Reklama:
NOVINKA: Black Dragon Ultra Stim Pre-workout
Extrémní stimulace & maximální soustředění.
Tohle chcete zažít! Více zde.

Závodnice v bikiny fitness (III.) - rozhovory před ME 2019

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2019 - 2. - 5. 5. 2019, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Nela Kordiaková (video) • Monika Špačková • Barbora Hudcová (video)Monika Klementová (video)Adéla UhrováEva DlabajováViktoria BabíkováBarbora KrálováMagdalena FejfarováJulie SvitákováJana ŽitnáMartina KůrkováMarcela KotkováŠárka Čejková bodyfitness: Markéta KretschováJana PaulátováDenisa KeppertováAndrea Jančíková (video) wellness: Kristýna Seidlová (video)Kristýna PolomisováSabina Kaderkováphysique: Matěj Belička (video) Ondřej NovákAntonín VuMichael Špaček (video)Zdeněk Vrána (video)Roman HajabáčMilena Koudelkovákulturistika: Michal MacekMichael KrihoLibor VoborníkPavel Bartoníček Jan Tomášek (video)Vladimír Semerád (video) • Milan BodlákEmil Boar (video) klasika: Václav OnderkaJakub KolínekVojtěch FojtíkMiroslav DopirákBohumil ŠevcPavel SamekMarian Jankovčinfitness: Ondřej Ságner (video)Lucie Dulovcová
Před ME:
nominaceharmonogram MEodlet české výpravy
Info z ME:
z místa děníden 1 + foto - 4 medaile!
den 2 + foto - 2 medaile! den 3 + foto
den 4 + foto - 1 medaile! kompletní výsledky s body
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
M. Kůrková L. VoborníkJ. Tomášek
J. KolínekP. Samek

Závodnice v bikiny fitness (I.) před mistrovstvím Evropy 2019
Závodníci ve physique před mistrovstvím Evropy 2019

Přinášíme Vám další sérii rozhovorů se závodnicemi bikiny fitness, které se v následujících dnech pokusí vybojovat co nejlepší umístění ve svých kategoriích na superšampionátu mistrovství Evropy ve španělské Santa Susanně.

Studentka gymnázia Julie Svitáková již závodní sezónu zahájila bronzovou medailí na Mistrovství Moravy a Slezska mužů a žen 2019. Pro loňskou mistryni České republiky Barboru Královou bylo velikou výzvou vůbec poprvé vyrazit do fitka, avšak překonat ostych se vyplatilo a letos odstartuje svoji čtvrtou závodní sezónu. V neposlední řadě nám na naše otázky odpověděla také Magdaléna Fejfarová, juniorská mistryně světa, která se na evropská prkna začala připravovat během studií v Kanadě. Jak se dá skloubit studium v zahraničí se závodní přípravou a mnohé další zajímavosti o našich fitnesskách, se dočtete níže.

Jaké jsou radosti i starosti s přípravami dalších reprezentantek, jste si již mohli přečíst v rámci rozhovorů či poslechnout v tréninkových videích. Pro orientaci v článcích, kde jsme zpovídali nejen závodnice bikiny fitness, ale i reprezentanty dalších kategorií, můžete použít tabulku v záhlaví.

Všem závodnicím děkujeme za milé rozhovory a přejeme jim hodně štěstí a spoustu skvělých zážitků!

jménokategorie
Magdaléna Fejfarová bikiny fitness juniorek nad 166 cm
Julie Svitáková bikiny fitness juniorek nad 166 cm
Barbora Králová bikiny fitness juniorek nad 166 cm

Magdaléna Fejfarová

Vybrané úspěchy:

International Austrian Championship 2019 - 3. místo v bikiny fitness juniorek
International Austrian Championship 2019 - 3. místo v bikiny fitness žen do 169 cm
MS juniorů 2018 - 1. místo v bikiny fitness juniorek od 22 do 23 let nad 160 cm
Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2018 - absolutní vítězka v bikiny fitness juniorek

Magdi, Vy jste aktuálně juniorskou mistryní světa! Nabízí se tedy jasná otázka - plánujete zopakovat svůj úspěch i na evropských prknech?

Neříkám, že by se mi to nelíbilo! (úsměv) Nicméně stojím nohama na zemi a na Evropu jedu s obrovským respektem. Je mi jasné, že vítězství na jedné soutěži nezaručuje podobný výsledek na další, a Evropa je navíc proslulá ohromnou konkurencí, takže finálové umístění pro mě bude velký úspěch.

Máte za sebou první start sezóny, International Austrian Championship 2019, kde jste vybojovala 2x bronzovou medaili! Jak jste si závody užila a jak probíhaly?

Závody v Rakousku byly báječné. Rozhodla jsem se pro ně celkem na poslední chvíli, měla jsem je jako takovou "testovací" soutěž, kde jsme zkoušeli jiný postup závěru, a také jsem nechtěla mít nejdůležitější soutěž sezóny, Evropu, jako první, ale prkna si znovu trochu "osahat" ještě předtím. Jinak jsme si to s přítelem moc užili, zůstávali jsme v Rakousku až do pondělí, abychom si ještě prohlédli Salzburg. Organizace samotné soutěže byla fajn, začalo se na minutu přesně, jen finále se docela protáhlo.

Je něco, co určitě musíte do startu na Evropě dotáhnout k dokonalosti?

Všimli jsme si nějakých drobností v prezentaci, na jejichž zlepšení budu do Evropy pracovat. Dále potřebuji vychytat ještě nějaké nedostatky v líčení a úpravě vlasů, na což nemám zrovna ten největší talent, jelikož si v běžném životě vystačím s linkami, řasenkou a drdolem. (smích) Jinak zmiňovaný závěr vyšel dobře a s formou jsem byla spokojená, takže co se týče toho, změny budou minimální, pokud vůbec nějaké.

Jak u Vás probíhá den D, tedy den soutěže? Máte nějaké rituály či zvyky?

Probuzení do dnu D pro mě má vždy speciální kouzlo. S dalšími a dalšími absolvovanými soutěžemi si všímám, že jsem pokaždé o kousek méně nervózní a víc si ten celý den užívám. Ať už ty příjemné věci, jako dobrá snídaně a kávička, tak i ty méně příjemné, jako třeba čekání v backstagi či různé komplikace, protože to ten soutěžní den dělá výjimečným. Přeci jen mám za sebou start již na 14 soutěžích, tak už to vnímám trochu jinak. Co se týče rituálů, cítím se klidněji, když mě někdo "poplive" pro štěstí těsně předtím, než jdu na stage. To zavedla moje maminka. Jinak mě žádné zvláštní zvyky nenapadají, asi budu muset něco zavést. (úsměv)

Poprvé jste si stoupla na soutěžní prkna v roce 2017. Když srovnáte svoji postavu tehdy a teď, v čem jsou největší rozdíly?

Když se podívám na fotografie z mých prvních soutěží, připadá mi, že je to úplně jiný člověk. Od té doby jsem ušla dlouhou cestu plnou práce na všech mých nedostatcích i přednostech. Největší rozdíly, myslím a doufám, jsou viditelné především na spodní polovině těla, kterou považuji za svoji slabinu. Také se s každou další soutěží snažím zdokonalit odvodnění a naplnění svalů v posledním týdnu bez přehnaných extrémů.

Na Vašem Instagramu jsem viděla, že jste začátek roku prožila za oceánem. Prozraďte nám o tom víc.

Je to tak, strávila jsem semestr magisterského studia v Kanadě na Queen's University. Z bakaláře jsem již měla zkušenosti se studiem ve Francii, kde jsem byla nadšená, a tak jsem se vypravila znovu, tentokrát za "velkou louži". Nicméně moje životní situace se od doby studia ve Francii dost změnila, a tak to pro mě byla velká zkouška. Nebylo to vůbec jednoduché, ale o to silnější osobnost to ze mě udělalo. Přes všechny komplikace jsem se snažila si pobyt v neustálém mrazu a zimě užít a nyní si o to víc vážím času stráveného s těmi, co miluji v naší krásné zemi.

Přípravu jste tedy zahájila již v zahraničí během studia. Jak se vše dalo skloubit?

Musím říct, že mě závodní příprava v Kanadě držela nad vodou a já si ji strašně moc užívala. Často říkám, že i kdybych na žádné závody nešla, ta příprava za to i tak stála. A skloubit přípravu se studiem bylo vlastně podobné jako v ČR. Toto je moje čtvrtá soutěžní sezóna v řadě a připravovala jsem se tedy i v době učení na státnice, psaní bakalářky, denního studia, zkoušek a brigády najednou. Když nad tím tak přemýšlím, možná to byla moje zatím nejjednodušeji skloubitelná příprava. (smích) Navštěvovala jsem obrovské univerzitní fitko, které mělo pět pater a kam jsem měla vstup zdarma, takže to bylo ještě o trochu příjemnější.

Co byste poradila začínajícím závodnicím, které nyní prožívají své první zkušenosti s přípravou?

Jelikož se snažím propagovat a šířit co nejzdravější a udržitelný způsob přípravy bez přehnaných extrémů, který sama aplikuji, poradila bych, aby závodnice do přípravy nespěchaly a byly si jisté, že nebudou muset extrémy dělat. Toho by si měl být vědom i trenér dané závodnice. Další věcí, co bych zmínila, je určitě pózing a prezentace na pódiu, což je kolikrát rozhodující faktor, který je potřeba nepodcenit.

Chtěla byste na závěr někomu poděkovat či vzkázat něco čtenářům?

Největší poděkování určitě patří mojí rodině a příteli za jejich ohromnou podporu, které si velice vážím. Děkuji také všem, kteří sledují moji cestu a fandí mi. Ráda bych také připojila poděkování e-shopu Fitness007 za jejich projevenou důvěru v naši spolupráci. A díky také Vám za fajn rozhovor!

Zpět na přehled


Julie Svitáková

Vybrané úspěchy:

Mistrovství Moravy a Slezska mužů a žen 2019 - 3. místo v bikiny fitness do 170 cm
GP PEPA Opava 2018 - 3. místo v bikiny fitness nad 168 cm
GP Fitness Brno 2018 - 1. místo v bikiny fitness juniorek nad 166 cm

Juli, máte za sebou mistrovství Moravy a Slezska, kde se Vám podařilo vybojovat bronzovou medaili, gratuluji! Jak tato soutěž probíhala Vašima očima?

V první řade chci moc pozdravit všechny čtenáře, jak závodníky, dietáře, tak i ostatní nadšence cvičení a fitness. Ano, mojí letošní první soutěží bylo mistrovství Moravy a Slezska, které jsme využili jako takovou zkoušku formy, barvy, make-upu a mého celkového pódiového projevu před mistrovstvím Evropy. Nedošlo ani k žádným drastickým manipulacím s vodou a jídlem. Do kategorie žen mám ještě opravdu daleko, takže jsem se tímto dnem zbytečně nestresovala a šla si to hlavně užít. Příprava na tuto soutěž byla pro mě tedy pohodovější.

Nyní Vás kromě republiky čeká také mistrovství Evropy, uvidíme Vás ale letos i na dalších soutěžích?

Před mistrovstvím Evropy se republiky mužů a žen nezúčastním. Rozhodli jsme se tak již před Moravou nehledě na výsledek a myslím, že mi to jedině prospěje. Můžu se tak plně soustředit na přípravu před odletem do Španělska, protože to je pro mě teď prioritní. Po Evropě se pravděpodobně objevím na Moravě dorostu a juniorů, kde můžu posledním rokem startovat v obou kategoriích. Následovat bude samozřejmě republika, která je mým letošním druhým velkým cílem. Další soutěže zatím v plánu nemám, ale to se může ještě změnit.

