Obrazy Ivety Bartošové (†48): Unikátní poklady z trezoru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Obrazy Ivety Bartošové (†48): Unikátní poklady z trezoru

Iveta Bartošová (†48)
Iveta Bartošová (†48)  (Foto Aha! – Karel Kopáč, David Kundrát, Martin Hykl)

Těsně před tím, než si před pěti lety vzala život, Iveta Bartošová (†48) malovala obrazy. Byly to samé barevné kruhy, vypovídající o její hluboké depresi. Deník Aha! teď ale získal unikátní poklady z trezoru – obrazy, které vznikaly mnohem dříve, a hlavně z radosti!

„Malování bylo Ivetiným velkým koníčkem. A pokud vím, malovala, už když žila s Láďou Štaidlem,“ svěřila Aha! zpěvaččina věrná hospodyně Zlata Dvořáková (65) alias Golda. „V té době se mi chlubila takovým velkým žlutým míčem, do kterého vkomponovávala staniol. Působilo to neuvěřitelně příjemně,“ popisuje Golda, která zpěvaččiny obrazy střeží jako oko v hlavě.

Iveta jí věnovala jeden ze svých nejoblíbenějších obrázků, na kterém zvěčnila svého tehdejšího manžela Ladislava Štaidla (74) jako nemluvně. „Ačkoliv už nemohla znát Láďovu maminku, ta dáma na obrázku je pro mě jasná paní Štaidlová. Ta nosila takový pletený baret a norkový kožich. A v kočárku si drandí jasný Láďa s dudlíkem. Jako kdyby se Iveta koukla do minulosti,“ komentuje s úsměvem Golda, kterou jako hospodyni zaměstnávala už paní Štaidlová, Láďova matka.

Zálibu v malování prý Bartošová zdědila po svém dědečkovi, který se vyžíval v malování Beskyd. „Ukazovala mi jeho obrázky a byla na něj velmi pyšná,“ říká Dvořáková. Iveta měla podle ní jasno. Až jí prý dojde dech, zestárne a s ní i hlasivky, přesedlá ze zpěvačky na malířku. „Moc ji to bavilo a uspokojovalo,“ dodává Golda se smutným povzdechem. Bartošová se požehnaného věku nedožila, 29. dubna 2014 ukončila svůj život pod koly jedoucího vlaku...

Zvěčnila také jezevčíka
Když se jednou našel zatoulaný jezevčík a měl jít do útulku, zpěvačka a velká milovnice zvířat měla okamžitě jasno. Pejska si nechala, dala mu jméno Honzík, a dokonce ho zvěčnila na plátně! „Honzík byl jediné zvíře, které Iveta v životě namalovala,“ svěřuje majitelka obrazu, Goldina dcera Bára (40). „Jezevčík s ní potom jezdil na koncerty, doprovázel ji na pódiu, a Iveta si s ním dokonce nechala dělat promo fotky a péefka. Byl to takový její čtyřnohý manažer,“ dodává.

Na video s Ivetou Bartošovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.