Jak vybrat naviják na ryby

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Každý rybář má v hlavě vysněný úlovek. Pro někoho je to dravý pstruh skákající v peřejích, pro jiného sumec šinoucí se temnými hlubinami. Ať už patříte do kterékoliv kategorie, bez pořádné výbavy si kapitální kousek domů neodnesete. A protože rybář není živ jen prutem, podíváme se společně na to, jak vybrat správný naviják. Uvidíte, že vám pomůže ke skvělým trofejím, které vám budou chlapi u piva závidět.

Nejlepší navijáky

Při hodnocení jsme se zaměřili především na kvalitu a na uživatelskou přívětivost. Zhodnotili jsme také finanční stránku i kategorii rybářů.

Shimano Ultegra 14000 XTD

TypSmekací
Průměr vlasce0,35 mm
Počet ložisek5
Kapacita cívky550 m
Brzdapřední

Jeden z klenotů mezi hobby rybářskými navijáky. Shimano Ulterga 14 000 XTD se může pochlubit precizním řemeslným provedením a jemným chodem. Plynulé navíjení bez sebemenšího zaškobrtnutí má na svědomí precizní krytí převodového mechanismu i ložisek. Díky tomu je naviják přesný a poslechne vás na první dotek.

Přední brzda dovoluje jemné a přesné nastavení odporu pro chytanou rybu. Díky tomu si můžete snadno a rychle nastavit příslušnou tuhost odvíjení podle toho, na co máte zrovna spadeno. Ale i kdyby se vám nakonec na háček pověsil jiný kousek, není problém pár zručnými pohyby brzdu rychle přenastavit.

Výhodou brzdného systému je – podobně jako u převodů – gumová krytka. Celý mechanismus je tedy pečlivě chráněný před nečistotami a vodou. Tím pádem se ani po čase nebude nepříjemně zadrhávat, ani neztratí jemnou škálu nastavení odporu.

Dvourychlostní oscilace zabezpečuje přesné navíjení vlasce tak, aby se téměř nekřížil. Systém funguje na rychlém pohybu cívky vpřed a pomalejším pohybu vzad. Tím pádem se smyčky vlasce navíjejí vždy shora dolů v jednotlivých vrstvách. Ve výsledku pak s takto navinutým vlascem dokážete nahodit návnadu až o několik desítek metrů dál.

Delším nadhozům napomáhá také AR-C Spool, tedy cívka s okraji ve tvaru písmene V. Díky tomu se při náhozu vlasec odmotává v menších smyčkách a takřka bez odporu. Výrazně se omezuje také možnost zamotání či zaseknutí.

Údržba navijáku je velmi jednoduchá, a to bez nutnosti celý naviják rozebírat. Díky servisnímu otvoru totiž můžete naviják promazat jednoduchou aplikací oleje a následným protočením pomocí kličky. Ta ale bohužel pro převoz nelze sklopit. Převodový poměr 4,3:1 zajišťuje rychlé navíjení s velkou přesností. To využijete při přívlači.

Můžete využít náhradní cívky s různou kapacitou. Základní má vlasec o průměru 0,35 mm a délce 550 m. Hodí se prakticky na všechny druhy ryb.

V celku tento naviják velmi dobře poslouží všem mírně pokročilým hobby rybářům, kteří hledají výborný poměr ceny a výkonu. Pro profesionální rybáře sice naviják určený není, ale to s cenou necelé 4 000 Kč asi nikoho nepřekvapí. Pro začátečníky je Shimano Ulterga 14 000 XTD možná zbytečný luxus, ale určitě dobře poslouží i jim.

  • jemné nastavení brzdy
  • dobrý poměr ceny a výkonu
  • jednoduchá údržba
  • spíše vyšší cena
  • není pro úplné začátečníky
Zjistit cenu

Penn 360 Slammer

TypSmekací
Průměr vlasce0,28 mm
Počet ložisek6
Kapacita cívky265 m
Brzdapřední

Vynikající a kvalitní naviják nižší střední třídy. Je malý, lehký, ale zároveň bytelný a odolný. Díky celokovové konstrukci snadno utáhne i těžší úlovky a zároveň odolá sladké i slané vodě. Tím pádem s ním můžete vyrazit klidně i na širé moře. Ale počítejte s tím, že na sumce nebo větší mořské ryby už není tím pravým.

Hlavní devízou navijáku Penn 360 Slammer je lov dravých ryb. Šest pečlivě zapouzdřených ložisek dodává navijáku dokonale plynulý chod bez sebemenšího zaškobrtnutí. Ani při zastavení pak klička nemá vůli, při které by se cívka ještě nezačala otáčet. To znamená, že vlasec ovládnete jemnými i prudkými pohyby s dokonalou přesností.

Mechanismus navíjení zdobí převod 5,1:1. Když se dostane do otáček, tak navinete nahozený vlasec během pár vteřin. Tím pádem můžete rychle reagovat na vzniklé situace. Jedním otočením kličkou navinete 71 cm vlasce. Toho je v základu na cívce 265 m a má průměr 0,28 mm. Tím pádem je těžko viditelný i pro ostříže mezi rybami.

Přední brzda má jemnou škálu odporů. Takže bez problémů utaháte malý i velký úlovek. Při úplném zatažení udrží i velkého dravce. Pokud ovšem vydrží vlasec. Mechanismus brzdy je vetknutý do vnitřní strany cívky. Tím pádem je dokonale chráněný před nepřízní povětrnostních podmínek i před nečistotami.

Naviják Penn 360 Slammer ocení všichni rybáři, kteří chtějí univerzální naviják na dravce za příznivou cenu. Kromě toho tento model vyčnívá celokovovou konstrukcí a ocelovou hřídelí. Díky tomu bude dlouho a spolehlivě sloužit jak začátečníkům, tak pokročilým lovcům dravých ryb.

Podle nás je Penn 360 Slammer dobrou volbou pro všechny, kdo si pořizují rybářský lístek na pstruhové vody. Je lehký, spolehlivý a kvalitně vyvedený. Navíc se může pyšnit příznivou cenou kolem 1 500 Kč. Takže pokud hledáte cenově přijatelný naviják na dravce, splní vám vaše přání.

  • malý, lehký, spolehlivý
  • perfektní na lov dravců
  • nízká cena
  • nižší kapacita cívky
  • nehodí se pro lov velkých ryb
Zjistit cenu

NGT Dynamic Big Pit Reel 9000

TypSmekací-kaprový
Průměr vlasce0,4 mm
Počet ložisek10
Kapacita cívky430 m
Brzdavolnoběžná-baitrunner

A jde se na kapry. To by mohl být hlavní slogan tohoto šikovného navijáku za velmi dobrý peníz. Určitě učaruje všem začínajícím lovcům kaprovitých ryb. A to nejen precizním mechanismem navíjení, díky kterému budou trhat nahazovací rekordy, ale také jemnou převodovou mechanikou.

Je to sice nestandardní, ale u tohoto navijáku nás nejvíce zaujala cena. Vzhledem k výbavě a provedení je investice kolem 1 700 Kč víc než příznivá. Určitě stojí za to pro začátečníky, kteří si ještě nezakládají na jemných detailech. Takže pokud je to váš případ, levnější kaprový naviják odpovídající kvality budete shánět velmi těžko.

NGT Dynamic Big Pit Reel 9000 se může pochlubit masivní konstrukcí s vysokou výdrží. I samotná cívka o průměru 90 mm dokáže zvládnout 430 m vlasce o průměru 0,4 mm. Tím pádem se při svém lovu nemusíte omezovat nedostatečnou nosností ani nedostatečnou délkou.

Cívka má navíc propracovaný antiblokační systém, díky kterému snadno překonáte své rekordy v nadhozech. Samozřejmě ale záleží i na tom, jak těžká bude návnada na háčku. Ale věříme, že se vám po pár pokusech povede nahodit opravdu nejdál v lovecké kariéře.

O navíjení a odvíjení vlasce se uvnitř navijáku stará hned 10 ložisek. Díky tomu je převodování jemné a přesné. To je u takto robustních navijáků nestandardní jev a stojí za pochvalu. Převodový poměr 4,7:1 zajistí pohodlné a poměrně rychlé navíjení vlasce. Patří spíš k rychlejším a podle nás je k danému typu lovu adekvátní.

Oceňujeme propracované tvarování kličky, která nevyklouzává z ruky a snadno přilne k prstům. Neklouže. Naopak poslouchá s vysokou přesností. Takže ani po dlouhatánském nadhozu nebudete trpět při navíjení vlasce zpět.

Volnoběžná brzda – baitrunner je pro lov kaprovitých a dalších větších ryb naprostou samozřejmostí. Lze ji snadno nastavit v zadní části navijáku. Při tom není potřeba dotýkat se cívky, která mezitím může vesele odvíjet vlasec chytnuvší se rybě.

Podle nás je NGT Dynamic Big Pit Reel 9000 velmi dobrý kaprový naviják pro každého začátečníka či svátečního rybáře. Samozřejmě se nehonosí pestrou škálou vychytávek, o které se rvou poloprofesionální rybáři, ale své si splní na jedničku. Navíc je k mání za pár peněz.

  • vysokokapacitní cívka
  • jednoduchý daleký nadhoz
  • ideální na kapry
  • vyšší váha
  • nenabízí nadstandardní funkce
Zjistit cenu

Okuma 8K

TypSmekací - sumci, kapři
Průměr vlasce0,33 mm
Počet ložisek6
Kapacita cívky550 m
Brzdapřední-multidisková

Jeden z novějších typů navijáků, který se skvěle hodí k lovu kaprů a sumců, případně dalších větších ryb. Může se pyšnit hned několika vychytávkami, které v této cenové kategorii najdeme jen velmi zřídka. Dalo by se říct, že jde o top naviják ve své kategorii, který splňuje nejpřísnější kritéria uživatelů.

Základem všeho je precizní a bytelná konstrukce. Kombinace materiálů, jako jsou nerez, mosaz, grafit, hliník a dřevo, vytvořili konstruktéři dokonalou směsici dílčích částí, které perfektně zvládají své funkce a napomáhají bezchybné funkčnosti celku.

Základem navíjecího mechanismu je pět ocelových ložisek, která nabízejí převodový poměr 4,7:1, tedy ideální rychlost navíjení pro lov kaprovitých ryb. Srdcem navijáku je pak nerezová a masivní hřídel, která se pyšní velmi dlouhou životností a odolností proti veškerým standardním vlivům prostředí.

První a velmi povedenou vychytávkou Okumy 8K je brzdný systém. Jde o na první pohled standardní přední brzdu s krytkou, ale to není tak úplně pravda. Důmyslný mechanismus několika disků s kartáčky a jednocestným ložiskem zajišťuje perfektní výdrž nastaveného odporu bez hnutí, a to i při rychlém navíjení vlasce. Toho se mimochodem na cívku vejde 550 m při průměru 0,33 mm.

Samotné navíjení je pak velmi pohodlné, a to díky vysoce odolné a pevné kličce ze zinku, na které je příjemné dřevěné madlo. Při navíjení se navíc díky velmi pomalé oscilaci cívky vlasec navíjí v přesných vrstvách tak, aby se vlákno nekřížilo. O to, aby se vlasec nekroutil, se stará široká rolnička na záklopce.

Vnější tělo navijáku je velmi odolné proti korozi. Úplný zevnějšek je totiž potažen lehkým a odolným grafitem. S celkovou váhou 750 g je naviják předurčený k chytání kaprovitých ryb. Pro lov z ruky by byl příliš těžký.

V celku vzato je Okuma 8K vynikajícím navijákem ve své třídě. Pokud patříte mezi vášnivé rybáře, kteří už mají něco za sebou, určitě oceníte komfort, který nabízí jemné detaily a vychytávky. Samozřejmě je vhodný i pro začátečníky, kteří mají rádi nadstandard. To vše s cenou kolem 2 600 Kč.

  • ideální na kapry a sumce
  • unikátní brzdný systém
  • kvalitní provedení
  • vyšší váha
  • nehodí se pro lov dravců
Zjistit cenu

Fox EOS 12000FS

TypSmekací-univerzální
Průměr vlasce0,34 mm
Počet ložisek11
Kapacita cívky375 m
Brzdavolnoběžná-baitrunner

Poslední naviják v našem výběru Top 5. Na první pohled zaujme elegantním černým provedením. Navíc je vyvedený v matu, takže se ani při letních slunečných dnech příliš neleskne a neruší. Kromě toho, že je hezký, má ale také co nabídnout při lovu. A není toho málo.

Samozřejmostí jsou u tohoto modelu náhradní cívky. Ta základní má kapacitu 375 metrů při průměru vlasce 0,34 mm. Pro české prostředí je to plně dostačující a univerzální varianta. Takový naviják snadno využijete jak pro lov dravců a menších říčních ryb, tak pro lov kaprů a menších sumců ve stojatých vodách.

O běh navijáku se stará hned 11 ložisek. Ta ve výsledku nabízejí převod v poměru 4,2:1. To znamená, že na jedno otočení kličkou se cívka otočí 4,2 krát. Tím pádem můžete pohodlně a rychle navíjet i daleko nahozenou návnadu aniž byste se při tom příliš namáhali točením kličky.

Mělká cívka, která nemá hlubokou závitnici, doslova vybízí k dalekým nadhozům. Tomu napomáhá i její tvarování se skosenými hranami. Díky tomu se vlasec při odvíjení nezasekává, ale naopak dobře sklouzává v pravidelných smyčkách.

Volnoběžnou brzdu – baitrunner využijete při lovu kaprů a dalších větších ryb, které je potřeba utahat, než je budete nakonec s pýchou tahat z vody. Ale určitě se může hodit také při lovu dravců. U těch zase platí, že bývají agresivnější. A trocha odporu při záběru a po něm se určitě hodí.

Odolné grafitové tělo si dobře poradí s nepřízní počasí i agresivní vlhkostí. Zapouzdřený vnitřek navijáku je zase výborně chráněný před pískem a dalšími nečistotami, které by jinak mohly ohrozit plynulý běh navijáku. Rotor navijáku je chráněný proti vniknutí vlasce, který by mohl znamenat dočasné zaseknutí navijáku.

Unikátní je černé provedení. A to platí pro naviják, cívku i překlapěč, který bývá v drtivé většině nerezové barvy. Takže kromě spolehlivých funkcí je naviják i pěkný. To může být druhořadým rozhodujícím faktorem. Nicméně na něm nedoporučujeme při výběru stavět.

Fox EOS 12000FS je zkrátka parádní univerzál, navíc v pěkném kabátku. Skvěle poslouží pro lov dravých, ale i kaprovitých ryb, a to především nadšeným hobby rybářům a příležitostným lovcům. Sice nemá přehršel pokročilých funkcí, ale je spolehlivý a zvládne vše, co po něm lovec chce. To vše za cenu kolem 4 000 Kč.

  • univerzální využití
  • propracovaný design
  • ochrana rotoru
  • spíše vyšší cena
  • nižší kapacita cívky
Zjistit cenu

Typy rybářských navijáků

Bubínkový

Starší, a dnes již téměř nepoužívaný, se jmenuje bubínkový. Je to v podstatě cívka s namotaným vlascem. Základní varianta funguje velmi jednoduše. Rybář při lovu sám brzdí rychlost odmotávání či namotávání vlasce, a to rychlostí odvíjení či navíjení, případně přichycením prstů volné ruky. V takovém případě ale doporučujeme pro jistotu použít rukavice, abyste si při prudkém záběru ryby vlascem nepořezali prsty.

Smekací

Naprostá většina dnešních navijáků je smekacích. Poznáte je snadno podle toho, že je cívka kolmo k ose prutu. Vlasec se díky tomu může volně odmotávat. Omezuje ho jen brzda navijáku a navíjecí mechanismus, který při odvíjení a navíjení rovná vlasec do rovnoměrné vrstvy po celé cívce.

 

Výhodou smekacích navijáků je snadné nahazování vlasce s návnadou do větších vzdáleností. Po odklopení navíjecího mechanismu se totiž vlasec může volně odmotávat z cívky prakticky bez jakéhokoliv odporu. Vzdálenost náhozu pak ovlivňuje především váha návnady.

Kromě zmíněného mají smekací navijáky nastavitelnou brzdu. To znamená, že jednoduchým nastavením odporu můžete rybu snadno utahat, než ji nakonec přitáhnete k sobě a vytáhnete vítězoslavně z vody.

Za zmínku určitě stojí i fakt, že smekací navijáky mají univerzální využití. Je v podstatě jedno, jestli chytáte v pstruhových, nebo nepstruhových vodách i jakou techniku (snad kromě muškaření) používáte. Ale na druhou stranu platí, že existují varianty smekacích navijáků, které jsou optimální pro konkrétní druh lovené ryby.

Multiplikátor

Naviják je specifický pohyblivou cívkou. Hojně se využívá především k lovu na moři. U nás ho využijete při lovu sumců. Vyniká přesností nadhozu a vysokou rychlostí rotace cívky.

Muškařský

Čtvrtým, speciálním typem navijáku, je muškařský. Používá se především při lovu pstruhů a dalších dravých ryb. Oproti ostatním typům navijáků slouží k uložení muškařské šňůry, nikoliv vlasce. Ten je navázaný až na úplném konci spolu s návnadou, muškou.

Kapři

Pokud patříte mezi vášnivé lovce kaprů, ale i dalších ryb (například cejnů), určitě volte smekací navijáky, případně navijáky s cívkou, která má dvě brzdy (tzv. baitrunner). Druhý jmenovaný naviják na kapry vám dovolí nechat unavit rybu, než zaseknete.

Pstruzi

Sice platí, že nejen muškou živ je rybář, který jde na pstruhy, ale je to zdaleka nejefektivnější způsob, jak tuto krásnou dravou rybu ulovit. Takže pokud jen trochu můžete, zkuste začít s muškařením. Jestli patříte mezi konzervativce, vystačíte si s klasickým smekacím navijákem.

Dravci

Chytání dravých ryb je vždy plné adrenalinu. Dravci se často chovají agresivně a nástrahu škubou na kusy ostrými zuby. Proto budete potřebovat kvalitní naviják, který rybu unaví přiměřenou brzdou. V každém případě volte smekací.

Mořské ryby

Oceány a moře nabízejí takřka bezednou studnu nejrůznějších druhů malých i velkých ryb. Vzhledem k hloubce a různorodosti kořisti ale důrazně doporučujeme multiplikátory, které zvládnou rychle a spolehlivě rychlost navíjení či odvíjení i při lovu ve větších hloubkách.

Pokud už předem tušíte, jakou techniku lovu chcete používat, usnadníte si výběr typu navijáku. Pro univerzálnější použití vybírejte smekací naviják. Ten se výborně hodí na plavanou, položenou i přívlač. Poslední jmenovanou techniku, při které rybář pozvolným navíjením vlasce pohybuje návnadou a láká tak dravé ryby, zvládne i multiplikátor. Z ostatních technik vybočuje muškaření, na které potřebujete speciální naviják.

Materiál navijáku

Plast

Plastové navijáky patří k nejlevnějším na trhu. Mají jednodušší konstrukci a hodí se zejména pro úplné začátečníky. Případně je můžete volit, pokud chodíte na ryby jen velmi výjimečně. Určitě ale nedoporučujeme s plastovým navijákem chytat velké a těžké ryby.

Grafit

Zlatá střední cesta. Navijáky z grafitu dobře poslouží většině rekreačních rybářů. Pokud nemáte spadeno na letitého sumce, můžete s klidným svědomím vyrazit na cokoliv od mřenky po kapra. Výhodou je kromě lepšího technického provedení i lehkost a spolehlivost. Tomu ale odpovídá i o něco vyšší cena.

Dural

Špičkové navijáky jsou pochopitelně slitinové, tedy duralové. Oproti dalším materiálům je dural krystalicky čistým představitelem dvou vlastností, výdrže a lehkosti. Tím pádem vás takový naviják nenechá ve štychu – ani když vám jednoho krásného dne zabere kapitální kousek v podobě po dně se plazícího sumce. Ale protože se za kvalitu platí, počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Brzda navijáku a její typy

Brzda slouží k souboji s rybou v případě, že už je chycená na háčku. Jde o nejadrenalinovější úsek v celém procesu lovu. Na základě zkušeností musíte nastavit odpor odvíjení vlasce tak, aby se ryba postupně unavila plaváním proti odporu brzdy. Současně je ale potřeba „nepřetáhnout strunu“. V tomto případě doslova. Příliš tuhá brzda totiž může znamenat přetržení vlasce, a to samozřejmě žádný rybář na světě nechce zažít.

Přední brzda

Jak název napovídá, je v přední části navijáku. Velkou výhodou je vysoká přesnost nastavení odporu odvíjení vlasce. Tím pádem může zkušený rybář nastavit brzdu tak, aby se ryba unavila rychle, ale nepřetrhla i jemný vlasec. Mírnou nevýhodou je horší přístupnost a občasné zadrhávání.

Zadní brzda

V současné době je to nejrozšířenější typ brzdy. Velkou výhodou je možnost upravení odporu vlasce či šňůry přímo při záběru. Navíc není potřeba sahat na vlasec či šňůru. Zadní brzda ale není tak přesná. I když i tady je více variant. Samozřejmě dražší a kvalitnější navijáky nabízejí lepší škálu odporů.

Baitrunner

Skoro nutnost, pokud lovíte kapry. Hlavně větší ryby je totiž potřeba nechat unavit, aby se při vytahování z vody neutrhly. Baitrunner umožňuje volný pohyb ryby, ale v případě potřeby i rychlé zaseknutí. Dvojice brzd napomáhá efektivnějšímu lovu.

Bojová brzda

Jde o doplněk k některým druhům brzd, ne o brzdný systém jako takový. Nejčastěji je to páčka, díky níž může rybář okamžitě zaseknout odvíjení vlasce či šňůry.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.5/5 44 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo