22. ročník festivalu Bluestracje 2019

Jarním bluesový svátek v polském Chorzově

Festivalu Bluestracje 2019 Jarní bluesový svátek v polském Chorzově

O posledním dubnovém víkendu jsem byl zase po roce na chorzówském jarním bluesovém svátku – už 22. vydání tamního festivalu Bluestracje 2019. První večer v MDK Batory zahájila vernisáž fotografií našich fotografů Ivana Prokopa, Tomáše Turka a Vojty Turka ze šumperského festivalu Blues Alive.

Festivalu Bluestracje 2019 Jarní bluesový svátek v polském Chorzově

Hudební část načali Nico Chona & Freshtones z francouzského Lyonu. Přestože spolu hrají teprve tři roky, tak už za sebou mají, kromě hraní po Francii, i tour po USA, a teď projíždějí Polsko, Českou republiku a Švýcarsko. Mají naposlouchané jižanské kapely, jako ABB, ZZ Top a podobné, stejně tak jako bluesové kapely 50. a 60. let, a tohle všechno se v jejich hudbě míchá s rockem a folkem.

Festivalu Bluestracje 2019 Jarní bluesový svátek v polském Chorzově

Po nich zahrála Vanesa Harbek z Argentiny, která se přes Španělsko dostala až do Berlína, kde teď žije a tvoří. Loni jsem ji viděl s jejími berlínskými spoluhráči, tady rytmiku tvořil osvědčený polský tandem Lukasz Gorczyca na basu a Tomek Dominik na bicí. Skvěle hraje spoustu tradičních bluesových kousků, ale tentokrát možná skoro polovinu repertoáru tvořila španělsky zpívaná argentinská tanga, a bylo to moc krásný.

Festivalu Bluestracje 2019 Jarní bluesový svátek v polském Chorzově

A na závěr britská zpěvačka Jo Harman, kterou na začátku kariéry vřele přijalo tamní bluesové společenství (v roce 2014 zvítězila v kategorii Vokalistka roku na British Blues Awards, a Daily Mirror ji nazval „Best female blues soul voice“), nicméně i sama přiznává, že se tomu blues zase až tak moc nevěnuje. V její muzice se míchá spousta vlivů, a výsledkem je jakýsi příjemný „inteligentní“ soul-pop, ovšem odzpívaný náramně. Takže to bylo krásný, ale pro ucho fanouška blues chvílema trošku nudný. Než jsem vyrazil do Chorzówa, tak jsem poslouchal její poslední, v Nashville perfektně nahranou desku People We Become, a tak jsem to tak trochu čekal. Teprve teď si pouštím její vlastními silami nahraný a vydaný debut Dirt on My Tongue, a na první poslech to vypadá, že se mi líbí víc.

Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów Festival Bluestracje 2019 Chorzów

Jindřich Oplt
04/2019