Na burze Bitfinex lze prodat bitcoin výrazně dráž než jinde, snadný výdělek ale nečekejte

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Bitcoin
Bankomat na bitcoiny
4
Fotogalerie

Pro spekulanty se otevřela potenciálně lákavá příležitost k výdělku. Na jedné z větších burz kryptoměn Bitfinex se jeden bitcoin v posledních dnech obchoduje až o 350 dolarů dráže než u konkurence. Spíše než naději na zbohatnutí ovšem situace odráží paniku těch, kdo na kontroverzní burze mají uloženy peníze a snaží se je dostat pryč prakticky za každou cenu.

„Na dolarové výběry by čekali i týdny,“ popisuje investor a školitel obchodování s kryptoměnami Daniel Trojan. Uživatelé prý raději konvertují své jmění na Bitfinexu do bitcoinu a ten si přeposílají jinam. Uvedená cesta je rychlejší a spolehlivější, současně ale zvyšuje na Bitfinexu poptávku po bitcoinu.

Cenový trend reflektuje aktuální pochybnosti ohledně solventnosti a důvěryhodnosti Bitfinexu. Nesoulad v kurzech se prohloubil na přelomu dubna a května poté, co newyorské úřady obvinily v Hongkongu registrovaného provozovatele Bitfinexu z účetních machinací, které měly zakrýt ztrátu financí od investorů ve výši 850 milionů dolarů. Aktuálně probíhá vyšetřování.

Část obchodníků s virtuálními měnami vnímá situaci jako šanci k jednorázovému zisku, přesto v první řadě vybízí k opatrnosti. „Vydělat na jednom prodeji asi jde, ale dělat to trvale si nedokážu představit,“ uvedl programátor a bitcoinový spekulant Ondřej Novák. Argumentuje mimo jiné také speciální přirážkou Bitfinexu na velké výběry.

„I když se možná takzvaná arbitráž zdá jako ideální, nemusí tomu tak být,“ dodává Trojan s tím, že Bitfinex by na nějakou dobu z obchodování vynechal. Vývoj kurzu bitcoinu na ostatních burzách byl ale kauzou zasažen relativně málo. Virtuální měna se na nich udržela nad hladinou pěti tisíc dolarů za jednu digitální minci a během čtvrtečního odpoledne se její kurz pohyboval kolem 5400 dolarů.