„Do Purkarce přijede i pan Václav Husa, náš emeritní plavec a poslední žijící voroplavec, který zavzpomíná na to, jak se ve třiačtyřicátém roce, jako třináctiletý plavecký tovaryš, plavil do Kamýka nad Vltavou s Karlem VI. Schwarzenbergem, který byl na voru inkognito. Že na voru vezou knížepána, vorařům nechtíc prozradil až hospodský U Krůtů v Kamýku. Ten knížete poznal a zeptal se ho, čemu vděčí za tak vzácnou návštěvu,“ říká Radek Šťovíček z Českého Krumlova, organizátor akce. „Kníže je tehdy pozval na Orlík. Domluvili se, že se staví, až skončí válka.“

A právě na Orlíku je letos, v pondělí 6. května, přivítá sám Karel Schwarzenberg.

Odtud veslaři vyrazí na kole podél orlické a slapské přehrady až do Kamýka do hospody U Krůtů, kde připomenou pivo, které si s Karlem VI. dali v 43. roce voraři, a budou pokračovat na štěchovickou přehradu, kde přesednou znovu do lodí a budou pokračovat po řece na Prahu.

Veslaři (v dresech zleva) Petr Kováč, Radek Šťovíček, Pavel Malinský, Vítězslav Huja, Vladimír Milota a Václav Chalupa,  se členy spolku Vltavan.
OBRAZEM: Veslaři v pondělí dorazí po stopách vltavských vorařů do Prahy

Plavba se nese v duchu sv. Jana Nepomuckého. "Je to náš patron a letos je to dvě stě devadesát let od jeho svatořečení," vysvětluje Radek Šťovíček, bývalý vrcholový veslař, který na tradici voroplavby v Krumlově navázal. "Plavbu spojíme i s výročím schwarzenberským, tento rod před třemi stoletími nastoupil na krumlovské panství."

Na rod Schwarzenbergů se veslaři chtějí zaměřit i proto, že v minulosti výrazně podporoval voroplavbu, zejména na Purkarci. "Tamní spolek Vltavan měl za protektory Jan Adolfa ze Schwarzenbergu a dr. Adolf Schwarzenberga," dodává veslař. "Ida, kněžna ze Schwarzenbergu, byla zase první kmotrou spolkového praporu Vltavanu."

Na Vltavu kromě Radka Šťovíčka a Václava Chalupy vyrazí také Pavel Malinský, Vítězslav Huja a letos i Rudolf Baran ze Slovenska, jejich kolega Petr Kováč pojede podél břehu na kole a o podporu se jim postará, stejně jako loni, Jan Kučera, který řídí doprovodné auto. Vladimír Milota, čerstvý tatínek, se účastní slavnostního zahájení, na plavbu ale letos s ostatními nevyrazí.

Zleva: Václav Chalupa, Václav Husa, Radek Šťovíček a Dalibor Carda u modelu tzv. předáku na krumlovském přístavišti Parkán.
Václav Husa, legenda vorařství, oslavil svátek na voru Václav

"Počasí nám přát, jak se zdá, nebude, má být pěkná zima, takže se budeme muset pořádně obléct. Přesunout už plavbu nemůžeme," postěžoval si Radek Šťovíček. "Hlavně, aby nepršelo!"

Na slavnostní zahájení plavby, které je v neděli od půl desáté v Penzionu Anděl v Purkarci, jsou zváni všichni příznivci plavby. Ta odstartuje v 10 hodin.