Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

De Gasperi a Mudge vítězi Peruna, domácí tituly pro Čípu a Juračkovou

De Gasperi a Mudge vítězi Peruna, domácí tituly pro Čípu a Juračkovou
foto: Mirek Píštěk

Mirek Píštěk | 04.05.2019 | přečteno: 3709×

Sobotní Czech Energy Team Perun SkyMarathon zná své vítěze. Stala se jím italská legenda Marco de Gasperi, časem 4:07:33 stanovil nový rekord tratě. Chvíli po jeho doběhnutí dorazil Peter Fraňo, mladý slovenský skialpinista, který s Gasperim diktoval tempo celého závodu. Na třetím místě skončil domácí Jirka Čípa.

Mistrovství ČR v SkyMarathonu v krásném prostředí Moravskoslezských Beskyd. Druhá zastávka, na níž se dalo zabodovat Golden Trail National Series. To vše je Perun. Na závodníky tu čekalo šest stoupání, šest technických seběhů, dohromady 41 km dlouhá trať s 3400 m pozitivního převýšení. Pokud někdo hledal rovinu, ta nejdelší se přeběhla za sedm minut…

Zázemím celého závodu se staly Oldřichovice, městská část Třince. Startovní listina byla doslova nabitá, mezi favority patřili de Gasperi, Čípa, Brýdl, Petr, Maceček, Najvert, Hruška, Chrobák, Zvolánek, Fraňo, Mudge, Ševčíková, Cichá, Juračková a další. Šance na domácí tituly měla celá řada borců.

zdroj: Trailrun.cz

Odstartovalo se v 9:15. Do čela se hned po startu drali favorité. Na vrcholu úvodní sjezdovky se postupně vytvořilo čelo deseti nejlepších, kteří již po necelých dvaceti minutách slušně protřídili startovní pole. Ještě více muselo všechny závodníky motivovat, když již z dálky slyšeli burácející řev a pískot fanoušků.

Fanzóna alá Zegama, která se zde vytvořila, čítala stovku lidí! Byl to opravdu pořádný randál. Kdo zde nestál a neřval, jakoby nebyl! Za velmi hlasitého povzbuzování každý ze závodníků vybíhal uličkou směrem k vrcholu. Ještě nikdy jsem v Česku na závodech v přírodě nezažil takové kulisy!" žasl ve Švýcarsku pobývající Tomáš Buryška. „Mám na mysli fanoušky, lidi okolo tratě, kteří nás hnali kupředu i v těch nejprudších pasážích. Moc jsem si to užil a velká poklona všem!“ Prostě tekly zde potoky laktátu, čehož mnozí později litovali. Vždyť to byl teprve začátek!

Stejná fanzóna byla utvořena na desátém a dvacátém kilometru. V těchto místech se už protrhalo i čelo závodu. Na dvacátém kilometru spolu bok po boku běželi Fraňo a de Gasperi, oba vypadali svěže a čile. Minutu za nimi běžel Petr a Uherek. S menším pak odstupem favorizovaný Čípa a Maceček. Poté delší dobu nikdo. Již v tomto místě bylo zřejmě, že se běží velmi zostra a rychle a bude zajímavé sledovat, kdo pošetří síly až do konce. Skotská návštěva světového formátu, Angela Mudge, se tady pohybovala v top 20!

Druhá půlka závodu sice nabízí několik technických pasáží, ale zároveň poskytuje mnoho prostoru těm, kdo mají rádi seběhy. Na takovém pětikilometrovém toho můžete hodně získat, ale také ztratit. Mimo jiné i tato část rozhodla o konečném pořadí. Poslední krpál – Grande Finale – zničil snad všechny závodníky. Až do tohoto místa vedl Petr Fraňo, v seběhu mu ale di Gasperi utekl a radoval se z vítězství.

„Hrome, to byl závod! Každý závod končí až v cíli a dnes to bylo o velmi tuhém boji s mladou puškou ze Slovenska Peterem Fraňem, který mi zle zatápěl až do posledních metrů,“ nešetřil uznáním vítěz z Itálie. „Seběhy mi šly dneska dobře, ale netlačil jsem je nijak extrémně. Ten klučina přede mnou byl opravdu velmi silný a dobrý," dodal na adresu Fraňa.

„Kopce byly super. Věděl jsem, do čeho jdu, čekal jsem takový závod,“ pochvaloval si v cíli druhý Fraňo. „Měl jsem ale pocit, jako kdyby Marco běžel tak nějak zlehka,“ s úsměvem komentoval jeho výkon.

Pro jiné byly seběhy naopak největší slabinou. „Seběhy jsem nedával. Tam mi utíkali. Ke konci jsem i to stoupání sice vybíhal (výstup z Tyry na Javorový, pozn. red.), ale dolů to tak nešlo,“ řekl devátý Zvolánek. Přestože byl Jirka Čípa žhavým kandidátem na vítězství, nebylo vůbec jisté, zda poběží. „V týdnu jsem byl nemocný. Ještě teď nejsem fit. Přemýšlel jsem, jestli vůbec poběžím,“ řekl nový mistr republiky.

Angela Mudge jednoznačně ukázala, proč stále patří mezi světovou skyrunningovou špičku. Celkově doběhla na krásném 25. místě a mezi ženami zvítězila! Na druhém místě skončila sestra Kateřiny Matrasové, Jana Juračková. Aby vítězné ženské trio bylo národnostně různorodé, bronz brala Polka Natalia Tomasiak, taktéž reprezentantka Polska v skyrunningu.

Výsledky: https://live.timechip.cz/?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MirekCek muž 04.05.2019 16:42:00

Sobotní Czech Energy Team Perun SkyMarathon zná své vítěze. Stala se jím italská legenda Marco de Gasperi, časem 4:07:33 stanovil nový rekord tratě. Chvíli po jeho doběhnutí dorazil Peter Fraňo, mladý slovenský skialpinista, který s Gasperim diktoval tempo celého závodu. Na třetím místě skončil domácí a favorizovaný Jirka Čípa.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.