ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Jindřich Lidický: Rozhodující pro postup byla naše výhra v Pardubicích!

Čtvrtek, 2. května 2019 07:20

Po pěti letech se hokejový fanoušek z Kladna dočkal vytoužené Tipsport extraligy. Nebyla to jistě cesta vystlaná růžemi, naopak měla celou řadu překážek, ale Rytíři se jí nezalekli a nakonec došli do cíle, který si vytyčili. Jindřich Lidický spolu s Davidem Čermákem dovedli coby kormidelníci Jágra a spol. mezi českou hokejovou elitu.

(Foto: KL)

Jak prožívá Jindřich Lidický největší úspěch své dosavadní trenérské kariéry?

Užíváme si to všichni. Moc lidí nám nevěřilo, zvláště když se v sezóně ne vždy dařilo. Ale nakonec jsme vše překonali a postoupili. Je to úspěch všech hráčů i celého realizačního týmu a moc si toho vážíme.

V základní části nebyla vždy vydařená utkání. Myslíte si, že rozhodující zlom znamenala povedená vystoupení ve čtvrtfinále a semifinále play-off Chance ligy?

V dlouhodobé soutěži nemůžete hrát celoročně výborně. Ale i v nevydařených utkáních byla na hráčích patrná velká bojovnost. V nadstavbové části jsme dostali neoblíbená mužstva, ať to byl Přerov či Jihlava. Sice jsme v obou sériích vyhráli jednoznačně 4:1, ale na ledě to byla těžká vyrovnaná utkání. Zápasy nás ovšem „nakoply“ do baráže. Vstup do ní se nám moc nepodařil, když jsme se se soutěží teprve seznamovali a spíše než soupeře jsme nezvládali hlavně atmosféru kolem. Potom nám však vyšla série sedmi výher z osmi utkání a forma nám gradovala.

Čekal jste, že potom, co v lednu přišli do týmu pouze Melka s Lakosem, bude mít mužstvo dostatečnou kvalitu, aby zvládlo play-off a případnou baráž?

Chtěli jsme pro postup udělat maximum. Melka i Lakos nám hodně pomohli. Pochopitelně jsme počítali s tím, že se vrátí z Brna Plekanec a začne hrát Jarda Jágr. Věděli jsme, že při jeho přístupu se včas dostane do patřičné formy. Nakonec to byla čtveřice hráčů, z toho dva z top kategorie, konkrétně Džegr a Pleky, což se ukázalo jako hlavní faktor před rozhodujícími boji.

Baráž však nezačala dobře, dvěma prohrami. Neměl jste obavy, že v případě dalšího neúspěchu se šance na postup hodně vzdálí?

První utkání v Chomutově jsme sice prohráli, ale byli rozhodně lepší než domácí. Také ve druhém střetnutí s Pardubicemi jsme měli až do stavu 0:1 navrch, ale po vstřelené brance Východočeši převzali iniciativu a potom již dominovali. Do třetího střetnutí jsme šli s tím, že dokážeme hrát vyrovnané zápasy se soupeři, ale je to o tom, kdo bude mít více štěstí i vůle. Rozhodující pro celou baráž byl souboj s Českými Budějovicemi. Kdybychom ho doma prohráli, tak s největší pravděpodobností  přišla i porážka na jihu Čech, což by byl pro nás definitivní konec! Naštěstí jsme obě utkání zvládli a mužstvo to nastartovalo a ukázalo svoji sílu. Dostali jsme se na vítěznou vlnu a nakonec baráž zvládli.

Letošní baráž byla proti předchozím hodně zvláštní. Zatímco v předešlých vždy minimálně trojice týmů bojovala o postup až do posledních kol,  tentokrát již na začátku odskočily Pardubice. Překvapilo vás to?

Věděli jsme, že Pardubice mají silný kádr a navíc měly dostatečnou dobu přípravy na rozhodující utkání sezóny. Nejdříve porazily doma Budějovice a u nás vyhrály 5:0, což je nastartovalo. Pro nás bylo nesmírně důležité, že jsme  dokázali v šestém zápase vyhrát na ledě Dynama 4:1, což znamenalo, že Východočeši neměli jistotu postupu a museli hrát na sto procent i nadále. Následně zvítězili v Chomutově, což nám hodně pomohlo. Podle mého názoru pro nás bylo vítězství v Pardubicích nejdůležitějším v celé baráži!

Když se podíváte zpětně na baráž, prozraďte základní osu týmu, nepočítáme-li hvězdnou dvojici Jágr – Plekanec, která dominovala a jednoznačně ovládla kanadské bodování…

Samozřejmě výbornými výkony se prezentoval Cikánek v brance. V obraně prakticky celé sexteto, které nastupovalo, ať to byl Nash, Lakos, Hořava, Kehar, Říhá nebo Zajíc. V útoku bylo největší sílou zmíněné duo top hráčů, ale i ostatní odváděli výkony, které jsme od nich požadovali. Ať to byl Vampola, Strnad, Redlich, ale mohl bych takto jmenovat všechny.

Postupová euforie brzy skončí, ale je nutné již myslet na příští sezónu. Víte, kdo kádr opustí, případně jaké se objeví posily?

Přestupové okno se otevřelo teprve včera, tak je předčasné říkat, k jakým změnám dojde. Chceme dát hlavně příležitost hráčům, kteří si vybojovali postup. Prozatím je jich potvrzeno jedenáct, konkrétně těch, kteří měli víceleté kontrakty nebo byla uplatněna opce. Týká se to Kehara, Zelingra, Kružíka, Strnada, Redlicha, Zikmunda, Machače, Zajíce, Hajného, Jelínka a Š. Bláhy. Podle mého názoru odejdou tak jeden, maximálně dva hráči. Kádr se musí doplnit s rozmyslem a nikoliv překotně.

Na kolika místech je podle vašeho názoru nutné tým doplnit, aby byl konkurenceschopným?

Tak o tři, čtyři hráče. Dva obránci a dva útočníci. Jednání teprve proběhnou a uvidíme, jak vše dopadne.

Posledním dubnovým dnem vám skončila smlouva. Budete u Rytířů pokračovat i v příští sezóně?

Postoupili jsme a určitě bychom s Davidem Čermákem a Honzou Kréglem rádi pokračovali. Ale rozhodující slovo bude mít jistě Jarda Jágr, takže uvidíme. Po návratu z Číny začíná řešit především hráčský kádr.

Autor: (rc)



  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni