Zdroj: archiv webu

Desatero bezpečné jízdy autem s dětmi

2. 5. 2019

Myslete na své bezpečí a svých dětí v autě každým okamžikem. I malá nepozornost může mít fatální následky. Společně s Veronikou Hradcovou a Kateřinou Šulcovou z Výzkumu dopravní bezpečnosti ŠKODA AUTO jsme pro vás připravili několik zásadních pravidel bezpečného cestování.

Rada č.1 Správně si nastavte sedadlo a vzdálenost od volantu

V autě je nutné sedět vzpřímeně. Vzdálenost sedáku od pedálů by měla být taková, aby při maximálním sešlápnutí brzdového a úplném sešlápnutí spojkového pedálu byly nohy stále mírně pokrčené. Vršek opěrky hlavy by měl být ve stejné výšce nebo výš, než je temeno hlavy řidičky. Správnou vzdálenost od volantu si nastavíme tak, že po opření do opěradla napneme ruku a naše zápěstí by mělo ležet na horní hraně věnce volantu. Jinými slovy při natažené ruce je volant u zápěstí. Výška sedadla by měla být seřízena tak, aby mezi střechou a hlavou řidiče bylo možné prostrčit sevřenou pěst na výšku. Tedy zhruba prostor o výšce přibližně 7 cm.

kufr
Foto: archiv webu

Rada č.2 Náklad vždy dobře upevněte

Náklad by měl vždy být pevně upoutaný, včetně přepravovaných zvířat. Těžší věci nakládáme jako první do dolní části zavazadlového prostoru, nejlépe na dno. Menší tašky mohou pak vyplnit malé skuliny, které se kolem velkých zavazadel vytvoří. Náš tip: Kabelku vždy umístěte na zem za sedadlo spolujezdce. Láhev vždy do přihrádky ve dveřích a mobil pokud možno do držáku.

IMG_1575
Foto: Sabina Kvášová

Rada č.3 Ověřená autosedačka

Kvalitu dětské autosedačky si vždy ověřte podle výsledků nezávislého testování při reálném nárazu a zaměřte se na hodnocení z hlediska bezpečnosti. Před nákupem autosedačku vždy vyzkoušejte, aby byla dítěti pohodlná a opravdu odpovídala jeho váze, výšce a tělesným proporcím. Také nezapomeňte vyzkoušet instalaci ve vozidle. Při nákupu z „z druhé ruky“ si nechce vystavit potvrzení, že nebyla použita při autonehodě a zkontrolujte, zda není poškozená.Nepřecházejte na vyšší typ autosedačky předčasně. Dětská autosedačka je v autě povinná do dosažení 36 kg váhy nebo 150 cm výšky.

Rada č.4 Pevně ukotvená autosedačka

Vždy se přesvědčte, že je autosedačka dostatečně upevněna ke karoserii automobilu. Úchyty Isofix musejí být správně zacvaknuté do konstrukce karoserie až se zobrazí zelená kontrolka.

Rada č.5 Dostatečně utažené pásy

Popruhy, kterými je dítě připoutané, musí být dostatečně utaženy, mezi pásem a tělem se vyjde maximálně dlaňBěhem jízdy kontrolujte upevnění bezpečnostních pásů, děti mají tendenci pásy uvolňovat nebo je sundávat. Obzvlášť nebezpečné je, pokud si dítě dá pás do podpaží. V případě nehody tak není zadržena celá horní polovina těla a hrozí velmi vážná až smrtelná poranění. Stejně nebezpečné je nedotažení, záměrné vytahování a povolování pásu. To děti dělají pro větší pohodlí během cesty. Při nehodě může volný pás pro dítě představovat velké nebezpečí. Pás se stane překážkou nárazu nebo hrozí kontakt s interiérem. To ale neplatí pouze pro děti – stejné chyby jako starší děti dělají i dospělí.

Náš tip: Pokud se dítě vyvléká z pětibodového pásu, zkuste sponu nebo systém 5 point plus.

Rada č.6 Bundy, klíčenky a hračky mezi pás a tělo dítěte nepatří

Neupínejte děti do autosedaček v zimních bundách. Pásy musí dobře přiléhat k tělu.

Rada č.7 Pozor na airbag vepředu

Na předním sedadle přepravujte děti v autosedačce proti směru jízdy pouze s vypnutým airbagem. Naopak na předním sedadle po směru jízdy mějte sedadlo ve správné poloze a airbag naopak zapnutý.

FOT_8458
Foto: archiv webu

Rada č.8 Specifika „vajíčka“

Každý typ autosedačky má svá specifika. V případě autosedačka typu „vajíčko“, dbejte toho, aby madlo autosedačky zůstalo v cestovní poloze = nesklopené. I vzadu se vajíčko používá protisměrně (zní to jako samozřejmost, ale mnoho řidiček to nedělá).

Rada č.9 Čím déle protisměru jízdy, tím lépe 

U autosedaček skupiny I. volte ideálně protisměrné ukotvení kvůli ochraně krční páteře. Ta totiž nemůže u dětí do cca 4 let při nárazu hlavu unést. U dětí od 1 do cca 4 let je to v případě dopravních nehod jedno z nejčastějších vážných poranění.

Rada č.10 U dětí pozor na správné vedení pásu

U autosedaček skupiny II. a III. Dávejte pozor na správné vedení pásu. Pás má vést přes klíční kost (nikoli krk) dítěte a pánev (nikoli bříško). Také bývá často chybně nastavená hlavová opěrka, hlava by měla být výškově uprostřed.

Foto: archiv webu

Naše doporučení

Podsedák vaše dítě dostatečně neochrání – kombinace podsedáku a klasického pásu nestačí, protože nenabízí prakticky žádnou ochranu proti bočnímu nárazu. Skutečně bezpečná je pouze sedačka, která má zadní opěradlo a hlavovou opěrku.

Přidejte se i vy k iniciativě BEZPEČNÝ PÁTEK. Udělejme společně české silnice bezpečnějšími. Jezdit bezpečně znamená, že se budete na řízení auta opravdu soustředit. Připoutejte se a dohlédněte na to, aby byli připoutáni v autě všichni. Soustřeďte se na řízení. Dodržujte předpisy. Předvídejte. Držte si odstup. Nespěchejte. Nerozčilujte se. Nepoužívejte telefon za jízdy. Nikdy nejezděte pod vlivem alkoholu či drog a omamných látek. Před cestou zkontrolujte stav svého vozu. #bezpecnypatek

 

Sdílet článek:

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018