Hlavní obsah

Pijte červené aneb 10 tipů, jak zrychlit spalování tuků

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Pokud je něco zárukou štíhlého těla, pak je to nepochybně efektivně pracující metabolismus. Ačkoli to, jak rychle vaše tělo spaluje, z nemalé části závisí na genech, existují způsoby, kterými ho můžete trochu popostrčit. Povíme vám jaké!

Článek

Kdo má přirozeně rychlý metabolismus, může si výskat. Jsou to přesně ti lidé, co se od od rána do večera něčím ládují, a stejně nepřiberou ani deko. Avšak ruku na srdce – kolik takových znáte?! Většina štíhlých lidí se ve skutečnosti stravuje s mírou, cvičí a mimo jiné různými způsoby pracuje na tom, aby své spalování urychlila. Co pro to můžete udělat i vy?

1. Neseďte hodiny v kuse

„Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu jsou jednou z nejčastějších příčin zpomaleného metabolismu,“ uvádí Jana Černá, nutriční gastronomka školy vaření Chefparade. Pokud sedíte více než 30 minut v kuse, chtě nechtě se spalování zpomaluje. Je proto vhodné alespoň dvakrát do hodiny ze židle vstát, protáhnout se, v ideálním případě se i krátce projít.

2. Jezte bílkoviny a vlákninu

Na zpracování vlákniny a bílkovin musí tělo vynaložit mnohem více energie než na tuky nebo sacharidy. Proto je vhodné mít v každém denním jídle zdroje obojího. Vlákninu ve větší míře najdete třeba v ovesných vločkách, čočce či v luštěninách. Dobrými zdroji bílkovin jsou například mléčné výrobky, libové maso, ořechy nebo již zmíněné luštěniny.

3. Spěte dobře

Metabolismus se zpomaluje i při nedostatečném spánku. Navíc pokud spíte méně než pět hodin denně, tělo produkuje více inzulinu, který jednak podporuje chuť k jídlu a zároveň zapříčiňuje zvýšené ukládání tuku. (Dostatečná doba spánku je navíc velmi prospěšná i pro sex.)

4. Zkuste HIIT

HIIT je vysoce intenzivní intervalové cvičení, které trvá většinou 20 až 30 minut. Jede se ale úplně na doraz. Vymáčknete ze sebe maximum, a ještě možná něco navíc. Metabolismus při něm nakopnete takovým způsobem, že tělo pak skoro po celý den jede na plné obrátky. Vhodnější je HIIT cvičit ráno, dopoledne či ve včasnějších odpoledních hodinách.

Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

Při náročném cvičení HIIT jede vaše tělo na plné obrátky a to mu vydrží celý denFoto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

5. Zvedejte těžké závaží

Zvedání pořádných činek už dávno není jen pro chlapy. Trénink s těžkými vahami je jednak skvělým způsobem, jak si vybudovat svalovou hmotu, která sama o sobě zajišťuje, že tělo efektivněji spaluje. Navíc představuje určitou zátěž pro organismus. Ten se pak musí zregenerovat, na což vynaloží zvýšené množství energie.

6. Hydratujte tělo

Neříká se jen tak pro legraci, že je důležité dodržovat pitný režim. Dehydratované tělo – stejně jako tělo hladové – automaticky přechází do útlumu, a metabolismus se pak zpomaluje.

7. Jezte pálivé

Kapsaicin. Tak se jmenuje látka, která stojí za ostrostí chilli. Čím je chilli paprička pálivější, tím více kapsaicinu obsahuje, a tím také lépe podporuje spalování tuků. Prospěšné jsou z tohoto hlediska ale i jiné ostré potraviny a koření, jako jsou třeba zázvor nebo česnek.

Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Konzumace pálivých paprik rovněž zrychluje metabolismusFoto: ImYanis, Shutterstock.com

8. Jezte rybí tuk

Rybí tuk můžete jíst pravidelně ve formě kapslí. „Konzumace omega-3 mastných kyselin ve formě kapslí rybího tuku zvyšuje aktivitu enzymů v procesu spalování tuků. Doporučuji ale kupovat jen ty značky, které mají nejméně 300 mg EPA a 200 mg DHA v jedné kapsli,“ uvádí výživový poradce Ing. Martin Škába. Konzumace ryb pomáhá bojovat například i proti Alzheimerově chorobě.

9. Dejte si šálek kávy denně

Jeden šálek kávy s kofeinem denně dokáže podle některých studií zrychlit metabolismus až o 15 procent, což již není úplně zanedbatelné. „Káva, ale také silně překyseluje tělo a zatěžuje srdce. Proto se držte rady a pijte denně maximálně jednu kávu s kofeinem,“ doporučuje Martin Škába.

10. Dejte přednost červenému

Čtyři roky stará studie vědců z Oregon State University zveřejněná v Journal of Nutritional Biochemistry tvrdí, že červené víno má v malém množství skutečně prospěšné účinky. Krom všeho dalšího přispívá k rychlejšímu metabolismu. Látky, které jsou v červeném vínu obsažené, údajně zpomalují růst už existujících tukových buněk a vytváření nových. V tomto článku vám vysvětlíme, jak je to se všemi těmi báchorkami o správné teplotě vína.

A červené víno nemusíte jen pít. Zkuste na něm udělat kachní prsa, hovězí svíčkovou (tam se objeví i chilli) nebo třeba jelení plátky. A jak chcete hubnout vy?

Reklama

Načítám