Jaké jsou reálné hrozby v těhotenství a které jsou jen mýty?

Pro každou ženu je početí a těhotenství specifickým obdobím. Svůj každodenní život podřizuje optimálnímu vývoji nenarozeného dítěte.V tomto období je žena mnohem více náchylnější k různým onemocněním, jež by mohla mít negativní dopad na plod. U nastávajících maminek jsou tedy různé obavy na místě. Které z nich představují reálnou hrozbu a jaké lze označit pouze za mýtus?

Jaké jsou reálné hrozby a onemocnění v těhotenství?

V prvé řadě je dobré si zopakovat, že v těhotenství by žena rozhodně neměla pít alkohol a užívat drogy. Dítě by se tak mohlo narodit předčasně či s tzv. fatálním alkoholovým syndromem (FAS). Co tento syndrom znamená? U mnohých dětí vede k mentální nebo fyzické retardaci. V poslední době se můžete setkat s názorem, že malé množství alkoholu neškodí, ale to dosavadní studie nepotvrdily. Většina odborníků stále doporučuje úplnou abstinenci.

Těhotné ženy by se rovněž měly vyvarovat kontaktu s pesticidy a herbicidy. Mohou obsahovat bakterii Listeria monocytogenes způsobující onemocnění listeriózu. Jsou častým původcem infekcí stádových zvířat, u mnohých patří k normální střevní flóře. Nejčastěji se člověk nakazí kontaminovanými potravinami, např. nepasterizovaným mlékem, nedostatečně tepelně upraveným masem, dokonce i zrajícími sýry a špatně omytou zeleninou znečištěnou hnojem. Tato nákaza může u těhotné ženy vyvolat potrat, předčasný porod, vážně poškodit nervový systém dítěte a způsobit jeho úmrtí.

Hojně zmiňovanou nemocí v souvislosti s těhotenstvím je toxoplazmóza. Přenašečem jsou především kočky. Ačkoliv je od nic nákaza velmi málo pravděpodobná, není vhodné, aby vám kočky pobíhaly doma po stole. Buďte tedy obezřetná a nemanipulujte ani s kočičím trusem.

Čemu byste se měla raději vyhnout?

Dnes si snad každá žena barví vlasy, takže vás jistě nepotěšíme, že lékaři tuto úpravu během těhotenství nedoporučují. Při barvení proniká malá část barvy kůží do organismu a dle výzkumu zabývající se vlivem vlasových barev na vývoj plodu, byla zjištěna spojitost mezi barvením vlasů a vyšším rizikem vzniku neuroblastomu (nádor mozku) v dětství. Je však třeba říci, že ne všichni vědci se s tímto výsledkem ztotožňují.

A co koupání v horké vodě a pobyt v sauně? I tyto relaxační činnosti představují hrozbu. Delší pobyt v horké vodě vede ke zvýšení tělesné teploty, dochází ke zvýšenému prokrvení a k vzestupu krevního tlaku, což není v těhotenství ideální. Některé studie poukazují na to, že při pobytu v horké vodě v prvních šesti týdnech těhotenství může zvyšovat riziko vzniku defektu neurální trubice plodu – rozštěpy páteře. Pro těhotnou ženu je mnohem lepší sprchování, případně koupel v teplé, nikoliv však v horké vodě. Sauny, vířivky raději zcela vynechejte. Pokud mátě bolesti břicha a hrozí vám předčasný porod, koupel je naprosto nevhodná.

Jaké jsou společenské mýty v těhotenství?

Určitě jste se již setkala s názorem, že těhotná žena by měla hlavně odpočívat a moc se nehýbat. Tak tomu však vůbec není. V těhotenství by se měly budoucí maminky udržovat v kondici a posilovat svalové skupiny důležité pro porod. Takové aktivity tedy nejsou vůbec na škodu a pravidelnému cvičení se nevyhýbejte.

Jaké jsou ideální sporty v těhotenství?

Pokud jste byla doposud sportovně aktivní, své vášně se nemusíte vzdávat. V graviditě lze provozovat spoustu sportů, jaké je chůze, běh, plavání, tanec či jóga. Existují však aktivity, které jsou přece jen nevhodné. Mezi ně se řadí potápění, míčové hry a silové sporty typu vzpíraní. Nedoporučují se také všechny namáhavé vytrvalostní výkony.

Jaké jsou mýty v rámci početí?

Již ohledně samotného početíse vede řada mýtů. Jedním z nich je skutečnost, že společnost je toho názoru, že problémy s otěhotněním jsou čistě ženskou záležitostí. Tak tomu však není a pravda je jiná. Poslední studie ukazují na to, že za neplodnost mohou obě pohlaví. Dokonce může nastat i situace, že jsou neplodní oba partneři najednou.

Díky moderním technologiím však nemusejí tyto páry propadat beznaději. Umělé oplodnění je v současné době na vysoké úrovni a uspěšnost se pohybuje okolo 75%.

Na závěr pár úsměvných mýtů, jako například, že pletení jehlicemi může způsobit zamotání pupeční šňůry a také, že je nezdravé věšet prádlo na šňůru a obecně vykonávat činnosti, při kterých je nutné zvedat ruce nad hlavu. Takovým báchorkám by nastávající maminky neměly věnovat zvýšenou pozornost.