Srub nebo roubenka? Dřevěné stavby jsou stále populárnější

Srub nebo roubenka? Dřevěné stavby jsou stále populárnější

3.5.2019 - Dřevo je jediný stoprocentně obnovitelný stavební materiál. Jeho zpracování navíc vyžaduje pouze zlomek energie potřebné k výrobě jiných stavebních materiálů. A tak stále více stavebníků zvažuje stavbu srubu nebo roubenky nejen na rekreaci, ale na celoroční užívání.

Rozdíl mezi srubem a roubenkou
Srub je vyroben z kulatiny, často pouze odkorněné, nijak tvarově neupravované, s přesahy v rozích. Roubenka se staví z hraněných dřevěných trámů s rohy spojovanými různým druhem tesařských spojů. Některé firmy vyrábějí roubenky také ze sušeného lepeného dřeva.

Skvělé tepelné vlastnosti
Dřevo má přibližně stejnou schopnost akumulovat teplo jako stejný objem betonu, a proto je roubená konstrukce vysoce tepelně akumulační, což výrazně snižuje náklady na vytápění. V létě je prostředí ve srubu příjemně chladné, v zimě je srub rychle vytopený.

Pro vytápění srubů se často používá podlahové topení nebo sálavé infrapanely. Mnoho stavebníků neodolá a nechá si postavit krb, který je v dřevěném domě logickým doplňkem. Roubenku lze také dodatečně zateplit, případně provést dvojité roubení, a tak ji zařadit mezi nízkoenergetické stavby.

Nebojte se požáru
Obava z požáru je zbytečná. Zkoušky, které byly realizovány ve Státním výzkumném ústavu dřevařském a zkoušky při reálném požáru prokázaly, že pevnost dřevěné konstrukce při namáhání požárem odolává mnohem lépe než konstrukce ze železobetonu.

Jak se staví
Domy z masivu se nejprve sestaví u výrobce, poté se díly označí a znovu sestaví u zákazníka. Na základní konstrukci se potom montují trámy a střecha. U roubenky z lepeného dřeva montáž probíhá až na pozemku zákazníka.

Pro stavby ze syrového dřeva je důležité dodržet technologické přestávky.  Každá stavba během prvních pěti let sedá a sesychá, což je přirozený jev a je s ním třeba počítat. Je vhodné, aby se hrubá stavba zakryla krytinou a nechala přes zimu vymrznout bez oken a dveří. Srub, postavený na jaře, lze na podzim osadit okny, s dokončením je lepší počkat na další rok. Při realizaci roubenky ze sušeného lepeného dřeva tato přestávka odpadá.

Ne všude se srubové stavby hodí
Srub, a dřevostavby vůbec, jsou výrazné již svým vzhledem. Jsou velmi stylové, avšak nemusí se všude hodit do okolní zástavby. Proto je dobré zvážit, zda se hodí na pozemek a do místa, které jste si pro stavbu vybrali. Také je třeba zjistit si na stavebním úřadě, zdali bude v daném místě stavba srubu schválena. Zejména v chráněných krajinných oblastech a parcích s tím nelze automaticky počítat.

Srub naprosto splňuje anglické přísloví Můj dům, můj hrad. Dobře postavený vydrží minimálně 150-200 let. Důležité je nezanedbat konstrukci, dodržet potřebné přesahy střechy ve štítech a na bocích, aby stěny byly co nejméně vystaveny větru a dešti. A dobře o něj pečovat pravidelnými nátěry a další ochranou dřeva.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy