Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kontroly překompenzace u podporovaných zdrojů energie v roce 2019

Po srážkové dani, zastavení provozní podpory pro nové OZE, nárokování licence u prodeje přebytků z domácí fotovoltaiky a notifikaci podpory stávajících OZE přichází kontroly překompenzace.

Na konferenci Solární energie a akumulace v ČR 2019 v pražském hotelu Occidental jsme požádali o komentář Pavla Douchu z advokátní kanceláře Doucha Šikola Advokáti.

Požadavek vyplývá z pravidel poskytování státní podpory a z pravidel Evropské Unie, kde je přiměřenost jedním z hlavních kritérií. Kontroly již byly zahájeny u nejstarších fotovoltaických zdrojů, které byly uvedeny do provozu před rokem 2008.

První fáze kontrol zahrnuje dotazník od MPO, který zjišťuje výši investičních a provozních nákladů v daném sektoru a z něj stanovuje vnitřní výnosové procento, které je hlavním kritériem hodnocení překompenzace. Toto procento je stanovené různě pro jednotlivé skupiny zdrojů. Další kola šetření pro zdroje uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 se očekávají letos a napřesrok.

Podle toho, jestli u daného zdroje bude nebo nebude zjištěna překompenzace, následuje druhá fáze, kterou MPO teprve připravuje, možnosti tedy můžeme vyčíst z návrhu novely zákona. Ve hře je varianta, která v případě zjištěné překompenzace bude postihovat plošně výrobce v daném sektoru (např. snížení podpory o x %) a bude na jednotlivých provozovatelích, jak se k tomuto opatření postaví. Pokud s opatřením nebudou souhlasit, budou moci vrátit část investiční podpory, nebo se vzdát provozní podpory od 12. roku provozu výrobny. Až když pro výrobce nebude přijatelná ani jedna z těchto variant, nastoupí individuální účetní kontroly, které bude provádět Státní energetická inspekce. Kontrola bude zjišťovat, zda daná výrobna po libovolné po sobě jdoucí tři roky nepobírala vyšší než přiměřenou podporu, tj. 200 000 eur.

Kontrola překompenzace se může týkat až 2300 zdrojů, respektive držitelů licencí na výrobu elektřiny z POZE. U fotovoltaiky by se mělo převážně jednat o výrobny nad 100 kW.

 
 
Reklama