1. května 2019 • 11:52

Naděje pro můstky v Harrachově. Svaz kandiduje na MS 2024

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tu šance, že se na skokanské můstky v Harrachově opět vrátí život. Přestože areály v tradičním zimním centru jsou mimo provoz a čekají na nákladnou rekonstrukci, lyžařský svaz podal kandidaturu na MS v letech na lyžích pro rok 2024. Nutný vstupní poplatek svaz zaplatí až ve chvíli, kdy bude mít garance, že dostane prostředky na rekonstrukci.



„Podali jsme kandidaturu s tím, že vstupní poplatek, který svaz chce zaplatit, se zaplatí ve chvíli, kdy bude jasné, že rekonstrukce bude,“ vysvětluje Jan Baier, místopředseda skokanského úseku. „Můstků se je na světě pět a teď na nás přichází řada. Mezinárodní federace Harrachov podporuje.“

V Harrachově se poslední velký závod konal v roce 2014, tehdy se létalo na mamutím můstku při světovém šampionátu v letech na lyžích. Od té doby závodní areál s velkým a mamutím můstkem jen chátrá. Ještě horší rána na české skoky dopadla vloni na jaře, kdy byl uzavřen nedaleký tréninkový areál, klíčový pro přípravu nejen reprezentace, ale především mládeže.

Podání kandidatury je znakem naděje, že v blízké budoucnosti začne potřebná rekonstrukce obou areálů, na kterou vloni premiér Andrej Babiš slíbil půl miliardy korun.

„Jednoznačně rádi bychom u nás opět přivítali takto prestižní skokanskou akci. Potřebujeme ale od státu záruku, že poskytne finance pro rekonstrukci harrachovského areálu,“ říká generální sekretář svazu Jakub Čeřovský.

„Všichni dobře víme, v jak tristním stavu se areál harrachovský můstků aktuálně nachází. Je to dlouho diskutované téma napříč sportovním i politickým prostředím. Už dříve jsme od zástupců vlády dostali příslib, že se stát zasadí o opravu můstků. A mistrovství světa by bylo ideální příležitostí, jak obnovit letitou skokanskou tradici v Harrachově, který je s tímto sportem historicky neodmyslitelně spjat,“ dodal Čeřovský.

Prvním krokem k rekonstrukci můstků by mělo být podepsání memoranda mezi pěti klíčovými subjekty – Svazem lyžařů, ČOV, ČUS, Libereckým krajem a provozní společností, která by areály měla spravovat.

„Koncem května by měl memorandum odsouhlasit Liberecký kraj. Jakmile bude memorandum, kraj uvolní peníze na projektovou dokumentaci a tím by se to mohlo odstartovat,“ vysvětluje Baier.

Hraje se o čas, mezinárodní lyžařská federace FIS za měsíc na kongresu v Dubrovniku rozhodne o limitu pro zaplacení vstupního poplatku. Do té doby musí mít organizátoři garance, že peníze na rekonstrukci dostanou.

„Mezinárodní lyžařská federace FIS přihlášku Svazu lyžařů ČR přijala a udělila prozatím výjimku, že registrační poplatek může být zaplacen později. Tento stav bude projednán na jednání předsednictva FIS na kalendářní konferenci v Dubrovníku, kde bude i stanoven definitivní termín, do kdy musí být registrační poplatek zaplacen. Tento postup FIS považuji směrem ke Svazu lyžařů ČR jako velmi vstřícný krok,“ vysvětluje člen předsednictva FIS a viceprezident svazu Roman Kumpošt.

Pokud se mamutí můstek opraví, Harrachov získá jistotu pravidelných špičkových závodů. Světové šampionáty se do krkonošského městečka pravidelně vracejí po deseti letech a FIS v posledních letech letecké závody nasazuje do kalendáře ve velkém počtu.

„Ostatní čtyři mamutí můstky byly v poslední době všechny zrekonstruované, teď skokanská sekce FIS podporuje Harrachov,“ vysvětluje Baier. „Plány jsou, aby každý rok byly minimálně čtyři lety. Počítá se, že v rámci Světového poháru by se lety v Harrachově mohly konat jednou za dva nebo za tři roky.“

Zásadní pro budoucnost skoků v Česku je ale především rekonstrukce areálu tréninkových můstků, bez nichž hrozí ztráta celé generace mládeže. Na její rozvoj bude nově dohlížet bývalý reprezentant František Vaculík.

„Vrací se z Německa, měl by mít na starosti trenéry od juniorů až po žáky. Já si od toho slibuju hodně. Má přehled, věřím, že to bude klíčový krok pro další budoucnost,“ říká Baier.

Harrachov je historicky tradičním a velmi úspěšným hostitelem mezinárodních skokanských závodů. Mistrovství světa v letech na lyžích přivítal již pětkrát.

„Vidět znovu skákat na našich můstcích světovou elitu je náš sen. Nejen proto, že to je jeden z největších sportovních svátků pro Českou republiku, pro náš sport i pro jednotlivé závodníky, ale byla by to také skvělá odměna pro naše fanoušky, mládež, juniory, a především pro Harrachov samotný. Historicky si toto místo návrat vrcholných akcí zaslouží,“ říká předseda skokanského úseku Jakub Janda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud