Oprava krematoria v České Třebové má zpoždění, opravy budou náročnější

3. květen 2019 14:40

Českotřebovské krematorium se nepodaří obnovit tak rychle, jak město očekávalo. Objekt na konci března odevzdal bývalý provozovatel po skoro třiceti letech do rukou městské společnosti Eko-bi.

Radnice tak chtěla zajistit snížení počtu žehů a vyhovět lidem, kteří si na nepřetržitý chod krematoria stěžovali. Znovu v provozu mělo být zařízení na začátku května, práce ale potrvají déle.

„Po převzetí objekt není v takovém stavu, jak jsme si mysleli, ale je v horším stavu a už probíhají práce na výmalbách, začaly nějaké stavební práce,“ popisuje jednatel městské společnosti Eko-bi Zdeněk Řehák.

Vymalovat nestačí

V nejhorším stavu je obřadní síň. Je tam potřeba opravit podlahy, topení, elektroinstalaci i sociální zázemí pro pozůstalé, přestože město původně počítalo jenom s výmalbou.

„Na to navazuje krematorium, kremační pec a zázemí, které souvisí s krematoriem, což jsou chladící zařízení a další části toho objektu,“ říká Řehák.

V krematoriu je jedna stará pec, kterou bývalý pronajímatel roky nepoužíval a tu teď dělníci zdemolují. Druhá pec potřebuje drobné opravy a na čas zajistí všechny žehy. Město do budoucna plánuje pořízení nové pece. Společnost Eko-bi už zároveň zajistila pracovníky krematoria, využije hlavně ty bývalé.

„Personální obsazení se nám podařilo zajistit. V podstatě se jedná o pracovníky, kteří byli u předchozího zaměstnavatele, takže by to měli být zkušení pracovníci, kteří nám pomůžou s tím znovurozjetím krematoria i pohřební služby,“ dodal Řehák.

Do té doby musí lidé využívat pohřební služby v okolních městech. Nejbližší je v Ústí nad Orlicí a v Litomyšli. Podle Zdeňka Řeháka si zatím pozůstalí na celou situaci nestěžují: „Zatím nejsou negativní zprávy, lidé to poměrně dobře přijali. Bohužel jim nic jiného nezbývá.“ Převážná většina lidí, kteří tyto služby potřebují využít, tak činí v Ústí nad Orlicí. Kdy se podaří obnovit provoz krematoria, zatím není jasné.

Spustit audio

Související