O nás     Inzerce     KontaktO slastech života již od roku 2009
Hledat
Nepřehlédněte: E-knihy zdarma ke stažení
Věda: Cesta k lidské nesmrtelnosti
Cestopisy: Thajsko, Indonésie, Tanzánie nebo Havaj
Cestování bez cestovek: Levně a nezávisle
Hlavní rubriky: Pochoutky, Cestování, Elektronika, Sport a hry, Životní styl, Umění, Diskuze, Zábava v ČR, Speciály




Lékařka radí: Jak otěhotnět, jak nemít bolavá záda

Téma lidského zdraví nás zajímá všechny, a proto přinášíme odpovědi MUDr. Michaely Tomanové, primářky Infinity Clinic, na dotazy některé zajímavé dotazy. Třeba jak se hýbat s nadváhou, jak řešit problémy zad nebo jak podpořit otěhotnění.

MUDr. Michaela Tomanová, primářka Infinity Clinic
MUDr. Michaela Tomanová, primářka Infinity Clinic
A pojďme tedy už k jednotlivým dotazům a k odpovědím lékařky. Zde jsou:

Trpím mírnou nadváhou a ráda bych se začala více hýbat. Poradila byste mi jak bezpečně sportovat i s pár kily navíc?

Jedinci, kteří mají problémy s nadváhou, by se měli primárně věnovat aerobnímu tréninku s intenzitou odpovídající jejich fyzické kondici. Ideální je nízká či střední zátěž. Časově volte pohyb v rozmezí půl hodiny až hodiny dle úrovně jedince. Vyjma běžné chůze by se předně mělo jednat o aktivity, u kterých je možné odlehčení dolních končetin, jako jsou nordicwalking, jízda na kole či plavání. V posilovnách by poté mohly být využívány aerobní přístroje typu eliptický trenažér, veslovací trenažér nebo rotoped.

Existují vhodné rehabilitační cviky, které usnadní otěhotnění?

Kromě správných doplňků stravy, celkové zdravé životosprávy nebo vhodných sexuálních poloh je k usnadnění těhotenství důležité také cvičení zaměřené na správnou funkci pánevního dna. Na takzvané funkční neplodnosti se mohou podílet i faktory, jako jsou neustálý stres, nedostatek pohybu nebo sedavé zaměstnání. Může dojít k nevyváženosti pánevního dna včetně celého postavení těla a ke změně poměrů v pánvi. Tím dochází k horší funkci i pánevních orgánů včetně reprodukčních. Proto může mít vhodně zvolené cvičení velmi významný vliv při odstraňování funkční neplodnosti nejen u žen, ale i u mužů. Cviky přitom nemusí být vůbec náročné. Naopak, mohou být prováděny pouze v milimetrech, a tak si je můžete zacvičit téměř kdekoliv, aniž by to někdo jiný věděl.

Příklad cvičení v praxi: Sedneme si vzpřímeně, pokud to lze, na kraj židle, nohy rozkročíme na šířku ramen. Paže skrčíme v lokti, opřeme se malíkovou hranou o střední část stehen. Odtlačíme se horními končetinami od stehen, dolními končetinami od podlahy, pánví resp. sedacími kostmi se odtlačíme od židle, jen velmi jemně - narovná se pánev a současně dochází ke stažení spodní části zadečku a pánevního dna, narovnáme se, vytáhneme hlavu nahoru. To znamená, že se odtlačíme o ruce, zadeček a nohy, jako bychom chtěli vstát a celé tělo se nám samo napřímí a současně se aktivuje pánevní dno.

Mám sedavé zaměstnání a trápí mě ztuhlost a bolest zad. Co s tím?

Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, k bolesti se může přidat brnění nebo necitlivost horních končetin. Nezřídka se objevuje bolestivost celé páteře až po oblast beder. Vašemu tělu uleví krátké přestávky, které vás osvěží a umožní protáhnout ztuhlé a jednostranně zatížené svaly. Velmi relaxačně působí protažení zad v předklonu i záklonu a propnutými pažemi.


(1. 5. 2019 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2009-2024 Slasti.cz, ISSN 1804-0640
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: slasti(at)slasti.cz | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu Slasti.cz a ochrana soukromí | pg(7713)