Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Obhájí Homoláč a Pastorová loňské tituly z maratonu?

Obhájí Homoláč a Pastorová loňské tituly z maratonu?
foto: RunCzech

Daniela Havránková | 01.05.2019 | přečteno: 5901×

Nedělní, již 25. ročník Volkswagen Maratonu tradičně hostí i mistrovství ČR. Loňské zlato chce potvrdit nejlepší domácí vytrvalec Jiří Homoláč, který letos už dvakrát nedal šanci svým krajanům na poloviční trati. O třetí titul v řadě bude usilovat papírová favoritka Petra Pastorová. Bojovat o medaile budou ale i další zkušení běžci a lze očekávat i zajímavé debuty na této trati. Sledujte vše o letošním maratonu!

Jirka Homoláč si přivezl před měsícem formu z keňského Itenu, kde se opakovaně připravuje s africkými běžci. Hned v prvním závodě Sportisimo 1/2Maraton Praha mezi Čechy i Evropany dominoval časem 1:04:02 a obsadil celkovou desátou příčku.

O týden později si při republice v Pardubicích si „povodil“ i nasazené Keňany a vyhrál za 1:04:28. Tyto časy ukazují na slušnou výkonnost, zvlášť když je dělí jen malý rozestup. Nicméně jeho předloňský osobák 1:03:22 zatím odolal a na dvojnásobné trati běžel své maximum taktéž ve stejném roce v Hamburgu – 2:16:55.

„Trénink po půlmaratonech probíhal dobře, splnil jsem vše, co bylo naplánováno. Pocitově jsem se cítil také super,“ pochvaluje si závodník klubu VSK Univerzita Brno. „Bohužel od čtvrtka minulého týdne mě začalo škrábat v krku a postupně si to sedalo na průdušky, přidal se i kašel a rýma s teplotou. Ale věřím, že do neděle se dám do pořádku,“ říká optimisticky. „Závod zkusím rozběhnout nejspíš okolo 1:07–1:08 a uvidím, jak to půjde v druhé polovině.“

Limit na mistrovství světa v Dauhá Homoláč podle svých slov neřešil. U mužů je vypsán svazem čas 2:17:00, který by však měl závodník potvrdit v kvalifikačním období i půlmaratonem za 1:04:20. Limit IAAF je tentokrát ostřejší a má hodnotu 2:16:00. Další šance kvalifikovat se na MS by u Jirky mohla být i na základě dobrého umístění v závodě s tzv. zlatou známkou kvality IAAF.

Stabilní výkony podává mnoho let také Vít Pavlišta, který v závodech zdatně sekunduje právě Homoláčovi, byť trénuje převážně doma v Liberci při zaměstnání. Loni se u něho odehrály důležité životní změny. Narodila se mu dcera a změnil trenéra – nyní ho připravuje Jan Pernica. „Příprava u mě proběhla lépe než v minulých letech. Půl roku jsem makal bez zdravotních komplikací a věřím, že jsem na tom dobře,“ popisuje.

„Co se týče letošních závodů, tak to bylo nějak střídavě oblačno,“ hodnotí liberecký rychlík, v Pardubicích stříbrný za 1:07:02. „V těch nohách to je, jen to prodat. Limity neřeším vůbec, můj hlavní cíl a přání je překonat osobní maximum,“ prohlašuje Pavlišta, který má osobák 2:17:51 právě z Prahy. Mimochodem na start se postaví také jeho bratr David, který se stále zlepšuje a lze ho řadit do širší mužské elity.

Velkým bojovníkem v závodech bývá pětinásobný mistr republiky na maratonu Petr Pechek. Ten umí běhat takticky a mívá hodně silné závěry na těžké trati, jakou maraton bezesporu je. Vyšel mu i pardubický půlmaraton, kde na konci utekl soupeřům a získal bronzovou medaili. „V neděli bych chtěl běžet podobný čas jako vloni,“ naráží na svůj výkon 2:22:25.

Slibný se zdá být i start a v podstatě též debut českobudějovického Davida Vaše (běžel ještě garážový maraton před osmi lety). Homoláčův spoluběžec z Keni testoval formu zatím jen na poloviční trati v Praze, kde se umístil na české bedně třetí v novém osobáku 1:07:42. Od loňska ho připravuje stejně jako Homoláče Róbert Štefko. Nyní je zpět a konečně zdravý po loňských potížích s patní ostruhou. „Pražský půlmaraton hodnotím jako svůj největší úspěch. Věřím, že na něj navážu mistrovskou medailí z maratonu. V přípravě jsem udělal maximum,“ uvažuje.

Ve startovce šampionátu určitě zaujme i talentovaný Milan Janoušek ze Sokola Kolín. Maratonskou stálicí v Praze je pak legendární závodník na ultra tratích Daniel Orálek (AC Moravská Slavia Brno) a od podobných distancí si na maraton „odskočí“ i Ondřej Velička (MK Seitl Ostrava).

Letošní závod žen bohužel neozdobí česká rekordmanka Eva Vrabcová-Nývltová, která aktuálně léčí bolavé achilovky, ani Marcela Joglová, jež kritériím na MS (limit IAAF pro ženy 2:37:00) již vyhověla před měsícem v Rotterdamu. Tu momentálně sužuje natržený stehenní sval.

Mezi Češkami v seznamu přihlášených tak jasně dominuje Petra Pastorová, která se věnuje i běhům na 50 km a v Pardubicích na MČR získala stříbro kvalitním výkonem 1:17:09. „Cítím se dobře, podařilo se mi ještě strávit pár dní v Tatrách. MČR bych chtěla vyhrát a samozřejmě chci běžet co nejrychleji,“ neskrývá ambice závodnice MK Seitl Ostrava, která zvládá náročný závodní program. Maraton letos běžela již třikrát, nejlépe v Rotterdamu za 2:49:24, kde jí však druhou půlku zkomplikovaly žaludeční potíže. Osobák 2:36:42 má právě z Prahy.

Skutečnou matadorkou, která však bez problémů prohání o generaci mladší běžkyně, je sokolovská učitelka Ivana Sekyrová. Však taky bude stát na startu po boku svých studentů, kteří vyhráli krajské kolo juniorského maratonu! „Zimní přípravu jsem trochu upravila, výklusové běhy jsem nahradila jízdou na kole a taky pár km na běžkách jsem odjezdila, takové zpestření tréninku. Pardubice mě nakonec hodně překvapily, čas především a i to, že se mi běželo hodně dobře," komentovala svůj výkon 1:19:22 a páté místo v nabité konkurenci mistrovského závodu. „Tak mám teď jediné přání, aby se mi v Praze běželo taky tak," svěřila se olympionička z Londýna, která si udržuje pořád výkonnost velmi dobré úrovně a v závodě by mohla prodat bohaté zkušenosti.

Dobré předpoklady na čas i umístění má i šumperská Eva Filipiová, první česká žena pražské „půlky“ (1:20:14), která si zaběhla loni na podzim ve Varšavě osobák 2:51:17. O kvalitní čas půjde také Tereze Ďurdiakové z Brna, svěřenkyni donedávna běhajícího Pavla Nováka: „Příprava byla hodně přes kolo a běžky, tak aby nohy zvládly běžeckou kilometráž. Určitě mě potěší čas lepší než osobák 2:48:56. Na MS v letošním roce ale necílím.“

Mezi adeptky na medaili bychom měli počítat i Reginu Procházkovou ze Spartaku Praha 4. Maratonský start jí vyšel v březnu v Tokiu parádním osobákem 2:55:43 a zlepšila se i na půlmaratonu (nyní 1:21:19). To mladá lékařka z USK Praha Barbora Jíšová dosud běhala jen na kratších distancích (půlmaraton nejlépe za 1:18:46), v neděli ji čeká slibná maratonská premiéra.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 01.05.2019 14:42:21

Nedělní, již 25. ročník Volkswagen Maratonu tradičně hostí i mistrovství ČR. Loňské zlato chce potvrdit nejlepší domácí vytrvalec Jiří Homoláč, který letos už dvakrát nedal šanci svým krajanům na poloviční trati. O třetí titul v řadě bude usilovat papírová favoritka Petra Pastorová. Bojovat o medaile budou ale i další zkušení běžci a lze očekávat i zajímavé debuty na této trati.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.