Anglický festival chystá operu Život a smrt Alexandra Litviněnka

V Británii bude mít příští rok premiéru opera o životě bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který přeběhl k Britům a v roce 2006 byl v Londýně otráven radioaktivním poloniem. Dílo bude uvedeno na operním festivalu Grange Park Opera v hrabství Surrey v jihovýchodní Anglii, napsala agentura AFP.
Alexandr Litviněnko (foto Alistair Fuller)

Opera nazvaná The Life and Death of Alexander Litvinenko (Život a smrt Alexandra Litviněnka) bude zčásti zpívaná v angličtině a zčásti v ruštině. Dalšími postavami budou mimo jiné již zesnulý ruský oligarcha Boris Berezovskij, který žil dlouhodobě v Británii, a šéf ruské kontrarozvědky FSB. Jednou z hrdinek bude i Litviněnkova vdova Marina, která na opeře spolupracovala a poskytla autorům unikátní videozáznamy. Ty budou součástí představení.

Kus, který podle listu Financial Times (FT) otestuje schopnost opery pojednat i nejkontroverznější témata, napsal Anthony Bolton podle libreta Kita Heskethe-Harveye.

Bolton je přitom jedním z nejznámějších britských manažerů investičních fondů a úspěšný investor, který skládal i během své kariéry v City. Zaměřuje se na komorní hudbu, písňové cykly a orchestrální kusy. V roce 2006 bylo v londýnské katedrále svatého Pavla uvedeno jeho dílo A Garland of Carols, připomněl FT.

Litviněnko před smrtí ze své vraždy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle britských vyšetřovatelů existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat.

Litviněnkova kauza znovu ožila po loňském útoku nervovou látkou na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém městě Salisbury. Podle Londýna stála za incidentem rovněž Moskva. “Není to problém, který by zmizel, když Litviněnko zemřel,” uvedla šéfka festivalu Grange Park Opera Wasfi Kaniová.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat