Hlavní obsah

Děčín udržel domácí tvrz a přešel přes Opavu do semifinále NBL

Basketbalisté Děčína porazili v rozhodujícím čtvrtfinálovém duelu Opavu na svojí palubovce 79:62 a sérii vyhráli 4:3. V semifinále NBL se Severočeši utkají se Svitavami, druhou dvojici tvoří mistrovský Nymburk a Olomoucko. Ve hře o titul zůstaly čtyři nejlepší týmy po dlouhodobé části soutěže, pro opavské obhájce stříbra sezona skončila a patří jim šesté místo za Pardubicemi. Semifinálové bitvy začnou v pondělí 6. května

Foto: Profimedia.cz

Basketbalisté Děčína porazili v rozhodujícím čtvrtfinálovém duelu Opavu (archivní foto)

Článek

I v sedmém duelu série mezi třetím a šestým nasazeným týmem zůstalo zachováno pravidlo o vítězství domácího týmu. Severočeši se před vlastními diváky dostali do vedení 2:0 a 3:2 na zápasy, soupeř ale dokázal vždy ve své hale vyrovnat. Ani v rozhodujícím duelu ale Slezané neukončili čekání na výhru v Děčíně trvající od prosince 2015.

"Zápas byl hrozně těžký a byl jsem z něj velmi nervózní, protože vím, jak kvalitní tým Opava má. Navíc jsem si říkal, že jednou doma někdo prohrát musí, a měl jsem obavy, že to budeme dnes my. Ale zápas se vyvíjel dobře," řekl trenér Děčína Tomáš Grepl.

Výborný úvod domácích

Domácí vstoupili do utkání lépe, ale ještě v prvním poločase ztratili desetibodový náskok. Více než jednobodové vedení ale Severočeši soupeři nedovolili a ve třetí čtvrtině zápas zlomili. Hosté se v ní proti obraně Děčína prosadili jen devíti body a na další obrat už proti děčínské euforii neměli síly.

"Přesto jsme se museli mít na pozoru, protože Opava má výborný tým, a co hráč, to střelec. A dokážou se vrátit ze zdánlivě už neuhratelných situací. Takže až teprve třicet vteřin před koncem jsem začal věřit tomu, že zápas můžeme vyhrát," doplnil Grepl, který na konci března nahradil na lavičce Pavla Budínského.

Czudek: Děčín postoupil zaslouženě

Jeho protějšek Petr Czudek konstatoval, že série byla hodna play off. "Děčín postoupil zaslouženě, protože měl super konec nadstavby a vybojoval si výhodu domácího prostředí, což jsme tušili, že bude jeho výhoda," řekl Czudek. "Z našich čtyř pokusů na dobytí děčínské tvrze jsme dnes měli nejmenší šanci, spíše nás mohou mrzet tři zápasy před tím, kdy jsme měli dobré pasáže, ale výhru jsme nezískali," dodal.

Lamb Autrey přispěl k výhře 22 body, Ondřej Šiška měl na dosah triple double s 11 body, 9 doskoky a 9 asistencemi. Nejlepším hráčem Opavy byl Václav Bujnoch s 14 body a 8 doskoky.

Čtvrtfinále play off ligy basketbalistů - 7. zápas:
Děčín - Opava 79:62 (22:15, 38:39, 53:47)
Nejvíce bodů: Autrey 22, Krakovič 13, Šiška a Carlsson po 11 - Bujnoch 14, Gniadek, Zbránek a Šiřina po 10. Konečný stav série: 4:3.
Semifinálové dvojice:
Nymburk - Olomoucko, Svitavy - Děčín.

Reklama

Související témata: