Pastrňák odpověděl kritikům. Český útočník gólem a přihrávkou pomohl Bostonu k výhře

Sport ČTK Sport, ČTK
3. 5. 2019 8:51
Útočník David Pastrňák přispěl ve čtvrtečním utkání NHL gólem a přihrávkou k výhře Bostonu 4:1 na ledě Columbusu a k vyrovnání semifinálové série Východní konference na 2:2. Havířovský rodák byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Také Colorado vyrovnalo v Západní konferenci stav série na 2:2, poté co doma porazilo San Jose 3:0.
Český hokejový útočník David Pastrňák slaví s parťáky z Bostonu ve druhém kole Stanley Cupu puk v síti Columbusu
Český hokejový útočník David Pastrňák slaví s parťáky z Bostonu ve druhém kole Stanley Cupu puk v síti Columbusu | Foto: Reuters

Pastrňák zaznamenal v předchozích třech utkáních série jen jeden gól, a to ještě odrazem od brusle, a snášela se na jeho hlavu kritika. Trenér Bruce Cassidy ho dokonce minule zařadil do třetí formace.

Český útočník nastupoval tentokrát od začátku v elitní řadě a ve čtvrté minutě otevřel skóre střelou bez přípravy z levého kruhu.

Pastrňákova trefa:

Podobný způsobem zařídil i v závěru gól na konečných 4:1. Jeho střelu Sergej Bobrovskij jen vyrazil před sebe a Patrice Bergeron poslal puk do branky.

"Žádný tým dlouhodobě nevyhrává, pokud jejich nejlepší hráči nejsou opravdu nejlepší," řekl Cassidy. Jeho slova mířila i na Bergerona a Brada Marchanda, zbývající členy prvního útoku, kteří v předchozích třech zápasech série s Columbusem dokonce vůbec nebodovali.

Krátce po úvodním gólu Pastrňáka podržel Boston brankář Tuukka Rask, který chytil trestné střílení Boonea Jennera. "Důležitý zákrok," prohlásil Bergeron, který o 26 sekund později přidal ranou z mezikruží druhou trefu. Columbus ještě v první třetině snížil, i když opakovaný záběr ukázal, že gól neměl platit, protože se puk předtím dotkl ochranné síťky nad plexisklem za brankou.

Někteří hráči Bostonu na chvíli přestali hrát a proti gólu Arťoma Panarina protestovali, ale marně. "Je to součást hry. Spoustu se toho přehlídne, neodpíská, proto si rozhodčí nemůžou všechny tyhle situace rozebrat u videa, aby se hra neprotahovala. Musíte se s tím vyrovnat," řekl smířlivě Marchand. "Je jednoduché se nechat takovou situací rozhodit a je dobré, že se nám to nestalo," dodal Charlie McAvoy.

Boston udržel těsný náskok i díky Raskovi, který kryl 39 střel a stal se hlavní hrdinou zápasu. Dvoubrankový náskok vrátil týmu ve 49. minutě Sean Kuraly a výhru zpečetila akce Pastrňáka s Bergeronem. "Neměli moc dorážek. To je způsob, jak dávají góly. Hážou puky na branku, tlačí se do branky, ale bránili jsme svoje území výborně. Všechny střely jsem viděl," konstatoval Rask.

Bostonu podle McAvoye také pomohlo, že v úvodním kole play off s Torontem prohrával v sérii 0:1, 1:2 a 2:3. "Každý věděl, co je dnes v sázce, a tomu odpovídal náš výkon. Nikdo nepanikařil, ukázali jsme velké odhodlání, že tento zápas chceme vyhrát, a povedlo se," radoval se.

Klíčové byly také přesilové hry, Boston využil dvě ze šesti, Columbus žádnou ze čtyř. "Oba týmy si vypracovaly šance. Minule jsme je proměnili a oni ne, teď to bylo opačně. Věděli jsme, že speciální formace budou stěžejní v sérii, a potvrzuje se to. Nemůžeme být tolik vylučovaní. To je celé. Nemusíme být raketoví inženýři, abychom zjistili, v čem byl problém," řekl kapitán Columbusu Nick Foligno.

V Coloradu padl první gól v polovině zápasu z hole Nathana MacKinnona, který se prosadil z dorážky. Domácí zvýšili ve 44. minutě, kdy po chytré přihrávce Mikka Rantanena střílel Colin Wilson do prázdné branky. San Jose se odhodlalo ke hře bez brankáře už v 58. minutě a důvěru dostal i Tomáš Hertl, ale Erik Johnson trefou přes celé kluziště potvrdil výhru.

Gólman Philipp Grubauer zlikvidoval 32 střel a poprvé v kariéře vychytal čisté konto v play off. "Je to úžasné, ale hlavní je, že jsme vyhráli. Moc jsme ji potřebovali," řekl německý brankář. Nejlepší zákrok večera předvedl na konci druhé třetiny, když se natáhl pravým betonem, aby zneškodnil Gustavu Nyquistovi kličku v sólovém úniku. "Šance jsme měli, jen jsme je neproměňovali. To je celé," zhodnotil duel obránce San Jose Erik Karlsson.

2. kolo play off NHL:

Východní konference - 4. zápas:

Columbus - Boston 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)

Branky: 9. Panarin - 8. a 58. Bergeron (na druhou Pastrňák), 4. Pastrňák, 49. Kuraly. Střely na branku: 40:46. Diváci: 19.431. Hvězdy zápasu: 1. T. Rask, 2. Bergeron, 3. Pastrňák (všichni Boston). Stav série: 2:2.

Západní konference - 4. zápas:

Colorado - San Jose 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky: 31. MacKinnon, 44. C. Wilson, 59. E. Johnson. Střely na branku: 28:32. Diváci: 18.110. Hvězdy zápasu: 1. Grubauer, 2. MacKinnon, 3. Rantanen (všichni Colorado). Stav série: 2:2.

 

Právě se děje

Další zprávy