Dobroutov na Jihlavsku má novou kapli, téměř celou ji postavil starosta

Věřící z Dobroutova zatím svolávají na nedělní mši zvony ze tři kilometry vzdálené Polné. Zanedlouho se to ale změní. Vesnice má totiž poprvé v historii vlastní kapli. Téměř celou ji postavil tamní starosta Václav Vavroušek (za KDU-ČSL), kterému pomáhali dobrovolníci.

Tento článek je více než rok starý.

Fotogalerie Dobroutov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Kaple v Dobroutově nikdy za její historie 650 let nebyla. Právě proto jsme se dohodli, taková parta nadšenců, že bychom ji mohli postavit,“ přibližuje pro Český rozhlas Vysočina starosta Václav Vavroušek (za KDU-ČSL).

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobroutov na Jihlavsku má novou kapli. Téměř celou ji postavil tamní starosta

První snahy o postavení kaple v Dobroutově se objevily už v šedesátých letech. K této myšlence se lidé ve vsi s téměř 300 obyvateli před lety vrátili. „Po přípravách v roce 2013 jsme začali s výstavbou,“ dodává Vavroušek.

Na stavbu kaple se finančně složili tamní obyvatelé a o většinu prací se postaral právě sám starosta, vyučený zedník.

„Základovou desku, zdivo z pálených cihel, to jsme postavili, pak jsem tady dělal omítky, fasádu,“ vyjmenovává.

Kříž nad vchodem pak zdobí modrá mozaika. „Kříž tvoří největší dominantu. Jeho smysl byl, že slunce, které vychází, prochází tím křížem a slabě se odráží v protilehlém stropu,“ popisuje Vavroušek. A nebude chybět ani zvon. „Zvon máme odlit, skutečně tam bude,“ ujišťuje starostal. 

Kolem Polné přibyly v minulých letech kaple také ve Věžnicích, Nových Dvorech, Hrbově a Brzkově. Podnět k tomu dal polenský děkan Zdeněk Krček.

„Chtěl jsem, aby ve všech obcích, které patří do naší farnosti, byly bohoslužby, aby se lidé mohli setkávat,“ popsal před pár lety pro ČTK Krček. Při pouti se u kapliček schází celá vesnice, po mši často i u společného oběda a zábavy.

Dušan Vrbecký, Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme