Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kovy je navržený na metál, odmítl by ho a Ovčáček zuřil. Dočká se ocenění Kiska?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
3. května 2019
07:20

Sněmovní výbor projednal návrhy na letošní vyznamenání. Na předběžném seznamu je 48 jmen. Jsou mezi nimi například jeden z nejvlivnějších youtuberů Karel Kovář, známý jako Kovy. Ocenění by ale nepřevzal. Metál by mohl dostat také slovenský prezident Andrej Kiska, který už ovšem nebude v říjnu v úřadu. Mezi navrženými je i producent muzikálů Oldřich Lichtenberg, režisérka známých dětských filmů a seriálů Věra Šimková Plívová. Nominace teď posoudí prezident Miloš Zeman, který rozdá ocenění tradičně 28. října na Pražském hradě.

Bývá okolo toho vždy tak trochu „haló“. Každý rok, když prezident rozdává vyznamenání, se řeší, zda ocenění od hlavy státu převzali ti správní lidé. Ani letos tomu nebude zřejmě jinak. Zatím se scházejí jednotlivé návrhy – ať už u prezidenta Miloše Zemana, nebo v obou komorách parlamentu – tedy v Poslanecké sněmovně, nebo Senátu.

Sněmovní podvýbor pro státní vyznamenání dostal celkem 57 návrhů. Mezi navrženými na státní vyznamenání či medaile je například jeden z nejvlivnějších youtuberů Karel Kovář, především mladší generaci známý pod přezdívkou Kovy. Pokud by se dostal do užšího seznamu a přišla mu pozvánka na Pražský hrad, odmítl by.

Kovy: Od Zemana ne

„Velice mě to překvapilo. Vnímám to jako gesto. Schválen nebudu, a i kdybych byl, tak z rukou úřadujícího prezidenta to nedokážu převzít,“ nechal se slyšet Kovy.

„Zásadně nesouzním s tím, jak (Miloš Zeman – pozn. redakce) reprezentuje Českou republiku. Nesouzním s tím, jak rozděluje společnost, nebo s tím, že i pro udělení vyznamenání cíleně vybírá lidi, kteří mají v určité skupině lidí vyvolat negativní emoce,“ přidal youtuber pro Seznam zprávy.

Kováře spolu se zakladatelem serveru manipulátoři.cz Petrem Nutilem navrhnul poslanec Pirátské strany Tomáš Martínek a ve výboru si jej osvojil Vojtěch Pikal. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už ale předem jejich nominaci odmítl.

Video  Epicentrum s Jiřím Krampolem: Medaili mám za to, že umím lidi rozesmát  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Youtubera Kovyho a zakladatele serveru manipulátoři.cz  Petra Nutila navržené novodobou VKS(b) nelze za jejich ideologickou činnost ocenit. Řád Vítězného února už byl totiž zrušen,“ uvedl hradní mluvčí prostřednictvím twitterového účtu ČÚTI.

Zeman může a nemusí seznam přijmout

Sněmovna prezidentovi navrhuje ocenit také končícího slovenského prezidenta Andreje Kisku, kterého navrhlo hnutí STAN, bývalé náčelníky generálního štábu Jiřího Šedivého a Petra Pavla nebo někdejšího generálního tajemníka Severoatlantické aliance George Robertsona.

Kiska, Šedivý, Pavel a Robertson by mohli být poslaneckými kandidáty na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva. Stejné ocenění by mohla dolní komora navrhnout pro válečné letce Josefa Ocelku a Miroslava Antonína Liškutína nebo pro legionáře a protifašistického odbojáře Vojtěcha Lužu.

Mezi sněmovními nominanty na Řád Tomáše Garrigua Masaryka by mohl být někdejší sociálnědemokratický politik Bohumil Laušman a na medaili Za hrdinství aktivní účastník protikomunistického odboje Štěpán Gavenda nebo „Wintonovo dítě“ a válečný letec Kurt Taussig.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K poslaneckým adeptům na medaili Za zásluhy by mohli patřit spisovatel a scénárista Vladimír Körner, režisér Vojtěch Jasný, režisérka Věra Šimková Plívová, srbský režisér Emir Kusturica a zakladatel a ředitel obecně prospěšné společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa. Na předběžném seznamu figuruje také jméno poslance za ANO Jiřího Maška, a to jako ředitele záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Seznam možných kandidátů na státní vyznamenání ještě posoudí organizační výbor a následně sněmovní plénum, pak poputuje prezidentu Miloši Zemanovi. Prezident návrhům Sněmovny, ale také Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni dolní komora navrhla 28 osobností, Zeman si z toho vybral 11 jmen. Mezi vyznamenané patřili velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý, lékař Rajko Doleček, fotbalový brankář Petr Čech nebo snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká.

moje_vec ( 3. května 2019 16:49 )

POZOR! Prosím ohlašuje každý nick :mtpetr a jeho další, co zde propagují
pornostranky a nahé ženy ! Pozor je tam agresivní VIR! Spálí vám to a
zablokuje PC!Vlastní zkušenost!

illenne ( 3. května 2019 15:40 )

Kamarádi a sympatizanti prezidenta já prostě neberu . Já si vážím
práce vědců, lékařů, lidí, kteří jsou skutečným přínosem. Ještě
tak sportovce. Ale ne proto, že ti další zpívají, hrají, případně baví
lidi. Od toho jsou ceny Thálie a jiná ocenění v jejich branži. Některá
jména jsem si raději ani nezapamatovala. Mají to skvěle zaplacené, tak na
co ještě vyznamenání. Hlavně kamarádům, to nechápu .

turbina ( 3. května 2019 13:51 )

Petr12 psal že jsi pytel plný srááááček..

Co_vy_na_to ( 3. května 2019 13:23 )

pert12 VE VŠEM ABSOLUTNÍ SOUHLAS

petr12 ( 3. května 2019 11:54 )

za co muže takové mladé ***,netáhlo,feták,smažka dostat metál ten by
potřeboval spíš jednu mezi parohy sajrajt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa