Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

,Silné Česko.‘ Babiš v červené kšiltovce zahájil kampaň hnutí ANO do eurovoleb

Česko

  12:21
Praha - S heslem "Česko ochráníme. Tvrdě a nekompromisně" jde do květnových voleb do Evropského parlamentu hnutí ANO. Tématy kampaně jsou bezpečnost, životní prostředí a sucho či dvojí kvalita potravin. Na čtvrteční tiskové konferenci při zahájení kampaně to řekla europoslankyně a lídryně kandidátky Dita Charanzová. Premiér Andrej Babiš (ANO) na briefing přišel v červené kšiltovce s nápisem Silné Česko.

Andrej Babiš se inspiroval prezidentskou kampaní Donalda Trumpa. foto:  Michal Šula, MAFRA

Premiér Andrej Babiš vystoupil na konferenci k zahájení do eurovoleb.
Andrej Babiš na konferenci nasadil červenou kšiltovku s heslem „Silné Česko“.

„Náš program je o akceschopné Evropě, o bezpečnosti a rovných podmínkách. Chceme silné Česko, ale také silnou Evropu. Chceme takovou Evropskou unii, která se vrátí k původnímu poslání,“ řekla Charanzová s tím, že oním posláním je bezpečnost a ekonomicky prosperující kontinent. Podle ní je důležité, aby se lépe rozdělovala témata, která si dokážou vyřešit členské státy, a témata, která je nutné řešit na evropské úrovni.

Eurovolby jako výchova politických nadějí. Strany sázejí na mladé kandidáty

Evropa podle Charanzové čelí terorismu, proto by chtěla posílit koordinaci bezpečnostních složek jednotlivých států. „Migrační vlna, která se prohnala Evropskou unií, byla jasným důkazem toho, že Evropa není akceschopná,“ řekla. Charanzová i Babiš uvedli, že se díky zemím visegrádské čtyřky podařilo zamezit povinným kvótám pro rozdělování uprchlíků mezi evropské země.

„Potřebujeme nejen chránit vnější hranici Evropské unie, ale potřebujeme také společně se dívat na to, co dělat s návratovou politikou. Jak je možné, že někteří žadatelé, kteří nemají nárok na azyl v Evropské unii, zůstávají v Evropě? Že se nám nedaří je vracet do zemí, odkud přicházejí? Jaktože vyřízení azylových řízení v některých zemích trvá týdny, v některých měsíce, ne-li roky?“ dodala.

Andrej Babiš na konferenci nasadil červenou kšiltovku s heslem „Silné Česko“.

Strany mají vylosovaná čísla pro eurovolby. Přihlášeno je 40 seskupení

Čeští spotřebitelé podle Charanzové nesmí být spotřebiteli druhé kategorie. Je to úkol i pro domácí politiky, aby zakázali dvojí kvalitu potravin a zavedli sankce, míní. Právě to by měla projednat česká vláda v chystané novele o potravinách do dvou týdnů. V zákonu o potravinách by mělo přibýt ustanovení, podle kterého bude na český trh zakázáno uvádět potraviny označené totožně jako potraviny uváděné na trh v jiném členském státě, ač budou mít odlišné složení nebo vlastnosti. Hrozit by za to měla až padesátimilionová pokuta.

V otázce sucha je podle Charanzové důležité koordinovat projekty na zadržení vody v krajině či na šetrnější nakládání s odpadními vodami.

Autor: