"Ospalý Joe", nebo zachránce střední třídy? Biden se vyšvihl mezi favority voleb

Daniel Anýž Daniel Anýž
2. 5. 2019 14:58
Joe Biden minulý čtvrtek oficiálně oznámil kandidaturu na amerického prezidenta ve volbách v roce 2020. A první týden kampaně potvrzuje jeho pozici favorita v rámci Demokratické strany. Ukazuje to i reakce prezidenta Donalda Trumpa, který se žádnému jinému demokratickému kandidátovi zatím nevěnoval tak pilně, jako nyní komentuje úvodní dny Bidenovy kampaně.
Kandidát na amerického prezidenta Joe Biden.
Kandidát na amerického prezidenta Joe Biden. | Foto: Reuters

V pondělí Joe Biden, který byl osm let viceprezidentem v Bílém domě Baracka Obamy, uspořádal první větší mítink s voliči v Pittsburghu. Americký stát Pensylvánie zvolil zcela záměrně hned ze dvou důvodů.

Z tohoto státu, z bývalého dělnického městečka Scranton, pochází. A ještě podstatnější je, že ve volbách v roce 2016 patřila Pensylvánie ke třem klíčovým státům (ještě s Michiganem a Wisconsinem), kde Trump přetáhl demokratům část jejich voličů z pracující střední třídy, a díky tomu získal Bílý dům.

"V roce 2020 porazím Donalda Trumpa a stane se to tady, v západní Pensylvánii," prohlásil Biden na shromáždění, na kterém vystoupil nejen jako zastánce, ale přímo jako příslušník americké střední třídy.

"Jsem Joe ze střední třídy," nabízí se Biden voličům jako politik, který rozumí starostem obyčejných Američanů. Střední třída podle něho "strádá". Trumpova daňová reforma její postavení nijak nezlepšila, tvrdí Biden.

"Nijak jste to nepocítili […], nebo snad ano?" prohlašuje Biden, že na platech obyčejných Američanů se nic nezměnilo.

To ale Donald Trump už nehodlal přejít mlčením. "Ospalý Joe má svůj velký mítink ve skvělém státě Pensylvánie. Evidentně neví, že Pensylvánie zažívá nejlepší ekonomické roky ve své historii, s nejnižší nezaměstnaností, s prosperujícím ocelářstvím (které bylo mrtvé) a skvělou budoucností," reagoval prezident na Twitteru.

Ještě k mnohem podstatnější reakci, v podobě celé série tweetů, pak Trumpa vyprovokoval fakt, že Bidenovu kandidaturu veřejně podpořila vlivná a početná odborová organizace amerických hasičů.

"Udělal jsem toho pro hasiče víc, než tyhle neschopné odbory kdy udělají, a nic za to nemám," postěžoval si Trump. Následně dal na Twitter i desítky vzkazů od hasičů, kteří mu vyjadřují podporu.

Osm procent náskoku na Trumpa

Podle komentátorů je z Trumpovy reakce na Bidena patrné, že ho v tuto chvíli ze všech demokratických kandidátů bere jako nejvážnějšího soupeře.

A Biden je momentálně mezi demokraty skutečně favoritem. Například po oficiálním oznámení kandidatury vybral rekordní částku ve srovnání s tím, kolik dostali předchozí demokratičtí kandidáti po vyhlášení vlastní kandidatury.

Rovněž v průzkumech mezi demokratickými voliči se Biden ještě více odpoutal od zbytku demokratického pole. Například v šetření pro americkou stanici CNN by ho nyní podpořilo 39 procent dotázaných, o téměř 20 procent více než druhého v pořadí, senátora Bernieho Sanderse.

A v hypotetickém souboji s Donaldem Trumpem vede Joe Biden v tuto chvíli o osm procent, což je bezmála trojnásobný náskok, než jaký by měl vůči Trumpovi Sanders.

Dlouholetí američtí komentátoři a analytici k tomu ale okamžitě doplňují, že z těchto prvotních průběžných průzkumů nelze dělat žádné vážné závěry. O Bidenových šancích mezi demokraty, a už vůbec ne o výsledku jeho případného souboje s Trumpem.

První otevřenou otázkou je, zda Joe Biden tentokrát skutečně může dosáhnout na demokratickou nominaci do prezidentských voleb. Už dvakrát, v letech 1988 a 2008, jeho pokusy skončily fiaskem.

Nyní do kampaně sice naskočil jako favorit, ale ještě nikdy dříve nebylo pole demokratických kandidátů tak početné a různorodé jako letos - a to v reakci na turbulentní a pro mnohé demokratické voliče stále šokující prezidentství Donalda Trumpa.

Návrat k Obamovi?

Mezi dvacítkou kandidátů je šest žen, jsou v ní zástupci menšin (tři Afroameričané, Hispánec a Asijec) a také gay, starosta ze South Bend v Indianě Pete Buttigieg, který je o 39 let mladší než Biden.

Šestasedmdesátiletý Biden, který byl před příchodem do Obamova Bílého domu v roce 2009 třicet šest let členem Senátu, se nabízí jako středový demokrat, který by v podstatě navázal na politiku Obamova prezidentství.

"Jsem Obama-Biden demokrat," prohlašuje, že bych chtěl například zachovat Obamovu reformu zdravotnictví a v energetické politice se znovu přihlásit k Pařížské dohodě o klimatu.

Celou svoji kampaň a útok na Bílý dům pak Biden rámuje jako referendum o Donaldu Trumpovi, o jeho charakteru, způsobu vládnutí a jeho dosavadním působení v úřadě prezidenta.

"Je to souboj o duši našeho národa," apeloval Biden ve videu, se kterým minulý týden vstoupil do kampaně. Čtyři roky Trumpova prezidentství lze podle Bidena ještě považovat za "momentální výchylku", osm let by ale "zásadně a navždy změnilo charakter národa".

"A já nemohu zůstat stranou a jen se na to dívat," zdůvodnil Biden, proč se chce ucházet o prezidentský úřad.

Jeho nabídka, že Demokratickou stranu vrátí do politických kolejí Obamova prezidentství, je ale pro levicovější, progresivní křídlo strany zcela nedostatečná. Zastaralá.

Mládí vpřed, velí část demokratů

Tito demokratičtí voliči by místo Obamovy reformy už chtěli všeobecné zdravotní zabezpečení garantované státem a navrhují zásadní transformaci americké energetiky, plán "New Green Deal". V rámci něho by USA do deseti let kompletně přešly na obnovitelné zdroje.

"Stará garda Demokratické strany nedokázala zastavit Trumpa, na její vedení se v současném boji proti politice 'rozděl a panuj' už nelze spolehnout," odmítá Bidenovu kandidaturu například sdružení mladých demokratů Justice Democrats. To loni stálo za úspěšnou kandidaturou dnešní kongresmanky Alexandrie Ocasio-Cortezové, jedné z ikon progresivního (nebo i socialistického, jak říká ona sama) křídla demokratů.

Mezi dvacítkou demokratických kandidátů toto progresivní křídlo zastupují například senátor Sanders nebo senátorka Elizabeth Warrenová. Oba jsou ale stejně jako Biden sedmdesátníci a jejich věk upozorňuje na další zásadní dělicí čáru v demokratickém poli.

Na druhé straně jsou sedmatřicetiletý Pete Buttigieg či šestačtyřicetiletý bývalý kongresman z Texasu Beto O'Rourke. Anebo osmatřicetiletá kongresmanka z Havaje Tulsi Gabbardová.

Podle dlouholetého demokratického komentátora a analytika E. J. Dionnea je zřejmé, že pro "podstatnou část" demokratických voličů je Biden politikem, jehož čas už dávno pominul. Tito demokraté chtějí ve vedení strany a případně i země vidět novou krev.

Naznačil to i Adam Green, předseda demokratické skupiny Progressive Change, pro deník Wall Street Journal. Místo Bidena, který by byl "návratem minulosti", progresivní křídlo propaguje "mnohem dalekosáhlejší a rychlejší pohyb vpřed".

Video: "America first" je blbost, kritizuje Albrightová Trumpův slogan 

Beseda s Madeleine Albrightovou. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy