3/5
Kolekce šik dámské obuvi nejen ke dni matek

Kolekce šik dámské obuvi nejen ke dni matek

3. května 2019 v 00.00 , Tenisky , Vysoké podpatky

Sponzorované odkazy

Den, který patří našim maminkám se blíží. Druhá květnová neděle vždy patří jim. Tento den je uznáván od roku 1907 jako pocta matkám a mateřství. Co jim darovat jako výraz úcty?

Den matek je den, kdy se vzdává pocta matkám a mateřství. Slaví se v různé dny na mnoha místech po celém světě. A protože vychází z různých tradic, tak je to odlišené stát od státu. U nás patří svátku matek vždy druhá neděle měsíce května. Letos připadá na 12. května.

dámské sandály značky OMG! za 999 Kčdámské sandály značky OMG! za 999 Kč

Bylo nebyl, dávno tomu…

V tento den dávají děti – ty malé i ty dospělé – svým matkám dárky. Nezletilci většinou dárečky vlastnoručně vyrobené a dospěláci pak dárky již nakupují. Ovšem den matek nebyl tak úplně ustanoven až v roce 1907, již kdysi v dávné historii totiž po celém světě existovaly oslavy matek a mateřství. Kupříkladu ve starověkém Řecku se slavil svátek plodnosti a matek, spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey alias Kybelé, matky bohů.

dámské kotnníkové tenisky značky Converse za 1 999 Kčdámské kotnníkové tenisky značky Converse za 1 999 Kč

Světově byl den matek uznán až zmíněného roku 1907, a to na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. Poprvé byl veřejně slaven o rok později. A roku 1914 vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek coby celonárodního svátku, konající se druhou květnovou neděli.

sandálky značky Lazzarini za 1 799 Kčsandálky značky Lazzarini za 1 799 Kč

Den matek v Česku

V Česku se slaví tento den také podle amerického vzoru rovněž druhou květnovou neděli a začal se slavit za doby Československa v roce 1923. Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami Mezinárodního dne žen, jež se slaví 8. března, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně. MDŽ se ale zachovává také, podobně, jako v jiných zemích. V některých zemích se oba svátky sloučily.

tenisky značky Kate Gray za 1 599 Kčtenisky značky Kate Gray za 1 599 Kč

Tento den pak doplňuje Den otců, který oslavuje otce a slaví se vždy třetí neděli v červnu. Ale maminka zůstává často náš vzor, nejlepší přítelkyně i módní ikona. Prostě 12. květen je věnován všem superhrdinkám, tedy našim maminkám. Již od dětství ovlivňují náš vkus, kterým se pak v módě prezentujeme.

espradilky zančky Verbenas za 1 399 Kčespradilky zančky Verbenas za 1 399 Kč

Humanic připravil jako poctu ve stylu à la máma, kolekci šik sandálů a doplňků ve výrazných odstínech červené, oranžové a magenty. Jakže to zpíval Tom Jones? „She’s a Lady“… Ale na druhou stranu není potřeba se zaměřovat jen a pouze na den matek, takové trendy botky se hodí vždy, a tak tato kolekce bude k mání po celý rok.

dámské sadálky značky Kate Gray za 999 Kčdámské sadálky značky Kate Gray za 999 Kč

Zdroj foto: Humanic

Autor: Pavla Košík Jelínková

Boty a obuv