OBRAZEM: Podívejte se, jak se bourá dominanta Transgasu. Ze známého kvádru pomalu mizí žulové kostky

Demolice Transgasu na Vinohradech pokračuje. Ze dvou výškových budov pomalu mizí střecha a dělníci rozebírají také třetí dominantu brutalistního komplexu. Ze známého kvádru, budovy bývalého dispečinku, odstraňují její obložení ze žulových kostek. V polovině března už také zmizely spojovací tunely mezi budovami a tímto kvádrem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Na budově bývalého dispečinku aktuálně pokračujeme s deinstalací kamenné fasády. Zahájili jsem také demolici střešní betonové desky,“ popsal pro iROZHLAS.cz mluvčí majitele Transgasu, developerské společnosti HB Reavis, Jakub Verner.

OBRAZEM: Podívejte se, jak se bourá střecha Transgasu

Číst článek

Na střeše dvou výškových budov se nyní prohánějí dělníci se se sbíječkami, kterým pomáhá několik malých bagrů.

„Na věžových stavbách jsme po demolici střešní betonové desky zahájili odstranění nosní ocelové konstrukce střechy,“ dodal Verner. Už odstranění střešní krytiny byl podle něj nevratný zásah do skeletu objektu.

Demolice brutalistního komplexu začala koncem března. Na stavbě ale už předtím probíhaly přípravné práce.

Poprvé se zuby bagru zakously do brutalistního komplexu v polovině února, kdy u jedné z dvojice výškových budov zmizel vyčnívající přístřešek před vchodem.

Dělníci pak odřízli také dva spojovací tunely mezi dominantami brutalistního komplexu – dvěma výškovými stavbami a budovou bývalého dispečinku. Kolem budov následně vyrostlo lešení a přibyly také dva jeřáby.

Demolice komplexu má být dokončena na podzim. Zatímco pokračuje, vlastník developerská skupina HB Reavis slovenského miliardáře Ivana Chrenka dál hledá pro brutalistní komplex budov nového majitele.

ŽIVĚ: Dělníci rozebírají Transgas. Sledujte demolici detailně z kamery na střeše Českého rozhlasu

Číst článek

Pokud se plány nezmění, na místě Transgasu má stát administrativní centrum podle návrhu architekta Jakuba Ciglera. Ten má v Praze za sebou realizace komplexů Quadrio na Národní třídě nebo Florentinum u Florence.

Lidé mohou demolici sledovat prostřednictvím slow TV, a to díky kameře umístěné na střeše budovy Českého rozhlasu, která s Transgasem sousedí. Aktuální informace chce firma HB Reavis zveřejňovat na speciálním webu nazvaném Vinohradská 8.

O Transgasu

Tři budovy byly postaveny v letech 1966 až 1976 v brutalistním stylu. Jsou dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický. A stojí kousek od Václavského náměstí, pod budovou Českého rozhlasu a jsou ohraničeny ulicemi Římská a Rubešova.

Veledíla brutalismu v ohrožení. Na seznamu je i karlovarský hotel Thermal

Číst článek

Transgas původně vznikl pro potřeby řídícího centra budovaného mezinárodního plynovodu ze Sovětského svazu do Československa a dále do západní Evropy. Bylo zde sídlo Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky.

Mezi dominanty komplexu patří kromě dvou výškových budov také kvádr ústředny dispečinku obložený izolací z dlažebních kostek. Právě tam byl svého času umístěn nejmodernější počítač v tehdejším Československu. Instalován byl v části obložené žulou, protože musel být oddělen mimo jiné od okolního hluku, v prosklené noze pak seděli dispečeři.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme