Bankovní daň- když ekonom nechce nebo neumí počítat


Byla  to minulý  týden  docela  taškařice, když ČT  přišla  s  rozhovorem s Babišem, kde  to vypadalo, že  vyměkl a  přeci jen  bude uvažovat  o zavedení  sektorových  daní. Minimálně  pro   telefonní operátory a  banky.  Nejde mi  o to, že  následně  provedl svůj  klasický  přemet  a všechno zase znegoval.  To považuji za  normální.  Proč?  Stačí se podívat  na poslední  výroční  zprávu  Agrofertu,  k nalezení  úplně  dole  zde,  a po rozkliknutí konkrétně na  stranu 54,kde je  přehlídka  angažovanosti  jednotlivých  bank  u  Agrofertu  a  jejich úvěrových  rámců a  člověk zjistí,     že jim  Babiš  dluží  35,5 miliardy  v přímých  úvěrech. Bankovní  záruky, které  jeho  koncern ve  velkém množství také potřebuje, nejsou  započteny.

Když  jste  takhle  zadluženi  u  bank,  máte nějaký  motiv  jim zavést  sektorovou daň? Uvědomte  si,  že  zvýšení  úroků o  1% vaši  kapsu přijde na  350 milionů. A  ostatní členové   klanu  top českých oligarchů, kteří  když ne ovládají, tak určitě  ovlivňují  politické strany,  na  tom budou stejně. Ale  dneska  nepíši o Babišovi a  jeho veletočích.  Jde mi  o něco  jiného.  O tom,  jak  se  ohledně  už jen u náznaku bankovní  daně  začalo  masivně  lhát a  kdo všechno lže. A  také  jak průhledně  hloupě a přesto to český  volič zchroupne  jako malinu.  Protože    slyší  na  mantru

BANKY   BY  TU DAŇ STEJNĚ  PŘENESLY NA  KLIENTY!

Dnes  hodlám  dokázat, že  to  není pravda  nebo  to v podstatné  míře není pravda a  ti, kteří  to tvrdí – účelově  lžou!

Už několikrát  jsem se na Kose  vymezil proti  tvrzením  ekonomického  experta jménem  Lukáš  Kovanda.  A  musím tak, mimořádně  důrazně  učinit  i  dnes.  Protože  jsem objevil jeho text s  názvem

Bankovní sektorová daň může ochromit českou ekonomiku. Německá zkušenost varuje

To je  titulek!  Taky  už máte  husí kůži?  Ochromená  česká  ekonomika =  nezaměstnanost=  hlad=exekuce= ztráta  bydlení, prostě  katastrofa!  A je  to na  tuty! Německá zkušenost  přece  varuje!

Ten  článeček  je  kraťoučký, takže  ho přetisknu celý:

Vládní politici resuscitují návrh zvláštní bankovní daně. Navíc chtějí podobnou daň i pro mobilní operátory. Věcí se bude zabývat premiér. Sociální demokraté říkají, že by bankovní daň mohla vynést jedenáct miliard korun. Nezapočítávají ale náklady.
Tím prvním je to, že banky přesunou břímě daně na klienta. Nejčastěji ve formě vyšší úrokové sazby úvěru. Jako třeba v Německu. Tam zavedli bankovní daň v roce 2011 a banky, které jí byly zatíženy, zvýšily sazbu úvěru průměrně o 0,14 procentního bodu, jak zjišťuje studie ekonoma Ulricha Haskampa. Nemusí se to zdát tolik, ale tisíckrát nic… Známe to. Zkrátka a dobře, za bankovní daň zaplatí nakonec řadový občan ve formě hůře dostupného úvěru či kvůli tomu, že se zbrzdí kola ekonomiky. To je zbytečně velká cena za výnos jedenácti miliard korun, která je tak jako tak příliš malá na to, aby situaci s odlivem dividend – jejichž objem je o řád výše – uspokojivě řešila. Takto závažná věc, jako je odliv stovek miliard korun, se prostě musí řešit systémově, nikoli potenciálně kontraproduktivním „záplatováním“ tu z toho, tu z onoho.

Rumunský příklad z minulého měsíce ukazuje, jak bankovní daň zbytečně škodí. Vláda v Bukurešti se rozhodla pro snížení bankovní daně, jejímž zavedením loni koncem roku šokovala finanční trhy. Opatření pomohlo seslat rumunské akcie a rumunskou měnu do historických nížin. Ratingová agentura Standard & Poor’s dokonce počátkem letošního roku zvažovala snížení výhledového hodnocení úvěruschopnosti země. Zhoršení ratingu znamená ve finále zdražení obsluhy vládního dluhu. Rumunsko si zkrátka poškodilo svoji pověst, což zemi může dlouhodobě poškodit, takže výnos z daně nakonec bude nižší než její celospolečenské (nejen vládní) náklady. 

Rumunsko a  Maďarsko komentovat  nebudu.Pokles  rumunských  akcií  nebo snížení  ratingu  země  s  nějakou  bankovní  daní  nic  společného nemá. Tedy  s  výjimkou  poklesu  akcií  bank. Zažila  si to Erste – viz její  hodnota  na  pražské  burze,  ale  Kovanda by měl, lépe než kdokoli  jiný vědět,  že  už  ten pád  zcela kompenzovala  je  zase na původní hodnotě  jako před zavedením rumunské  bankovní daně. Takže lež jako věž!

A  problémy  země  u ratingových  agentur? Korupce a rozkrádání v Rumunsku! Zejména  tohle  Kovando!

Jestli jste  četli pozorně, tak  ona NĚMECKÁ  ZKUŠENOST  říká, že  úvěry  podražily  o  0,14%!!!!!  Abych  to  hodil  do každému srozumitelných  čísel – máte  li průměrnou  mzdu,  pak by  vás  to  „zvýšení  sazeb  díky  dani“  přišlo na 50 kaček měsíčně. Nebo 2 eura, žijete li na Slovensku. Láme  vám to srdce?  Fakt?

Tak  si vám dovolím připomenout,  že  ČNB  provedla předevčírem zvýšení  své  základní repo  sazby a  to nikoli  o  0,14%, nýbrž  skoro o dvojnásobek -0,25%  !!! Nikdo ani nepípnul.  Už  jste  slyšeli proti tomu protestovat politiky a  nějaké ty Kovandy,  s  tím, že  to zaplatí  lidé? Jistě  ne! Dvojnásobná  nálož  oproti  tomu  zdražení  kvůli bankovní d ani,co zinkasovalo Německo jako  náš  výstražný příklad! ČNB  může  kdykoliv  , jak s e jí zachce – vláda nesmí!

Mimochodem,  v mezi čase  už prosákly  detaily. 

Banky  by platily podle  celkového objemu svých  aktiv /tedy  to, co rozpůjčují/. Ty velké nejvíc,  ty  malé zanedbatelně. Nejvíce pochopitelně  nesvatá  trojice Česká spořitelna, Komerční  Banka a  ČSOB.  Takže  kráceni by  byli jejich  RAKOUŠTI, FRANCOZŠTI a  BELGIČTI majitelé.  Pamatujte  si to!“

Jenže  vylhané  je  i ono tvrzení, že  to nutně  musí  zaplatit  bankovní  klient.Ne  každý a  určitě  ne hned!!!!

Zcela jistě  by se  to  většiny současných  úvěrů  domácností a   firem  vůbec  nějaký  čas  nedotklo, i kdyby  to banky  chtěly  promítnout  do svých  cen  okamžitě. V  dalším dokáži, že  ani to není pravda.  Proč  to banky  většinou  nemohou přenést okamžitě  na  dlužníka?

Z  jednoduchého důvodu – u  úvěrů  kde je  sjednána  pevná  úroková  sazba  do konce  kontraktu  to prostě nejde! Pokud  si někdo půjčil např. za sazbu  2%  p.a. tak  až  do  maturity  úvěrové  smlouvy  ji má zafixovanou a  může mu  být  jedno , jestli je  zavedená  nějaká nová  daň nebo jak čaruje  ČNB se  základní  referenční  sazbou! Co je psáno,  to je  dáno.  A  takhle  jsou postaveny  veškeré hypoteční  úvěry.  Ty  tvoří 75% z toho  co si půjčily  domácnosti!

To  nemluvím o tom,  že  úrok u  hypoték  je  daňové  odečitatelná  položka!!! Takže  ono  zcela hypotetické  zdražení je  kompenzováno v  daňovém přiznání!!!

A  co firmy?

Netuším,  jaká  část  firemních úvěrů  je  na tzv. plovoucím  úroku a  jaká je, stejně jako  u soukromých  hypoték.  úrokově zafixována. Viděl  bych ten  fix  někde mezi 1/3 a 1/2 celého  objemu. Minimálně  u  úvěrů,  které  firmy  brali na  dlouhodobé investice.

Provozní  úvěry, podobně  jako v soukromém sektoru kontokorenty,  jsou  na  floatu.

Ale  i kdyby  hypoteticky bylo  všechny  privátní i firemní  úvěry bylo možno  zatížit oněmi 0,14%, pak by to celkově  představovalo 3,787    miliardy.

Velké  číslo říká  Kovanda. Co  říkáte  vy?  Já  jen to, že  ta  bankovní  daň by  měla  vynést  nejméně  11 miliard. Tedy   2,83 x více!!!  V praxi  bych to, kvůli  celkovému počtu  zafixovaných úvěrů, rozhodně  viděl  tak,  že  státní  rozpočet dostane  4x  více, oproti  tomu,  co by eventuálně  mohli  platit  klienti.  Zafixované  úvěry nikdo nezdraží. A těch je převážná  většina. Vám nepřijde jako slušný  výdělek  dát  korunu a  dostat  čtyři,  byť tedy transferované  přes státní  rozpočet?

Chcete  namítnout,  že  banky  tu  daň mohou  snadno promítnout  do poplatků na jiných produktech?  Jistě mohou. Když  si to necháte  líbit!  V podstatě  každá  dnes nabízí  účet  se  základními  službami /vedení  účtu, platební  styk, karetní operace, atd.atd/ zdarma.  A konkurenční  prostředí  mezi bankami, na  rozdíl od  telefonních operátorů – FUNGUJE!  Takže  nemám strach,  že  kdyby  vám banka  zvýšila  nějaké poplatky,  musíte  jen  trpně  přihlížet! Slyším  námitku  znalce  – a co  vlku  například  kursy  při směně  peněz?  No tak  i tady je to  na  vás. Nejste li na malém městě  nebo vesnici, a potřebujete  li  více cizích  peněz, pak  každý rozumný  člověk  testuje  vedle  bank i směnárny. A  těch se žádná  spešl daň netýká. Ale  to už  jsme  se dostali příliš  do  detailu.

Zkrátka  ta  argumentace, jak to odskáče  klient  je  vylhaná! V  podstatě  do posledního písmene.  Že  jsem zapomněl na  to, že  každá  fixace  jednou skončí? Tak to máte pravdu, ale  právě  jste  četli, že  konkurenční  prostředí mezi bankami  funguje!  Před  tím, než  vám  skončí  fixován  vaší hypotéky, důrazně  doporučuji  obejít  všechny  banky, co jich  kolem sebe  máte. A  nechat si dát, jste li spolehlivý  dlužník, bez  zápisu v registru,  indikativní  nabídky. A vyberte  tu pro vás  nejlepší.  Budete  nepochybně  potěšeni  tím, co vám  vyjde!

Firmy  jsou na  tom obdobně.  Banky  mají  naprostý přebytek likvidity  a docela  zoufale  hledají  další  dobré firemní  adresy, kterým by mohly vnutit nové úvěrové linky! Vnutit! To  se pak těžko  zdražuje!

To  strašení  klientů  bank je prostě  fikce!  A je jedno, zda  to tvrdí Kovanda, Kalousek Gazdík  nebo Skopeček nebo  kdokoli jiný.

Banky  by  si nejspíš poradily  úplně  jinak.Prostě  by  ještě  více zkoumaly,  jak ulít peníze  před  daní  do rezerv na oprávky  úvěrů. Zkusily   by  zoprávkovat i  to, co by bylo kryté  ryzím  zlatem…. Což znamená, jinými slovy  – posílení  stability  bank, jejich  bonity  a schopnost překonat jakoukoli krizi.

Připomeňme  si, že  do státního rozpočtu by  mělo  bankovní  daní přitéci 11 miliard. Oprostěme  se od   toho, že  když nebudou, tak si  stát nejspíš  bude muset  půjčit  a platit  úrok nebo omezit  své  výdaje. Sektorová  daň nezpůsobí  žádné d alší omezování  státních výdajů  nebo další  zadlužování. Jen něco z  toho, co zde  vyrýžují   /zahraniční/ vlastníci  bank z  tuzemských obyvatel a firem nechají  v ČR! Zisky  bank budou  pořád, v  evropském měřítku, silně  nadprůměrné.  Těch 11 miliard by bylo  státem vydáno.  Buď  na krytí  státních  nákupů nebo do mezd, či důchodů. Všechny miliardy  od  bank  by se objevily výsledně  v tržbách! V konečném  efektu by je  díky  útratám  státu a lidí získal firemní sektor!!! Z toho, co by jinak držely  banky a skončilo    v zahraničí!!! Proč  v zahraničí? To  vám  vysvětlí  další  krátký  článeček:

Erste by 6procentní bankovní daň obrala o cca 2% konsolidovaného zisku

Premiér Andrej Babiš poprvé připustil možné zavedení sektorových daní. Ty by se týkaly bank, pojišťoven a uvažuje se i o mobilních operátorech. Sektorové daně dlouhodobě prosazuje ČSSD. Zatímco ještě v polovině dubna Babiš řekl, že se o zdanění bank vůbec nebude bavit, nyní je ochoten o návrhu debatovat. Poslední návrh ČSSD, jak byl prezentován v médiích, počítal se zvýšením korporátní daně pro banky na 25 % (ze současných 19 %), takže dopad pro české banky by byl přibližně 6 % z čistého zisku. Erste Group pak generuje v ČR necelých 40 % celkového zisku, takže zde by byl dopad něco přes 2 % z konsolidovaného zisku.

Takže  česká  spořitelna  generuje RAKOUSKÉ skupině  ERSTE  40% jejího zisku?  Komerční  banka   a  ČSOB  jsou podobnými slepicemi, co snášejí  svým  zahraničním majitelům  zlatá  vejce!!!!

Ostatně  následující  tabulka  hovoří  zcela  jasně:

Zisk bank neustále  roste. A  je  vyvážen  do ciziny. V  českých  rukách jsou  jen tři  úplně nejmenší finanční  ústavy. Tři největší  banky -ČS +KB+ČSOB  generují  přes  45 miliard.

Už  jste někdy  zažili, že  by  banky, při rostoucím zisku, na vás   nějakou  zlomkovou  část přenesly, když  nás  všichni děsí  tím, jak to na  člověka  hodí v  případě té  bankovní daně? Já   rozhodně  ne! Jediné, co zafungovalo, byla konkurence nových subjektů na  trhu, které  chtěly  urvat tržní podíly. A jinou šanci, než  cenou ,neměly.

U  Babiše  jeho motivaci  chápu. Při napůjčovaných  35miliardách korun je  každá desetinka  procentíčka nepříjemným  sáhnutím do JEHO KAPSY! Tohle je naprosto dostačující motivace, proč  bankovní  daň odmítnout! To  si radši pro stát  půjčí  a bude z kapes nás  všech  klidně platit  úrok za půjčené  peníze. Hlavně, že jeho zůstanou nedotčené! Ale  je  tu  ještě  něco, pro Babiše  daleko důležitějšího!  Banky  jej drží pod  krkem a  pěkně  silně. Je nepsaným bankéřským  pravidlem,  že pokud máte  velké úvěry u nějaké  firmy  nebo  spřízněn  skupiny  firem  a někdo z  majitelů nebo jedení se  dostane pod kola  vyšetřování  orgánů  činných v trestním řízení  kvůli  finančním machinacím, případ  okamžitě  musí na  revizi do úvěrového výboru příslušné   banky,   protože  regulátor  -v  tomto případě  český /a také německý / bankovní  dohled/ je  velmi ostražitý a  má  velmi striktní pravidla pro to, co mají banky  v podobných případech dělat a prověřovat..  Andrej Babiš je  vystaven  riziku, že  nějaká  banka usoudí, že  její  předpisy  compliance jsou  jeho aférou  porušeny. To znamená, že ho požádají, aby předčasně splatil své úvěry. Jakmile by  to  udělal jeden jediný  finanční  ústav, snadno by  došlo k řetězové  reakci!  Nikdo  by  nechtěl riskovat,  že  mu  vzhledem k útěku ostatních věřitelů z pozic  zůstane  v ruce černý  Petr. Už jedno jediné  zesplatnění  nějakého úvěru  by Agrofert existenčně ohrozilo. Banky  by  Babišovy dluhy by mohly nabídnout na  sekundárním trhu s pohledávkami  na prodej. Jeho ekonomické zájmy se tady ZASE dostávají do střetu s politickými!  To se pak  ně+jaká  speciální  daň  zavádí opravdu  těžce!  Rád  věřím.

U všech těch Kovandů, Kalousků Gazdíků, Skopečků a  podobných  nikoli! Tedy pokud není jejich  cílem zajistit  zahraničním  finančním kolosům  stále  trvající  rejžování na  českém  Klondyke! Nevylučuji,  že  to tak může  být ani to, že  by  to nemuselo být zadarmo.

Co mne ovšem  zaskočilo, byl plamenný  projev  Okamury  na podporu  odmítnutí  bankovní  daně. Jeho voliči si  naivně  myslí,  že  kope  za  ně. Předvedl, že kope  za  cizí  banky a odvádění  jejich  zisků, pokud  možno co nejméně zdaněných, do zahraničí. Nic  více, nic  méně!

A ještě se zeptám  – ví někdo, jaký  názor  má  na  bankovní  daň  Zeman?  Já ne. A to má názor na úplně  všechno a  všemu rozumí.

A na závěr  ještě  dolepím čerstvou  zprávu o  výsledcích  Erste /matka  České spořitelny/  za  první  kvartál 2019. Je  to hodnocení od její konkurence  -Komerční  banky. Čtěte  pozorně!!!!

V Rumunsku se s bankami a tedy také Erste  nepárali. Ta  zaplatí  rumunskému státu navíc sama 20 milionů  Eur /0,5miliardy/. Celkový  zisk skupiny  ovšem bude vyšší, takže  akcionáři dostanou vyšší  dividendu. Proč? No protože  40% zisku je tvořeno v  České republice!  Kde žádná bankovní daň není! Za  to  jsou tady  klioši, co jdou  škubat, škubat  a  zase  škubat! Protože 2/5  zisku zisku se  dají v  malé zemi jako jsme  my, narejžovat jen  tak, že  tu zkrátka  bance platíme  více  než  jinde. Víc než v daleko  bohatším  Rakousku nebo  Maďarsku, které je na  tom+- stejně jako my.     S posvěcením politiků.Skoro všech.

Jsme  takoví  frajeři,  že  abychom nezatěžovali  cizí  banky, tak si  radši vezmeme  další  půjčky  na mezinárodním trhu.  Myslíte si,  že  České republice někdo půjčí za 0,3% p.a., jak odpovídá té dodatečné dani státu pro největší  zdejší  banky?

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.