Kulturoložka Zdenka Sokolíčková z Katedry kulturních a náboženských studií Univerzity Hradec Králové se v únoru s celou rodinou přestěhovala z Prahy na Špicberky. V nejsevernější osadě světa zkoumá, jaký vliv mají klimatické změny na zdejší komunitu. Špicberky jsou totiž jedním z míst, která se vlivem globálního oteplování mění nejrychleji. Už dnes tam jsou patrné extrémní teplotní výkyvy, tání ledovců, úbytek mořského ledu nebo čím dál častější sesuvy půdy a laviny. Podle nedávno vydané prognózy navíc hrozí, že se do roku 2100 zvýší průměrná teplota na Špicberkách o 10 stupňů.

HN: Co vás přivedlo na Špicberky?

Ekologie mě zajímá už dlouho. Když jsem v roce 2010 dokončila doktorské studium na Katedře kulturologie Univerzity Karlovy, tématem mojí disertační práce byla ekologická etika. O rok později jsem nastoupila na Katedru kulturních a náboženských studií na Univerzitě Hradec Králové. Před dvěma lety jsem začala hledat možnosti, jak získat finance na svůj vlastní výzkum spojený s problematikou environmentální krize. Zároveň jsem se seznámila s norským sociálním antropologem Thomasem Hyllandem Eriksenem, který se věnuje lokálním dopadům globalizace. Nakonec jsem dospěla k tomu, že město Longyearbyen, nejsevernější lidská osada, bude ideální lokalitou pro můj výzkum. Můj muž je navíc polární ekolog, takže Špicberky dobře zná. Peníze na výzkum jsem nakonec získala z Evropské unie a od univerzity a v únoru jsme sem přiletěli.

HN: Jak jste se připravovali na odjezd do tak chladné lokality, navíc s malými dětmi?

Jednoduché to nebylo. Během podzimu jsem dostala tři angíny, moje rodina také onemocněla. Mohlo to být zapříčiněno i stresem z příprav. Museli jsme si dobře rozmyslet, co z pražského bytu chceme vzít s sebou. Kromě běžných věcí to byly saně, zbraně, které jsou potřebné pro obranu proti ledním medvědům, když chcete jít mimo město, i lyžařské vybavení. Zabalili jsme se do šesti 220litrových sudů, které putovaly kamionem a poté lodí. Naše věci dorazily v minus 30 stupních, takže ne všechno cestu vydrželo.

Zbývá vám ještě 70 % článku

Co se dočtete dál

  • Jak se na Špicberkách projevují klimatické změny?
  • Ovlivňují klimatické změny i psychiku a život tamních obyvatel? A jak se místní vyrovnávají s turismem?
  • Jak vypadá výzkum kulturoložky Sokolíčkové?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se