Kamarádka mne požádala, abych jí vyrobil měřidlo na psy. Výroba je poměrně jednoduchá a dala mi možnost použít některé mé oblíbené konstrukční postupy. Měřidlo je poměrně jednoduchý nástroj, který se používá při bonitaci (hodnocení psa za účelem určení chovnosti) a měří se jím kohoutková výška psa. Jak takové měření vypadá se můžete podívat na následujícím videu:

Někteří chovatelé si měřidlo pořizují, aby mohli se svými psy měření trénovat. Někteří psi jsou bázlivější a neznámé udělátko nemají rádi, tak je dobré je na něj zvykat.

Měřidlo samo je prostě tyč, na které je centimetrová stupnice. Dole z ní v pravém úhlu ční kratší tyčka, na kterou je možné si stoupnout a měřidlo přidržet a nahoře je na druhou stranu podobné rameno, jenom delší, které se volně pohybuje. Položí se psovi na kohoutek a tím se určí výška. Výsledek vypadá takto:

Hotové měřidlo

Základem konstrukce jsou hliníkové profily, spojené dohromady pomocí plastových dílů vyrobených na 3D tiskárně.

Materiál a vybavení

Modelování a 3D tisk

Sada 3D tištěných dílů

Všechny díly jsem vymodeloval v OpenSCADu a jsou plně parametrické. Lze je tedy snadno upravit např. pro jiný typ profilu. Zdrojové kódy i hotové modely si můžete stáhnout na Thingiverse.

Nejsložitější model představují trojúhelníkové spojky, které drží ALU profily v pravém úhlu. Čtverhranný otvor pro svislý profil je o něco větší, aby se mohla spojka volně pohybovat. Není čtvercový, protože profil bude v jednom směru silnější o šířku nalepeného krejčovského metru.

Horní a spodní díl se liší v jediném ohledu: horním dílem vede otvor skrz, ve spodním dílu je 10 mm vysoké dno. Tisk těchto dílů je jednoduchý, lze je tisknout s podporami i bez.

Další díl je jednoduchá zátka na konce ALU profilů. Budete potřebovat celkem tři. Je problém je udělat přesně, aby šly do konců profilů nasadit a zároveň držely. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem je udělal o něco menší a omotal jsem je elektrikářskou izolační páskou, která je měkká a lze to celé šetrně namlátit do konců profilů.

Dále budete potřebovat dva kusy knoflíků na M5 šrouby, aby se jimi dalo dobře otáčet rukou. Jejich okraje jsem udělal vroubkované, pro snazší manipulaci.

Protože se mi nelíbilo, jak jsou vidět hlavy šestihranných šroubů, vymodeloval jsem ještě vrchní část, která se po vložení šroubu přilepí. Z funkčního hlediska není nutná, ale esteticky dílo vylepšuje.

Nastavení vícebarevného tisku

Na vrchní část jsem přidal svoje logo a nastavil tisk tak, že jsem na poslední dvě vrstvy vyměnil filament. Většina dílů je černá, ale vršek knoflíku je oranžový a na něm je moje logo opět v černé barvě.

Použil jsem běžné PLA, jeho mechanické vlastnosti jsou dostatečné a dobře se s ním pracuje. Díly jsem vytiskl z materiálu Prusament Galaxy Black. Matná černá barva se stříbrnými částečkami schová nerovnosti při tisku a vypadá to prostě dobře. Oranžové PLA je nějaký zbytek, co se mi tady válel, ani nevím kde jsem k němu přišel.

Sestavení

Vrtání děr do profilu

Začněte tím, že do trojúhelníkových dílů vložíte zespoda krátké (20 a 40 cm) kousky profilů. Zeshora pak do profilu vyvrtejte díry vrtákem 3,3 mm. Nejprve si označte jejich místa skrz plastový díl a poté je vyvrtejte samostatně.

Řezání závitu

Poté pomocí závitníku vyřežte M4 závit. Do hliníku to jde snadno, je to jeden z důvodů, proč jsem ho použil.

Zkouška šroubů

Plastové díly pevně přišroubujte pomocí šroubů M4×12. Já jsem použil s válcovou hlavou a vnitřním šestihranem, protože se mi s nimi dobře pracuje a používám je ve všech svých konstrukcích, ale v zásadě na typu šroubu nezáleží, stejně nebude vidět.

Knoflíky na M5 šroubech

Vytištěnými knoflíky prostrčte šrouby M5×10 a šestihranné hlavy zapusťte do příslušných otvorů. Pokud chcete, můžete nyní na knoflíky nalepit ozdobné kryty.

Zapuštěná čtvercová matice

Do stěny trojúhelníkových dílů vložte matice M5. Já pro tento účel dávám přednost čtvercovým maticím, protože ve vytištěných dírách lépe drží a neprotáčejí se. Nicméně můžete použít i běžné šestihranné matice, nízké nebo vysoké. V takovém případě je ovšem třeba upravit model v OpenSCADu. Je na to připraven, stačí změnit následující proměnné:

Matici do stěny nejsnáze vložíte tak, že otvorem prostrčíte M5 šroub a matku na něj nasadíte pomocí kleští s tenkými čelistmi nebo pinzety. Pak šroub utáhnete a matku vtáhnete do stěny. Otvor pro čtvercovou matici je pootočen o 45°, protože se tak snáze tiskne.

Označení díry pro šroub spodního dílu

Nasaďte spodní díl na nejdelší profil, který zasunete až na doraz. Poté zašroubujte M5 šroub s knoflíkem, dosti pevně. Konec šroubu v měkkém hliníku označí místo, kde je třeba vyvrtat otvor vrtákem 4.2 mm a vyřezat závit M5. Díry můžete udělat z obou protilehlých stran, aby šel spodní díl nasadit oběma směry.

Hotový spodní díl

Na stěnu, v níž nejsou díry, nalepte kyanoakrylátovým lepidlem krejčovský metr. Ustřihněte první centimetr, aby stupnice začínala od jedničky, ne od nuly. Dno spodního dílu je vysoké přesně 10 mm.

Hotový horní díl

Nasaďte horní díl, který by se měl volně pohybovat. V požadované poloze ho můžete zajistit šroubem. Tím je celý výrobek hotov. Měří s přesností v řádu milimetrů (je dána přesností 3D tisku a sestavení), což je pro daný účel více než dostatečné.