02.05.2019 09:46

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic/Bez granic nabídne nevšední divácké zážitky

Od 1. do 8. června bude česko-polské souměstí Český Těšín a Cieszyn po devětadvacáté hostit mezinárodní divadelní festival BEZ HRANIC/BEZ GRANIC. Návštěvníci se mohou těšit na mimořádná divadelní představení z Čech, Polska a Slovenska. Nejstarší porevoluční divadelní festival tehdejšího  Československa (od roku 1990) vedle oceňovaných her nabídne také hudební produkce, výstavy, diskuse či promítání filmů.

„Pozvání na festival letos přijalo celkem devět divadelních souborů z Česka, Polska a Slovenska. Ty budou usilovat o přízeň diváků, kteří svým hlasováním rozhodnou o tom, kdo si letos odveze hlavní cenu přehlídky Zlomenou závoru,“ řekla organizační ředitelka festivalu a výkonná ředitelka spolku Člověk na hranici z.s. Petra Slováček Rypienová s tím, že hrát se tradičně bude na jevištích Těšínského divadla v Českém Těšíně, v Teatru Adama Mickiewicze v polském Cieszyně a netradičně například ve sportovní hale Slezské univerzity v Cieszyně.

České divadlo bude v Těšínech reprezentovat nejen oceňovaný pražský divadelní soubor Cirk La Putyka, který přiveze svou novou hru Isole (1.6.2019), jež je nevšedním novým cirkusem, v němž má hlavní slovo magická síla hudby. Diváci se mohou také těšit na Městské divadlo Brno, které slaví úspěchy se svou kabaretně laděnou rozmarnou férií Osmyčky (6.6.2019), jež se věnuje tématu osudových osmiček v českých dějinách. První ročník festivalu byl věnován prezentaci polských a československých inscenací Václava Havla. Na tento odkaz navazuje dramaturgický výběr hry Protest/Rest pražského Švandova divadla (5.6.2019). Diváci budou moci ocenit brilantní dialog Václava Havla v konfrontaci s dramatickým pokusem debutujícího autora ve dvou jednoaktových hrách, které od sebe dělí 33 let a spojují je postavy spisovatelů Vaňka a Staňka i absurdní humor.

Slovenské divadlo bude na letošní přehlídce zastupovat Nové divadlo Nitra s inscenací Anna Franková (8.6.2019), která bodovala v prestižní slovenské divadelní anketě Dosky v roce 2017, z níž si Lucie Korená odnesla cenu za nejlepší herecký výkon.

V programu mají své nezastupitelné místo také mimořádně zajímavé hry v polském jazyce. Polská scéna Těšínského divadla se představí s inscenací Tango (4.6.2019) v režii slovenského režiséra Michala Spišáka. Teatr Łaźnia Kraków slibuje nevšední zážitek ze hry Wałęsa w Kolonos (4.6.2019),  kde v titulní roli exceluje i českému publiku dobře známý herec Jerzy Stuhr. Divadlo Teatr Wybrzeże z Gdańska přispěje do festivalového programu hrou Trojanki (5.6.2019), kterou režíroval uznávaný polský režisér Jan Klata.

Při sestavování programu divadelního festivalu mysleli organizátoři také na dětské publikum. Mladším dětem je určen loutkový příběh Wendy (2.6.2019) v podání PWST Białystok, starším dětem ( jedenáct let a výše ) hra Chłopcy z Placu Broni (7.6.2019), který bude prezentovat Teatr Pinokio Łódź.

Festivalový divadelní program orámuje několik nevšedních koncertů. Posluchači jistě ocení vystoupení polské folkové ženské skupiny Tulia, slovenského jazzového virtuóza Petera Lipy či Doroty Barové, která letos získala cenu Anděl za nejlepší jazzové album roku 2018.

Tradičně, neboť již po třetí, se uskuteční komorní setkání s významnou osobností z divadelní oblasti „Odpoledne s Mistrem“. Po polském herci Janu Novickém a českém bardovi Bolku Polívkovi, usedne do křesla pro hosty polský herec a režisér Jerzy Stuhr. Divadelní diskuse se opět uskuteční v prostorách Čítárny a kavárny Avion v Českém Těšíně.

O výtvarný akcent přehlídky se postará expozice nazvaná Hranice umístěná v Galerii Půda, která je společným projektem výtvarných umělců žijících v příhraničním regionu Českého Těšína a Cieszyna a zároveň i pokračováním jejich spolupráce v oblasti současného výtvarného umění. Partnerem této aktivity je spolek Půda.

Součástí doprovodného programu letos bude mimořádná akce nazvaná Impuls 89. Formou diskusí, výstavy, promítáním filmu „Wroclaw 99 minus deset“ se chce studentům a široké veřejnosti přiblížit a představit své aktivity sdružení Solidarność Polsko-Czesko-Słowacka, které zásadním způsobem formovalo nejen kulturní tvář regionu před rokem 1989 i po něm.

Informace o dalších doprovodných akcích naleznou diváci na webových stránkách festivalu www.borderfestival.eu/www.cloveknahranici.eu

Mezinárodní divadelní festival Bez hranic (do roku 2004 nesl název Na hranici), vznikl na prahu svobody, kdy Polsko a tehdejší Československo nabraly demokratický směr. Festival vznikl z iniciativy těšínských občanských aktivistů Solidarności Polsko-Česko-Slovenské a členů Občanského Fóra v Českém Těšíně. Zakládajícími členy byli Jakub Mátl a Jerzy Kronhold. První festival v roce 1990 byl věnován ztvárnění her Václava Havla v českých i polských prezentacích. Další edice posunuly festival na mezinárodní úroveň, která zahrnuje nejen zajímavá divadelní představení, ale překračuje hranice etiky, prožitků i žánrů. Doprovázejí jej také doplňkové aktivity jako konference, výstavy, diskuze, workshopy, koncerty, přehlídky dětských a mládežnických divadel, autorská čtení.  Mimo divadel z Visegradské 4 se na festivalu prezentují také umělci z jiných zemí (Rakousko, Ukrajina, Německo, USA). Cena Zlomené závory putovala již k divadelním tvůrcům, jako jsou Ondrej Spišák nebo Jan Klata.

Autor článku: Petra Slováček Rypienová