Den holocaustu a hrdinství si v Česku připomíná 21 měst

Den holocaustu a hrdinství si v Česku připomíná 21 měst
2. května 2019 Události Autor: Hana Strašáková

Den holocaustu a hrdinství si v České republice nově připomíná 21 měst. Konají se obřady v synagogách, veřejné čtení jmen obětí, pořádají se výstavy a pietní akty.

Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky Jom ha-šoa ve ha-gvura, je dnem, kdy si připomínáme památku obětí holocaustu. Pro tuto vzpomínku byl stanoven termín, kdy bylo zahájeno povstání ve varšavském ghettu v roce 1943, a protože tento den předchází svátku pessach, byl pro Jom ha-šoa ve ha-gvura stanoven den 27. Nisanu. V Izraeli je tento den státním svátkem. 

Tento den si už několik let v Česku připomínají v každém krajském městě. „Jádrem akce je maraton čtení jmen jednotlivých žen, mužů a dětí, kteří byli kvůli svému přisouzenému židovskému nebo romskému původu pronásledováni, perzekvováni a zavražděni během druhé světové války. Cílem akce je přizvat všechny obyvatele České republiky k aktivnímu uctění památky obětí holocaustu,“ vysvětluje Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Terezínské iniciativy. Institut Terezínské iniciativy zajišťuje čtení v Praze a koordinuje akci na celorepublikové úrovni. Letos se do čtení připojilo 21 měst. Například v Havlíčkově Brodě se již čtení jmen dostává do povědomí veřejnosti a hojně se jí účastní žáci základní školy i gymnázia. „Zavedla jsem seznámení se s tématem ve školní hodině před konáním akce, což se osvědčilo,“ popisuje přípravu studentů Alena Jindrová z Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod.

V České republice se Den holocaustu a hrdinství stal významným pro židovskou komunitu hlavně po roce 1989, kdy se v Čechách začal tento den připomínat nejprve uvnitř židovské komunity prostřednictvím pietních akcí v pražské Pinkasově synagoze a v Terezíně. Tyto uzavřené pietní akce probíhají i v současnosti. V roce 2006 z iniciativy České unie židovské mládeže se tento den začal připomínat i ve veřejném prostoru. Každý se tak může připojit se ke čtení jmen lidí, kteří se stali obětmi rasového pronásledování v období druhé světové války. K akci, které se původně konala pouze v Praze, se postupně začala připojovat další města.

Izrael se dnes podobně jako každý rok na dvě minuty zcela zastavil, aby si obyvatelé připomněli šest milionů obětí holokaustu. Za zvuku sirén zůstali na svých místech stát chodci, v přeplněných ulicích zastavily autobusy i auta a řidiči vystoupili, aby se skloněnou hlavou uctili oběti nacistického vyhlazování, napsala agentura AP. Vzpomínková ceremonie spojená s kladením věnců se následně uskutečnila v památníku Jad vašem. Česká republika si čtením jmen obětí památku připomene v 21 městech, proběhnou i obřady v synagogách.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony