3. května 2019 • 22:17

Parahokejisté v semifinále MS nestačili na USA. O bronz si to rozdají s Koreou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští parahokejisté prohráli v semifinále domácího mistrovství světa v Ostravě se Spojenými státy americkými 2:10. O historicky první medaili budou bojovat v sobotu od 13:00 v duelu o 3. místo s Koreou. Pěti góly zařídil výhru šampionů z minulých tří paralympiád Jack Wallace. USA budou hrát o zlato od 16:30 s obhájci titulu Kanaďany, kteří porazili Korejce také jasně 10:0.



Na dnešní zápas v Ostravar Aréně zavítalo 8600 diváků a překonali rekordní návštěvu na parahokeji 8462 fanoušků z úterního duelu proti Itálii v základní skupině.

Český tým se ve čtvrté minutě dostal do vedení po akci Michala Geiera. "Soupeř si špatně přebral puk, měl jsem rychlost a Američani už neměli možnost mě chytit. Gólman asi moc nepočítal s tou prohazovačkou doleva, pak už to bylo jen o tom, abych trefil bránu," řekl Geier.

Brankář Martin Kudela odolával až do závěru osmé minuty, kdy při vyloučení Pavla Kubeše vyrovnal Wallace. Za 35 sekund otočil stav Luke McDermott a ještě v první části zvýšil Declan Farmer.

"Ukázala se naše příprava, kde jsme v úvodu utkání prokázali dostatek sil. Toto je cesta, která vede k tomu, abychom se s takovými týmy mohli měřit. Musí do toho ale vstoupit mnoho faktorů," uvedl Geier.

Po dalších dvou gólech Wallaceho a brankách Brodyho Roybala, Joshe Paulse a Farmera vedli Američané už 8:1. Ve 24. minutě ještě rozjásal publikum Miroslav Novotný, ale pak se ještě dvakrát prosadil Wallace.

V závěrečné třetině se vrátil na led Tomáš Kvoch, který předtím ve 24. minutě opustil po Wallaceho zákroku hřiště na nosítkách, a po zašití tržné rány na hlavě pokračoval ve hře. Za to sklízel dvaapadesátiletý obránce další aplaus publika. Američané se rozhodli už skóre na vyšší prohru nenavýšit a na branku v posledním dějství nestříleli.

Tým trenéra Jiří Břízy při své šesté účasti na jubilejním desátém světovém šampionátu touží překonat dosud nejlepší umístění v podobě čtvrtého místa z let 2012 a 2013. "Korejci šetřili v semifinále dva nejlepší hráče, což my ne. Věřím ale, že síly na zítra jsou. Nemáme se na co šetřit, půjdeme za tím. Dnes jsme si v začátku zápasu potvrdili, že dokážeme hrát špičkový hokej," řekl Geier.

Mistrovství světa v parahokeji v Ostravě:

Semifinále:

ČR - USA 2:10 (1:3, 1:7, 0:0)
Branky: 4. Geier, 24. Novotný - 8., 16., 19., 25. a 29. Wallace, 15. a 23. Farmer, 9. McDermott, 17. Roybal, 20. Pauls.

Kanada - Korea 10:0 (4:0, 4:0, 2:0)

O 5. místo:

Itálie - Norsko 0:1 v prodl.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud