Jesenická radnice zavádí tzv. participativní rozpočet. Lidé díky němu mají šanci prosadit do výdajové stránky městského rozpočtu své vlastní nápady

2. květen 2019

O použití bezmála milionu korun z městské kasy Jeseníku rozhodnou tamní lidé. Své návrhy, kam má radnice investovat, sami připraví, sami je vyhodnotí a sami vyberou ten nejlepší z nejlepších. Výzvu už radnice zveřejnila a ode dneška přijímá první náměty. Inspirovat se nechala jinými městy. Tzv. participativní rozpočet už zavedli například v Brně, Novém Jičíně či Opavě.

Část peněz vyčlenila jesenická radnice i pro tamní základní školu. 3x 20 tisíc pro každou budovu zařízení, jak do rozhlasu oznamuje i ředitel školy Dominik Liberda.

O přestávce pak míří do tříd, aby žákům předal předtištěné formuláře. První potkává hned na chodbě. O jednotlivých návrzích by měl podle Dominika Liberdy rozhodnout školní parlament. „Skutečně jim v tom necháme volnou ruku. Budeme moc rádi, když se maximum těch nápadů a projektů vylíhne u žáků, jsme samozřejmě zvědaví, co se tam objeví,“ říká mi už ve své kanceláři Liberda. Obyvatelé města tak budou mít na realizaci svých nápadů přesně 940 tisíc korun. Pravidla participativního rozpočtu mi popisuje místostarosta Tomáš Vlazlo ze sdružení Jeseník srdcem.

„Ten nápad musí být pro všechny, veřejně přístupný a musí být na majetku města. Vycházíme z toho, že lidé ví nejlépe, co je v nepořádku v jejich okolí. Proto je prosíme, aby nám to řekli. Aktuálně se rozjíždí web, kde jsou pravidla, termíny a na podzim tam bude možnost hlasování.

Jednotlivé návrhy posoudí ještě před veřejným hlasováním odborníci z městského úřadu. Odpoví na to, zda je lze vůbec realizovat. Vedení Jeseníku chce udělat maximum proto, aby výzva vyvolalala mezi lidmi co největší ohlas.

autor: aja
Spustit audio