Představujeme kandidátky do EP: Nina Nováková


Bývalá poslankyně Nina Nováková kandiduje do Evropského parlamentu z osmého místa na kandidátní listině KDU-ČSL.

Nina Nováková se narodila 14. března 1954 v Brandýse nad Labem. Odmaturovala na gymnáziu v Brandýse nad Labem a pokračovala vysokoškolskými studii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obor latina – bohemistika. Po získání magisterského titulu působila na Katedře českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty UK, po revoluci vystudovala na též fakultě základy společenských věd. Od roku 1993 vyučuje na Gymnáziu J. S. Machara v Brandýse nad Labem, kde též zastává funkci zástupkyně ředitelky pro výchovnou a vzdělávací činnost školy. Od roku 2000 spolupracuje s Českou křesťanskou akademií, v současné době je členka presidia.

Politickou kariéru zahájila v roce 2006, kdy byla zvolena v komunálních volbách jako nestranička za Sdružení nezávislých kandidátů do zastupitelstva města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Mandát v roce 2010 obhájila (tentokrát již za TOP 09, vstup do strany v roce 2009), o rok později byla zvolena neuvolněnou místostarostkou. V následujících komunálních volbách svůj mandát obhájila již po třetí (jako lídryně TOP 09), post místostarostky již neobhájila. V roce 2018 kandidovala do zastupitelstva jako nestranička na společné kandidátce STANu a Pirátů, post zastupitelky obhájila.

V roce 2008 poprvé kandidovala i na úrovni vyšší politiky – v krajských volbách do zastupitelstva Středočeského kraje. V roce 2008 neuspěla, v následujících volbách již byla zvolena zastupitelkou z kandidátky TOP 09 a Starostů pro Středočeský kraj.

Dále kandidovala v senátních volbách za TOP 09 a STAN v roce 2010, skončila na 3. místě a nedostala se do druhého kola. V roce 2013 kandidovala ze čtvrtého místa ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR ve Středočeském kraji za TOP 09, uspěla a v roce 2014 rezignovala na post krajské zastupitelky. V následujících volbách do Poslanecké sněmovny měla kandidovat opět za TOP 09, z kandidátky však kvůli neshodám se stranou odstoupila (v roce 2017 opustila stranu) a ve volbách podpořila KDU-ČSL.

 

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nina_Nov%C3%A1kov%C3%A1


Sdílejte s přáteli

Newsletter

Získejte aktuální informace o dění ve světě politiky a o akcích Fóra 50 %.

Kurzy a služby

Objednejte si naše kurzy, facilitaci, konzultace či genderovou expertízu.

Chci podpořit fórum 50 %

Sami si zvolte variantu Vaší podpory. Děkujeme!