Hlavní obsah

Už žádné tragédie kvůli depresím! Šmicer a spol. razí pomoc fotbalistům v nouzi

Praha

Tragédií zaznamenal český fotbal v posledních letech víc než dost. František Jakubec, František Rajtoral, David Bystroň či Pavel Pergl si dokonce sami sáhli na život. Ukázalo se, že psychické problémy sportovců jsou často vážnější, než se zdá. Málo se o nich mluví, nikdo je neřeší... Česká asociace fotbalových hráčů (ČAFH) proto spustila projekt na podporu duševního zdraví s názvem Čistá hlava.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sebevraždou skončil také příběh reprezentanta Františka Rajtorala.

Článek

Asociace nabízí pomoc všem profesionálním sportovcům, kteří řeší jakékoliv psychické problémy. K dispozici má vyškolené odborníky, na které se už obrátila asi desítka hráčů.

Tváří kampaně je populární internacionál Vladimír Šmicer.

„Vnímám projekt strašně pozitivně. Bohužel vznikl až poté, co se v našem fotbale stala v posledních letech řada tragédií... Tlak na fotbalisty a sportovce vůbec je stále větší. Ve hře je stále víc peněz a řada hráčů situaci nezvládne. Nevědí, jak naložit s budoucností, trápí se a někdy volí bohužel nejhorší variantu," líčí Šmicer.

Fotbalisté se teď mohou na asociaci obracet pomocí nepřetržité linky pomoci (777 466 666) nebo prostřednictvím sociálních sítí. Začátek případné léčby hradí ČAFH.

Zvykl si na mentálního kouče

„Projekt běží asi dva měsíce, linka byla zřízena před pár dny. Je přístupná pro všechny sportovce. Dovolají se odbornému konzultantovi, který jim pomůže a okamžitě nasměruje na příslušné odborníky - psychology, psychiatry a podobně," vysvětluje Markéta Haindlová, předsedkyně ČAFH.

Šmicer na všech svých štacích působil jako Štístko, vždy usměvavý. Přesto i on některé problémy měl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivan Hašek a Vladimír Šmicer během kempu ČAFH hráčů bez angažmá.

„S čistou hlavou se mi vždy hrálo nejlíp. Poprvé jsem se s mentálním koučem setkal během působení ve Francii. Zvykl jsem si na něj o chodil za ním každý měsíc. Radil mi i různé postupy, co dělat, když se mi na hřišti nedaří," nebojí se přiznat Šmíca.

Kluby o problémové nestojí

Název Čistá hlava vymyslel Pavel Hašek, syn internacionála Ivana Haška a sportovní ředitel ČAFH. „S hlavou se u nás prostě nepracuje. A stěžejní problém je, jak jsou okolím vnímáni hráči, kteří se obrátí o pomoc. Jsou pak bráni za problémové, o něž jejich kluby nestojí," uvědomuje si Hašek.

„Přesně tak. Za silného je považován sportovec, který o problémech nemluví a raději je v sobě dusí. Odvážnější je přitom podle mě hráč, který o nich promluví," poukazuje lékař Dušan Randák, jeden z odborníků projektu.

Hašek si nesmírně cení třeba Tomáše Fabiána. Bývalý mládežnický reprezentant a hráč Mladé Boleslavi narážel během celé kariéry na vážná zranění. Už si nevěděl rady.

Kdo ví, jak by skončil...

„Spadl jsem do hazardu a občas se napil... Trvalo mi, než jsem si přiznal, že je něco špatně. Nepřipouštěl jsem si deprese ani jinou psychickou nemoc. Kdybych se nerozhodl vyhledat pomoc, nevím, jak bych skončil. Stále se starám o svoji hlavu, pomáhá mi to ustát složité životní situace," líčí Fabián, který od března působí v Zápech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Mladé Boleslavi (zleva) Jan Chramosta, Jasmin Ščuk, Jan Štohanzl a Tomáš Fabián oslavují gól na Slavii.

Je pokrok, že se o problematice začalo otevřeně mluvit. Motto kampaně říká, že Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí...

„Hráči se pomoci odborníků vůbec nemusejí bát. Je naprosto anonymní, nikdo nic nezveřejní," ujišťuje Haindlová. „Impulz vznikl i od světové hráčské asociace FIFPro, která se problému dlouhodobě věnuje. Země západní Evropy jsou mnohem dál, třeba v Anglii funguje klinika, která se věnuje jen sportovcům. Čerpáme inspiraci," dodává.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články