Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sériový vrah sestřelil ministra: Mezi oběťmi byly i malé holčičky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. května 2019
13:09

Nejen kyperskou veřejností otřásl případ děsivého sériového vraha, který si za oběti vybíral cizinky a jejich děti. Voják Nicos Metaxas (35) se už přiznal k vraždám pěti žen a dvou malých holčiček, z nichž nejmladší oběti prý bylo šest let. Případ si ve čtvrtek v přeneseném smyslu vyžádal další oběť. Nejen kvůli svým pochybením odstoupil kyperský ministr spravedlnosti Jonas Nikolau. 

Kypřan vraždil převážně cizinky, tři byly údajně Filipínky a další pocházela z Indie či Nepálu. Ty Metaxas zabil podle své výpovědi v roce 2018. Jeho obětí se stala i Rumunka a její osmiletá dcera, které jsou pohřešovány od září 2016.

Kyperská opozice ministra společně s policejním šéfem vyzvala k rezignaci, neboť úřady podle ní dlouhou dobu braly zmizení dívek na lehkou váhu. Ministr jejich výzvě ve čtvrtek vyhověl.

Nikolau sdělil novinářům po schůzce s prezidentem Nikosem Anastasiadisem, že hlavním důvodem byly nedostatky při vyšetřování a přístupu nejen policie, ale i celé společnosti. „Neslouží ke cti žádnému z nás,“ prohlásil. Dodal, že odstoupení pro něj bylo otázkou svědomí a principu.

Vyšetřování otevřelo objevení těla Filipínky Mary Rose Tiburciové (†38) v opuštěné důlní šachtě, její ostatky našli 14. dubna. Tiburciová a její šestiletá dcera zmizely v květnu 2018. Policisté následně prověřili internetovou komunikaci Filipínky a na jejím základě zadrželi Metaxase.

Při pátrání po její dceři vyšetřovatelé našli v zatopené šachtě tělo další Filipínky, šlo o Arian Palanasovou Lozanovou (†28). Na vojenské střelnici nedaleko Nikósie ukryl vrah tělo třetí oběti, jejíž identita zatím nebyla zveřejněna. Žena byla z Indie nebo Nepálu.

Policie sdělila, že provede audit možných pochybení při vyšetřování tohoto zřejmě prvního případu sériových vražd na Kypru. Policie se domnívá, že Metaxas zavraždil ženy v rozpětí 30 měsíců mezi zářím 2016 a srpnem 2018. Jeho motivy jsou nejasné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání