Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus chystá nový základní model, dost možná to bude SUV. Přijede za dva roky

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Japonská automobilka chystá náhradu za stárnoucí model CT. Novinka však nemusí být nutně hatchbackem.

Model CT je vstupní branou do světa japonské automobilky Lexus. Jenže už není nejmladší, představen byl v roce 2011 a na některých trzích už jej značka ani nenabízí. Nástupce už se pomalu rýsuje, ale ještě nějaký čas si na něj počkáme. Šéf Lexusu pro Evropu Pascal Ruch řekl, že novinka spatří světlo světa v roce 2021.

Předpokládá se, že nový základní model Lexusu dostane modernější architekturu TNGA, která sníží hmotnost a umožní nasazení modernějších prvků. Otázkou zůstává, o jakou karosářskou verzi vůbec půjde. Nemusí to být nutně hatchback, Lexus by v dnešní době plné SUV klidně mohl nabídnout nějaký malý crossover.

Téměř jistě dostane vůz pohon s nějakou formou elektrifikace. A některé zdroje dokonce spekulují o tom, že by to mohl být elektromobil. Podle britského šéfa značky Ewana Shepherda má být novinka menší než crossover UX, jehož vnější rozměry jsou 4495 x 1840 x 1540 mm a rozvor má hodnotu 2640 mm.

Pokud zůstane u konfigurace pětidveřového hatchbacku, bude nástupce Lexusu CT čelit tvrdé konkurenci v podobě třídy A od Mercedesu, nového Audi A3 Sportback či BMW řady 1. A jestli Japonci skutečně upustí od konvenčních spalovacích motorů, mohou vytvořit zajímavou konkurenci pro Teslu Model 3 či Mercedes EQA. Ano, ve světě luxusních kompaktů se máme na co těšit!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme