Hlavní obsah

Parahokejisté prosvištěli skupinou. Tenhle tým má medailový potenciál, řekl kouč Bříza

Ostrava

V parádní jízdu české reprezentace se proměnila základní skupina světového šampionátu v parahokeji, který v těchto dnech hostí Ostrava. Češi jí prošli bez porážky a vnukli českým fanouškům naději na historicky první medaili z velkého turnaje. O té ale kouč národního týmu Jiří Bříza před začátkem turnaje nechtěl ani přemýšlet.

Foto: Vladimir Pryček, ČTK

Čeští parahokejisté (zleva) Pavel Kubeš, Zdeněk Habl, Michal Geier a Tomáš Kvoch se radují z gólu proti Itálii.

Článek

„Soustředili jsme se jen na první zápas s Japonci. To byl základ, na kterém jsme chtěli stavět. Ale potenciál získat medaili v tomhle týmu je," připustil Bříza. „Nicméně víme, že doma bude možná ještě těžší na medaili dosáhnout, ale pokud bude i nadále fungovat týmové nastavení, tak věřím, že potěšíme nejen sebe, ale i fantastické diváky, kteří nás v Ostravě povzbuzují," pousmál se Bříza.

Češi rozdrtili na úvod turnaje Japonsko 8:0, poradili si Švédskem 6:1 a vítězství ve skupině si zajistili výhrou 4:0 nad Itálií, kterou přímo v Ostravar Aréně sledoval i kouč čerstvých extraligových mistrů z Třince Václav Varaďa. A v ochozech rozhodně nebyl jen proto, že to z Kopřivnice do Ostravy nemá daleko.

Čechům fandil v Ostravě i Varaďa

„Seděli jsme spolu na základce v jedné lavici, vyrůstali na tenisáku, museli jsme pro ně šplhat hromosvody na výměníky," prozradil kopřivnický rodák Bříza. „Do dorostu, než pak Vašek dostal šanci hrát tady za Vítkovice, jsme hráli společně v jednom týmu. Když pak byl draftován San Jose, tak už jsme se moc neviděli. Ale pořád jsme v kontaktu. Teď jsme se sice pár měsíců neviděli, ale věřím, že až bude po všem, tak si znovu zahrajeme tenis," řekl Bříza, jenž před startem ostravského šampionátu držel Třinci pěsti ve finále extraligy.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

S Masarykovým pohárem pro vítěze extraligy se raduje trenér Třince Václav Varaďa.

„Zatímco Třinci vždycky pomohl první inkasovaný gól, u nás je to naopak. Když si kluci vyhoví a kombinačně jim to vyjde tak, že je to zakončené prvním gólem, tak nás to nastartuje," upozornil Bříza.

Českým reprezentantům naordinoval unikátní přípravu. Úspěchu v domácím prostředí věnovali půl roku a výsledkem by mělo být nejméně vylepšení 5. místo, které národní tým vybojoval před deseti lety v Ostravě-Porubě. „Od prosince jsme měli v Nymburku od pondělí do středy vždy pět tréninkových jednotek na ledě, následovala regenerace, fitness příprava i analýza videa," popisoval Bříza.

„Nicméně proti týmům, které mají bezlimitní budget na přípravu pořád ztrácíme. Kluci chodí do zaměstnání, není jednoduché to spojit i s rodinným životem. Ale udělali jsme maximum, co jsme mohli," pokračoval Bříza. Ve čtvrtfinále se český tým postaví nejhoršímu týmu skupiny A Norsku (středa 1. května ve 20 hodin).

Reklama

  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 41. min Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko