Hlavní obsah

Česká filharmonie oslaví i Beethovenovo výročí

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení České filharmonie představilo program 124. sezóny. V období od září 2019 do června 2020 chystá pod řízením šéfdirigenta a hudebního ředitele Semjona Byčkova několik světových a českých premiér.

Foto: ČTK

Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov.

Článek

Světovými novinkami budou díla domácích autorů Jiřího Temla, Jaroslava Krčka či Miroslava Srnky, v českých premiérách zazní skladby Itala Luciana Beria a Němce Detleva Glanerta. Orchestr pod Byčkovem vystoupí na BBC Proms v Londýně a s Jakubem Hrůšou uvede v Praze a Hamburku koncertně Janáčkovu Káťu Kabanovou.

„Ukončili jsme natáčení děl Čajkovského a začínáme se symfoniemi Gustava Mahlera,“ řekl Byčkov, jenž pochválil smysl orchestru pro hudbu obou těchto skladatelů. „Jako šéfdirigent nejznámějšího českého orchestru se v této sezóně poprvé chopím i nastudování Smetanovy Mé vlasti.“

Byčkov povede orchestr i na zájezdech do Číny a Moskvy, kam se Česká filharmonie vrátí po devíti letech.

Vedle Jakuba Hrůši se k orchestru vrátí i další hostující dirigent, Tomáš Netopil. Mezi dalšími dirigenty jsou Ital Giovanni Antonini nebo Maďar Petér Eötvös, pro něhož to bude poslední dirigentské vystoupení. Ředitel České filharmonie David Mareček upozorňuje na podepsané partnerství s Royal Academy v Londýně a v čínském Nankingu.

„K Beethovenovu dvoustému padesátému výročí narození uvedeme všechny jeho symfonie a klavírní koncerty,“ upozornil ještě Byčkov.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám