Zámek Kozel vystavuje repliky korunovačních klenotů. Vypadají jako pravé

  10:28
Pravé české korunovační klenoty v historii zakotvily v Plzeňském kraji několikrát. Tentokrát tu zájemci mohou spatřit jejich věrnou kopii, až do 23. června je vystavená v jízdárně zámku Kozel u Šťáhlav.

„Repliku klenotů vytvářeli tři nejlepší středoevropští šperkaři Jiří Urban z Turnova a manželé Cepkovi z Bratislavy,“ říká Petr Lukas z produkce výstavy.

Drahé kameny v tomto případě nahradilo sklo, jinak jsou ale vystavené skvosty od originálu pouhým okem v podstatě nerozpoznatelné.

„Mistrovská replika se nesmí od originálu lišit ničím jiným než složením materiálu. Vizuálně musí být naprosto stejná,“ vysvětluje Petr Lukas.

O výstavu, jejíž součástí jsou i panely s informacemi o životě a době císaře Karla IV. a také ukázky odívání a zbraní z tohoto období, je zatím velký zájem. 

Originály Svatováclavské koruny, žezla a jablka se v Plzni ocitly v roce 1422, když je sem nechal převézt císař Zikmund z vyhořelého hradu Křivoklát. 

V roce 1448 našly klenoty dočasný domov na velhartickém hradě na Šumavě. Ukryl je tam majitel místního panství, nejvyšší purkrabí Království českého Menhart z Hradce. Ten byl totiž velkým odpůrcem krále Jiřího z Poděbrad a chtěl znemožnit jeho korunovaci.

Fotogalerie

Traduje se, že při převozu svatováclavské koruny z Prahy do Velhartic byl skvost na jednu noc uložen na zámku Zelená Hora u Nepomuku.

„Koruna byla schována v sakristii kostela. Na dveřích se dodnes dochoval její symbol,“ doplňuje manažer mikroregionu Nepomucko Pavel Motejzík.