Jak vypadá Váš jídelníček před soutěží? V čem se liší od toho mimo přípravu?

Začala bych tím zábavnějším, takže mimosoutěžním stravováním. Jakožto obrovský milovník jídla si prostě nedokážu a ani nechci odepřít všechna svá oblíbená jídla. To ti, kteří mě znají osobně, jistě moc dobře vědí. Za tu dobu, co se věnuji cvičení a fitness, už mám gramáž jednotlivých potravin v oku, a tak pro mě není problém dát si cokoliv a udržet se na rozumné hranici. To je podle mě v tomto sportu nebo životním stylu dost důležité. Předsoutěžní dieta u mě není nijak drastická, a to hlavně díky mému rychlejšímu metabolismu a štíhlé postavě po mamince. (smích) Nějaké změny to ale samozřejmě vyžaduje. V posledních měsících se zaměřuji na čistou stravu, nehřeším, nedovolím si sejít z cesty. Týden před soutěží pak postupně lehce rozpíjím, omezuji solení a v posledních dnech navyšujeme sacharidy. Myslím, že je to u mě taková klasika, takový zlatý střed.

Na které partii se Vám podařilo od posledních závodů udělat největší progres? A jaký tréninkový princip Vám na ni zabral?

Mou slabinou jsou od úplného začátku nohy a zadek. U bikiny dost průšvih, že? V mé první sezóně na jaře 2018 jsem z toho byla dost špatná a věděla jsem, že jim budu v "off-season" věnovat nejvíc pozornosti. Poslední sezónu jsem závodila na podzim 2018, kde už byl progres na nohou i zadku viditelný. Přes zimu jsem se zaměřila na zlepšení všech partií. Co se týče tréninku, nic zásadního se neměnilo. Každou partii cvičím 2 - 3x týdně se středně těžkými až těžkými váhami a naopak s počtem opakování to moc nepřeháním. Cvičím hlavně tak, aby mě to bavilo, a když cítím, že ještě můžu, ráda si přidám. (smích)

Jestli se nepletu, tak studujete. Jak se Vám daří skloubit školu, tréninky a vaření? Zbývá Vám čas i na další zájmy?

Ano, studuji 3. ročník gymnázia. Nebudu Vám lhát, náročné to opravdu je. Každý den přijíždím domů pozdě odpoledne a tady nastává ta nejhorší část dne, učení. Naštěstí mám tak skvělou rodinu, která je mi ochotna s čímkoliv pomoct. Mamka mi pomáhá hlavně s vařením obědů do školy. Taťka a děda jsou mi zase k dispozici vždy, když potřebuji odvoz. Díky nim tedy všechno zvládám a nemůžu si na nic stěžovat, i když ta příprava do školy je někdy opravdu vyčerpávající. Čas na další zájmy nemám a vlastně ani nevím, co za aktivity by to mělo být. Tento styl života mě baví a neměnila bych, přestože se na minutu nezastavím. Samozřejmě mimo přípravu se za ničím nehoním a ráda si udělám čas na své blízké, ať už nějakým výletem, nebo obyčejnou procházkou.

Co nebo kdo je Vaší největší motivací v těch náročnějších dnech přípravy? Zažíváte vůbec takové krize?

Možná to bude znít až neuvěřitelně, ale takové krize vůbec nezažívám. Asi se se mnou tady spousta lidí nebude ztotožňovat a motivaci berou jako důležitou součást, ale já to mám v sobě všechno nastavené tak nějak automaticky. Nepřemýšlím vůbec nad tím, zda se mi chce, nebo nechce, zda jít cvičit, nebo nejít, pokračovat, nebo to ukončit. Jasně, i já mám slabší chvilky, kdy se mi těžko vstává z té krásně vyhřáté postele na ranní trénink, jsem unavená po náročném dni nebo odolávám čerstvě upečené buchtě, která voní po celém domě. Je to ale přeci celé na mně. Cvičení, držení stravy, následné vidění výsledků je pro mě zábava, životní styl.

Chtěla byste na závěr někomu poděkovat či vzkázat něco čtenářům?

Největší dík patří mé rodině. Jak jsem už zmínila, bez nich bych nikdy nebyla tam, kde jsem. Respektují všechna má rozhodnutí a stojí při mně i v těch nejtěžších chvílích. Maminka se mnou objíždí každé závody, kde je mi největší oporou a stará se i o mou soutěžní barvu. Taťka je mi vždy k dispozici a taky mě moc rád i s prarodiči a mladší sestrou podpoří na mých soutěžích. Za to, že jsem vždy skvěle připravená, vděčím mému nejlepšímu trenérovi Jendovi Cahovi. Mám v něj 100% důvěru, a co mi řekne, to je pro mě svaté. Taky bych chtěla moc poděkovat celému našemu týmu, který je z hlediště vždy slyšet.

Zpět na přehled


Barbora Králová

Vybrané úspěchy:

IFBB Diamond Cup Ostrava 2018 - 2. místo v bikiny fitness juniorek
Mistrovství ČR dorostu a juniorů 2018 - 1. místo v bikiny fitness juniorek nad 164 cm
Mistrovství Moravy a Slezska mužů a žen 2018 - absolutní vítězka v bikiny fitness

Barboro, jedná se o Váš první rozhovor pro Ronnie.cz. Můžete se našim čtenářům krátce představit?

Zdravím všechny čtenáře. (úsměv) Jmenuji se Barbora Králová, pocházím z Ostravy, kde také i momentálně studuji Ostravskou univerzitu, a před několika dny jsem "oslavila" (pokud se tomu v předzávodní dietě tak vůbec dá říct) své již 22. narozeniny.

Prozraďte nám svůj fitness příběh. Co Vás poprvé přivedlo do posilovny?

Můj fitness příběh započal cca před 3 lety. No, vlastně ne tak docela. Sportuji totiž odmalička, takže jsem k fitness a pohybu celkově neměla zase tak úplně daleko. Každopádně nebyla jsem nikdy nějak při těle a ani jsem nebyla úplně hubená, spíše takový střed. Ale jak už to tak bývá, zkrátka jsem se sama sobě nelíbila, chtěla jsem se cítit ve svém těle lépe, pevněji. No a tak jsem začala doma několik měsíců cvičit s vlastní váhou. Nicméně po čase už jsem přestávala vidět nějaký posun, a tak jsem se odhodlala zajít do fitka. V té době to bylo pro mě, jako bych měla zdolat Mount Everest, protože jsem byla hrozně stydlivá a ta představa, že jdu někde do úplně cizího prostředí a ještě plného chlapů... (smích) Nicméně všechno dobře dopadlo a já se do posilování zamilovala. Později jsem pak objevila, že existují dokonce i závody v bikiny fitness. No a pak se rozjel naplno i závodní život.

Nyní jste před startem na mistrovství Evropy, jak probíhala Vaše příprava?

Má příprava na Evropu začala už na začátku prosince, kdy jsem zkvalitnila jídlo a poté kousek po kousku ubírala tak, abych se dostala do požadovaného deficitu. Je to vlastně poprvé, co se na závody připravuji úplně sama, jak co se týče tréninků, tak i jídla a superkompenzace. Nicméně je to dle mého příjemná změna. Poznávám a zkouším nové metody, hraji si s makry a sleduji, jak na ty změny mé tělo reaguje.

Chystáte se na některé další soutěže? Kde Vás naši čtenáři můžou vidět letos závodit?

Ano, určitě chystám. Svou 4. sezónu zahajuji právě Evropou, a pak bych se moc ráda podívala minimálně na Extrifit Cup, MČR juniorů a na Diamond Cup Ostrava. A pak se objevím třeba i na podzim.

Když se ohlédnete zpět na Vaše začátky, kde vidíte největší pokrok, který se Vám podařil? A v čem máte naopak stále mezery?

Největší pokrok? Asi právě ve stravě. Co se týče jídelníčků a takových těch znalostí, tak tam si myslím, že je pokrok nejviditelnější. Ale stále je co se učit, je toho hrozně moc. Každopádně jsem ráda, že už s těmito znalostmi, které mám, jsem schopna poradit i ostatním, když potřebují pomoc. Hrozně mě těší, že mohu své zkušenosti předávat dál. (úsměv)

Kdo je Vašim trenérem a jak spolupráce probíhá?

Jak už jsem výše zmínila, připravuji se sama, takže žádného konkrétního trenéra nemám. Ale samozřejmě, že když potřebuji s čímkoliv poradit nebo vyslechnout si názor zkušeného člověka, vždycky vím, na koho se obrátit. Obracím se na našeho profíka a "fitness tátu" Honzu Kubíka, který mi vždycky moc rád pomůže a poradí.

Kde berete inspiraci, co se týče pózingu a projevu? Máte nějaké oblíbené bikiny?

Inspiraci beru tak různě ze sociálních sítí, ale především asi z Instagramu. Několik oblíbených bikin mám, u kterých obdivuji především jejich znalosti a styl života. Je to např. Olívia Pohanková, Natalia Lugovskikh…

Chtěla byste na závěr někomu poděkovat či vzkázat něco čtenářům?

Chtěla bych poděkovat hrozně moc lidem. Všem z naší Kubík Fitness rodiny za jejich zájem o mé závodění a jejich podporu a pozitivní energii. Kdybych je měla všechny vyjmenovat, tak bych tu byla asi až někdy do zítra. Konkrétně ale trenérovi a druhému takovému našemu "fitness tátovi" Zbyňku Bulavovi, který je neskutečně pozitivní člověk a hlavně motivátor. Dále Honzovi Kubíkovi, nejenom za jeho odborné rady a názory, ale hlavně také za to, že to právě díky němu jsem schopna na Evropu vlastně vyjet. Nevím, jaký jiný člověk by byl tak hodný a ochotný, se srdcem na pravém místě, který by byl schopný proplatit mi letenky a zasponzorovat mě suplementy a závodními barvami. Hrozně si toho cením. Dále samozřejmě mé rodině, která stojí při mně a podporuje mě v tom, co mě naplňuje a baví (a pravidelně mi loupe kila ořechů). (smích) Také příteli, který je tady pro mě, a vím, že se na něj mohu kdykoliv spolehnout. A čtenářům? Všechna čest, jestli jste můj zdlouhavý rozhovor dočetli až do konce. (smích) A taky, běžte si za tím, co Vás baví a naplňuje a vidíte v tom smysl. Nenechte se nikým odradit, protože jen Vy sami rozhodujete o tom, jaká Vaše cesta bude.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 44 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínArtur Bartusik: "Tělo všechno sčítá a...
migo (16:58) • Doporučil bych kimchi, vyrobené doma. Mám s ním ty nejlepší zkušenosti a je vhodné práv...
magazínArtur Bartusik: "Tělo všechno sčítá a...
fobo (00:21) • hezky popsáno, mám za zebou vše včetně té těžké operace, a i asi 20ti dalších, jen jsem...
magazínJosef Adlt a Matěj Ryšavý - skládáme...
petrpolak (08:56) • Takovou podobnou anketu jsem udělal tenkrát před natáčením a jména z nich jsem se potom...
magazínJosef Adlt a Matěj Ryšavý - skládáme...
Mikuc (22:03) • Možná udělat nějakou anketu, dotazník, zadat tam jednotlivé kategorie partií a tak, mož...
magazínJosef Adlt a Matěj Ryšavý - skládáme...
petrpolak (09:34) • Ahoooj, děkuju za zpětnou vazbu. Pokud v tomto nebo v prvním díle nepadlo, že finální v...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie