Co vzít s sebou na focení svatby? Jen foťák zdaleka nestačí

Co vzít s sebou na focení svatby - prskavky

Zkušení svatební fotografové nosí v brašně kromě foto vybavení i spoustu praktických vychytávek, které jim usnadňují práci a pomáhají řešit nepříjemné situace. Také mají v rukávu mnoho tipů, které začátečníkům první svatební focení značně ulehčí. Zeptali jsme se jich a dali dohromady seznam věcí, které se vyplatí na focení svatby přibalit.

Některé věci vám usnadní focení, jiné pomohou s kreativitou nebo dodají větší pohodlí. Celodenní focení je totiž vážně náročné a proto se přirozeně snažíme si práci ulehčovat. Co tedy vzít na svatbu? Projdeme si společně některé léty praxe prověřené tipy.

Foťák, překvapivě

Že by měl mít svatební fotograf na svatbě fotoaparát a objektivy snad ani nemusíme zmiňovat. O foťácích tento článek primárně není, přesto si na začátek alespoň stručně shrneme několik dobře použitelných a osvědčených kombinací:

  • Full frame tělo + 24-70mm (a nějaký světelný objektiv)
  • Full frame tělo + 24mm + 50mm a případně nějaké delší ohnisko (někdo má raději kombinaci ohnisek 35mm + 85mm)
  • APS-C tělo + Sigma ART 18-35mm je skvělá varianta, pokud nechcete nebo nemáte Full frame
Co vzít s sebou na focení svatby - set
Moje oblíbená kombinace (D750 + 50 f1.4 a D700 + 24 f1.4).

Záloha vás může zachránit

Spolehlivá technika je základ, ale i ta nejlepší se může v tu nejméně vhodnou dobu porouchat. Proto určitě doporučujeme mít všechno důležité minimálně dvakrát:

  • Náhradní tělo,
  • akumulátory,
  • paměťové karty,
  • baterie do blesku, případně do odpalovačů.
  • Raději mějte i nabíječkypowerbanku.
Co vzít s sebou na focení svatby - karty
Paměťové karty a baterie.

Pokud máte ve foťáku dva sloty na paměťové karty, tak určitě není na škodu nastavit ukládání kopií na obě, kdyby se s jednou z nich něco stalo.  

Drobnosti pro nevěstu

Na rozdíl od nevěsty u sebe můžete celý den nosit brašnu nebo batoh. Takže s sebou klidně vezměte nějaké náhradní sponky nebo pinetky, kdyby bylo odpoledne potřeba sepnout vlasy. Pokud nevíte kde je sehnat, nevěstina kadeřnice vám je ráda půjčí. Také se hodí transparentní pudr. Ten vám pomůže zbavit se nechtěných odlesků v pleti.

První pomoc v podobě kapesníku

Pro nevěstu může být nepříjemné, když při obřadu uroní slzu a všichni, kdo by mohli mít kapesník, stojí za ní. Ona tak ani nemůže nikomu nic nenápadně naznačit. V takovém případě uděláte velký dojem, když zachráníte situaci a elegantně jí kapesník podáte. Jako fotograf jste totiž jediný, kdo se v tu chvíli pohybuje v prostoru a vidí, jestli novomanželé něco nepotřebují.

Co vzít s sebou na focení svatby - kapesník
Zachraňte plačící nevěstu.

Něco na focení skupinovky

Skupinovou fotku, kde na jedno místo potřebujete dostat hodně lidí, je ideální fotit z výšky. Potom budou všichni dobře vidět. Třeba Milan Havlík si na svatby vozí štafle. Jsou lehké, vejdou se do auta a poskytnou vám spoustu kreativních možností. A to nejen při focení skupinové fotky.

stafle
Focení z hliníkových štaflí.

Nebo pokud máte silného asistenta, můžete to vyřešit jako Sabina Melicharová. Když si sednete na asistentova ramena, uděláte na svatebčany minimálně stejný dojem jako se štaflemi.

Co vzít s sebou na focení svatby - asistent
Focení z výšky na ramenech asistenta.

Rekvizity na společné focení

Pokud svatební den proprší, není špatné mít v autě jeden průhledný nebo bílý deštník. Ten vám pomůže, když i v dešti budete chtít fotit venku.

Dále se může hodit deka, kdyby ženich s nevěstou chtěli mít na focení malý piknik. S tím souvisí další rekvizity. Třeba láhev vína a skleničky.

Na večerní focení oceníte nějaké světelné zdroje. Třeba jedno balení prskavek či vánoční světýlka.

Co vzít s sebou na focení svatby - prskavky
K večernímu focení se hodí další světla. Zkuste například prskavky.

Kreativní vychytávky.

Křišťálová koule je skvělá na vytvoření trochu jiného pohledu. Na druhou stranu nepočítejte, že s ní toho vyfotíte nějak moc. Docela rychle se okouká, ale na pár fotek ji určitě zkuste využít.

Co vzít s sebou na focení svatby - koule
Křišťálová koule na trochu jiné portréty.

Něco pro fotografovo pohodlí

Zvlášť v letních měsících oceníte náhradní košili na převlečení, deodorant, nebo pohodlnější boty na odpolední běhání při focení.

Také vás může zachránit náplast na odřené paty nebo láhev s pitím, pokud budete delší dobu mimo hostinu.

Určitě se toho najde mnohem víc

Seznam všech vychytávek naším výčtem ale zdaleka končit nemusí. Máte další zajímavé tipy, o které se chcete podělit? Napište nám je do komentářů.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorMatěj Liška

Nejraději fotím lidi. Svatby, portréty, maturitní tabla, plesy… Vyhledávám protisvětlo, baví mě různé varianty svícení a používám raději kratší objektivy. Mám rád svůj Nikon, kytaru a kebab. Fotky najdete u mě na webu nebo na Facebooku.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *