Takzvané Zbořeniště, prostor nad Masarykovým náměstím v Nové Pace, se mění v klidovou zónu

3. květen 2019 10:42

Prostor nad novopackým Masarykovým náměstím, takzvané Zbořeniště, se do konce května promění v odpočinkovou zónu. Co tam vznikne? Jak bude toto místo vypadat? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Zbořeniště v Nové Pace se mění v klidovou odpočinkovou zónu. Objeví se tam například lavičky, schodiště, vodní prvek nebo skluzavka. Přibude zeleň a oprav se dočkají i chodníky.

Zbořeniště v Nové Pace se mění v klidovou odpočinkovou zónu

Pozemky, které byly dosud neudržované, město vykoupilo od vlastníků a centrální část města tak bude možné opravit. Celkové náklady na přestavbu lokality přijdou na 2,7 milionů korun.

Dělníci právě pokládají žulové kostky a opravují dva chodníky. Jeden v ulici Úzká a druhý vedoucí přes celé Zbořeniště.

Dlouho očekávaná stavba obchvatu Nové Paky se blíží. Práce na úseku 8,5 km mají trvat tři roky

Řidiči se už dlouho těší na obchvat Nové Paky (ilustrační foto)

Tisíce aut, hluk, prašnost. Tak to vypadá v centru Nové Paky podél hlavní silnice. Lidé i město volají po obchvatu dlouho. Podle investora Ředitelství silnic a dálnic, pokud nevyvstanou žádné komplikace, by se mohlo začít stavět letos na podzim. Práce 8,5 km dlouhého okruhu mají trvat tři roky. 

„Renovujeme stávající chodník a dáváme jej do nové kvality, do žuly. A vlastně vytváříme novou komunikaci," popisuje aktuální dění prací starosta Nové Paky Josef Cogan ze sdružení Starostové a nezávislí.

Zároveň dodává, že dělníci v ulici Úzká betonují opěrnou zeď, která bude boční opěrou nového schodiště.

Vzniknou tu upravené plochy s mlatovým povrchem, spojovací chodníčky a nášlapová místa z lámaného pískovce. Objeví se také skluzavka s vodními prvky a ožije i stará studna.

„Před zahájením projektu došlo k vyčištění," vysvětluje Jiří Zaplatílek z investičního oddělení města.

Zbořeniště v Nové Pace se mění v klidovou odpočinkovou zónu

Obnovená studna bude především sloužit jako zábava pro nejmenší.
„Bude to herní prvek pro děti, kde si budou moci napumpovat vodu. Ta nejdříve poteče v dřevěném korytě a následně po terénu."

Pracovníci technických služeb tu do konce května vysadí nové stromy a keře. Zachována zůstane přenosná geologická expozice.

„My jsme osadili tuto expozici, tam by mělo vše zůstat na svých místech. A teď se k ní připojí další cestičky. Propojí se to do veřejného prostoru. Musí se to dát ovšem trochu esteticky do pořádku," doplňuje Josef Cogan. Tento prostor se těší velké oblibě hlavně v zimních měsících.

Novou odpočinkovou zónu začnou novopačtí využívat už za necelý měsíc.

Spustit audio

Související