Soukup předvedl debatu „jak u Vendy Moravce“. Pane Fialo, vy vypadáte jak papírovej panák...

04.05.2019 8:47

Jaromír Soukup před kamerami rozjel show. Divákům na sebe prozradil, že na internetu „opustil ty sprostý stránky“ a už se raději dívá na to, kam jezdí čeští politici a úředníci na dovolenou za peníze daňových poplatníků. Pátral po tom, jak se to dá zařídit, aby jel člověk za cizí peníze třeba do Barcelony a ještě to vykázal jako pilnou politickou práci. Raději se podívejte sami, na co všechno přišel...

Soukup předvedl debatu „jak u Vendy Moravce“. Pane Fialo, vy vypadáte jak papírovej panák...
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Volejte šéfovi v Mých zprávách na TV Barrandov

Generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup zahájil svůj pořad Týden podle Jaromíra Soukupa v relaxačním stylu. Seděl v plážovém lehátku, popíjel červený koktejl brčkem a s nasazenými slunečními brýlemi se lehce usmíval do kamer. „Vítejte u Dovolené Jaromíra Soukupa,“ zahájil show. Po chvilce se však opravil. „Nechal jsem se unést rekvizitami. Samozřejmě vítejte u Týdne Jaromíra Soukupa.“

„Tohle všechno, co tady mám, můžete mít taky. A hlavně zadarmo,“ prozradil divákům, kteří se Soukupovu ležérnímu zahájení smáli.  A jak si zařídit takovou dovolenou na lehátku s drinkem v ruce a s lehkým úsměvem na tváři? „Já vám to vysvětlím. Stačí se nechat zvolit. Někam, to je jedno kam. Stačí se nechat zvolit,“ pravil Soukup.

Ať už občana zvolí kamkoliv, do Sněmovny, do zastupitelstva kraje nebo města. A pak už vás od lehátka na pláži dělí jen krůček. Jako poslanec či zastupitel se velmi pravděpodobně stanete členem nějaké komise nebo výboru. Tady se podle Soukupa dostanete k veřejným penězům všech daňových poplatníků, se kterými už se dá dělat spousta věcí. „Kdo by neměl rád prachy,“ poznamenal k tomu Soukup.

Rádi je prý mají i Piráti a členové hnutí Praha sobě v hlavním městě. Soukup má za to, že prvních pár dnů aktivistům vydrželo nadšení, ale přibližně po týdnu zjistili, jak se opravdu dostat k penězům. A začali je využívat.

„Prachama je nacpanej bankovní účet toho magistrátu a není tak jednoduchý se k nim dostat. Musíte si na to najít formulář, vyplnit žádosti, ty dotační programy, vymyslet si výlet a vysvětlit do toho dotazníku, proč tam chcete jet. Že tam budete studovat třeba umělou inteligenci. Aby to dobře vypadalo. Oni vám to musejí schválit, ale když jste trochu chytrej úředník, tak si důvod najdete. Pojedete zkoumat umělou inteligenci do San Francisca,“ popisoval možnosti chytrých politiků.

Nějaká ta konference se v tom či onom městě najde vždycky. „A najednou máte super trip do luxusního hotelu s all inclusive,“ popisoval generální ředitel televize. „Piráti, to vedení Prahy, utratilo za jeden jedinej měsíc 700 tisíc korun. Kluci a holky na tom magistrátu si dali luxusní výlety, já jsem se na to koukal, v Barceloně, v Berlíně, ve Florencii, v tom San Franciscu, heleďte, žádná Moskva, Krasnojarsk, nic takovýho,“ pálil do Pirátů ostrými slovními náboji.

„A až to budete vysvětlovat, musíte použít hodně cizích slov, aby vám nikdo nerozuměl,“ nabádal diváky Soukup, podle něhož nemůžete říct, že chcete jet na dovolenou, musíte to složitě opsat.

A jak se nechat zvolit? Podle Soukupa stačí říkat lidem, že změní politiku. Ale nesmí ji měnit moc, aby se také dostal i k penězům, na kterých seděli jejich předchůdci. A své kolegy z jiných stran nesmějí kritizovat moc ostře, protože hrozí, že by vás tito kolegové nezvolili do oněch důležitých komisí a vy byste nemohli jet na dovolenou.

Naproti tomu občané, kteří se nenechají nikam zvolit, musí podle Soukupa čekat, až jim zaměstnavatel dá dovolenou a když už jí dostanou, tak mohou vyjet třeba do Chorvatska. V dlouhých kolonách se vaří v autě a čekají, až se dostanou k vytouženému moři. Údajně za nekřesťanské peníze. Zato za cesty konané pod hlavičkou Prahy prý ještě dostanete zaplaceno. „Já bych to nazval ‚Hřib Reisen‘,“ shrnul to Soukup.

Na svou pověstnou tabuli chtěl poté připíchnout fotku primátora Prahy Zdeňka Hřiba, Jana Čižinského z Praha sobě a předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila s podtitulem Hřib Reisen. Ale zapomněl si magnety, tak společnou fotku těchto tří pánů zase odložil na stůl. „Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má,“ parodoval generální ředitel TV Barrandov expremiéra za ČSSD Jiřího Paroubka.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pokud občany zajímá, kam jezdí poslanci na takto zařízené „dovolené“, mohou si to prý nastudovat na internetu. „Já jsem opustil ty sprostý stránky,“ prozradil na sebe Soukup. „Víc mě baví ty Parlament ČR, Nejvyšší kontrolní úřad. Tam najdete věcí,“ nedal se zastavit Soukup.

„Na Parlamentu jsem našel, že oni chystají výlety do Barmy, Peru, Kyrgyzstánu. To jsou neuvěřitelný věci. Co oni tam budou dělat?“ ptal se. Prý budou třeba rybařit. Rybařit se podle Soukupa dá třeba i v Mongolsku. Kdyby chtěl jet politik do Mongolska za rodinné peníze, manželka by mu to asi pořádně vytmavila. Ale za peníze daňových poplatníků mu to podle Soukupa projde relativně snadno.

Pořad se přehoupl do druhé poloviny a Soukup změnil téma. Nasadil smutnou tvář a začal vyprávět, jak nemůže spát z toho, že do jeho pořadů odmítá chodit předseda ODS Petr Fiala. Ale aby generálnímu řediteli nebylo smutno tolik, až by se to nedalo snést, přinesl si do studia papírového Petra Fialu s cedulkou kolem krku, na které stálo „o vás nestojím“. A tohohle papírového politika začal zpovídat způsobem sobě vlastním.

Maketu Petra Fialy objal a dal mu pusu na čelíčko. Tak moc předseda ODS Jaromíru Soukupovi chyběl. „On odmítl chodit ke mně do pořadu – do Arény a do Duelu. A přitom ostatní tam normálně choděj. Přitom to má slušnou sledovanost, lidi se koukaj na mě a na ty politiky,“ pochválil sám sebe Soukup. „A on tím pohrd. Já z toho nemám radost. Lidí koukaj, z čehož já mám radost, ale nemám radost, že on tím pohrd,“ objímal posmutněle papírovou figurínu.

Tak udělal rozhovor alespoň  figurínou. „Tak pane Fialo, vy odmítáte chodit na TV Barrandov. Ale ty preference nic moc, heleďte, co bysme si nalhávali. Vyrazili jste toho Klause, teďko taky Soukupa a tohleto, a místo toho napodobujete na Facebooku Andreje Babiše (ANO),“  rýpal generální ředitel TV Barrandov do figuríny.

„A myslíte si, že to pane předsedo děláte dobře? Že nestojíte o naše diváky, o moji přítomnost u obrazovky... které přijímají všechny domácnosti v České republice,“ pokračoval Soukup.

A z reproduktorů ve studiu se ozval Fialův hlas: „Já jsem o tom pevně přesvědčen, že voliči za chvíli tohodle budou mít dost.“ Soukup nechal větu vystřihnout z nějakého Fialova projevu.  

„Ale vy vypadáte trochu jako papírovej panák a nikdy asi nebudete mít těch třicet procent, co byste chtěli,“ pokračoval Soukup. „Já myslím, že to je úplně jasné,“ ozval se znovu Fialův hlas z reproduktorů. „A není to třeba tím, že jste dosud v politice neudělal nic, co já si pamatuju, jako zajímavýho,“ vedl dál Soukup rozhovor s papírovou figurínou. „Asi pochopíte, že nad tím nějak nejásám,“ ozval se potřetí Fialův hlas.

Soukup poté divákům oznámil, že je dobrý v reklamě a že by ODS mohl pomoct, mohl by jí poradit. Prozradil by mu prý třeba to, aby mluvil víc jako politik ODS než jako politik TOP 09.

Také chtěl od papírového Fialy slyšet, jak si představuje svou další cestu v politice. „To, co musíme nabídnout, je něco jiného,“ promluvil z reproduktorů znovu Fiala.

A Soukup se začal mračit. „To je debata jak u Vendy Moravce,“ pravil zachmuřeně. „A co by to mělo bejt, pane Fialo,“ nedal se odbýt statečný moderátor čelící papírové postavičce. „Nevím,“ odvětila figurína. „Ale to mi trochu připomínáte toho pana Drahoše,“ zaznělo od moderátora. „Nevím, nevím, nevím,“ kontroval papírový Fiala.

Soukup to tedy zkusil z trochu jiného soudku. „Kde se podle vás teď ODS nachází,“ chtěl vědět. „ODS je prostě ztracená a nebude tu hrát roli,“ ozval se pečlivě vybraný Fialův výrok z reproduktorů. „No tak to je každýmu jasný,“ pousmál se Soukup.  

Nakonec jen konstatoval, že rozhovor s papírovým Fialou dobře dopadl. A rozloučil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…