Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kompany udržel Citizens nejblíž titulu, Chelsea nezaváhala a přeskočila Tottenham

Boj o titul v Premier League pokračuje - o bod blíž je mu i před posledním kolem Manchester City, který prvním gólem stopera Kompanyho v sezoně porazil Leicester. Druhý Liverpool v sobotu v Newcastlu spasil střídající Origi. O účasti v Lize mistrů je naopak víceméně rozhodnuto. Fotbalisté Manchesteru United a Arsenalu totiž remizovali s Huddersfieldem, respektive s Brightonem. "Red Devils" o šanci přišli definitivně, "Gunners" mají o tři body méně a o osm branek horší skóre než čtvrtý Tottenham. Roli favorita naopak splnila Chelsea, která si po demolici Watfordu místenku v milionářské soutěži zajistila. 

Vincent Kompany
zdroj: ČTK/PA autor: Nick Potts

Obhájce titulu zvítězil po třinácté za sebou a tak o anglickém mistrovi rozhodne poslední kolo. Manchester City čeká zápas na hřišti sedmnáctého Brightonu, Liverpool přivítá sedmý Wolverhampton.

Utkání s Leicesterem rozhodl v 70. minutě Kompany, který se trefil parádně do horního rohu branky. Manchester City dal na svém stadionu v této sezoně už 100 soutěžních gólů, což je mezi anglickými týmy rekordní bilance. Svěřenci Pepa Guardioly dokázali ve dvou sezonách po sobě porazit všechny ligové celky, kterým čelili. To se v nejvyšší anglické soutěži povedlo jen Prestonu v letech 1889 a 1890.

Je nám líto, video expirovalo.
Kompanyho "gólparáda" přiblížila Manchester City k titulu

Chelsea zvítězila poprvé po čtyřech kolech a využila klopýtání Tottenhamu, který dvakrát za sebou nebodoval. Přemožitel pražské Slavie ze čtvrtfinále Evropské ligy vstřelil všechny góly proti Watfordu až po přestávce.

Ve 48. minutě se hlavou prosadil střídající Loftus-Cheek a za tři minuty stejným způsobem zvýšil stoper Luiz. Třetí branku přidal lobem Higuaín. "Blues" jsou ve hře o Ligu mistrů i v Evropské lize, kde na úvod semifinále remizovali 1:1 ve Frankfurtu.

Fotbalisté Manchesteru United i Arsenalu nečekaně selhali

"Red Devils" se v průběhu sezony po příchodu trenéra Solskjaera zvedli, ale závěr ročníku jim znovu nevychází. V Premier League počtvrté za sebou nezvítězili a z šestého místa ztrácejí před závěrečným kolem na čtvrtou příčku nedostižné čtyři body.

Proti beznadějně poslednímu Huddersfieldu sice od osmé minuty vedli, ale v 60. minutě srovnal Mbenza a sestupující tým bodoval po osmi porážkách za sebou.

Arsenalu, který ve čtvrtek v úvodním semifinále Evropské ligy porazil Valencii 3:1, se v Premier League nedaří a nevyhrál počtvrté za sebou. V deváté minutě se sice trefil z pokutového kopu Aubameyang, ale také Brighton skóroval z penalty. Po hodině hry ji proměnil Murray a stanovil konečný výsledek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Arsenal remizoval s Brightonem a víceméně přišel o šanci na LM skrz PL

Liverpool po středeční porážce 0:3 s Barcelonou v úvodním semifinále Ligy mistrů začal v Newcastlu dobře a ve 13. minutě otevřel skóre Virgil van Dijk. Na rychlé vyrovnání Christiana Atsua sice zareagoval Mohamed Salah a ve 28. minutě vrátil favoritovi vedení, ale krátce po změně stran domácí podruhé odpověděli - konkrétně zásluhou Salomóna Rondóna.

Hrdinou "Reds" se stal těsně před koncem náhradník Origi, který vystřídal zraněného Salaha. Egyptský útočník byl kvůli zranění hlavy odnesen ze hřiště na nosítkách.

Tottenham hazarduje s postupem do LM

Spurs mohou přijít o třetí místo v tabulce, pokud čtvrtá Chelsea v neděli nezaváhá v domácím střetnutí s Watfordem. Před posledním kolem se jim navíc na rozdíl bodu, respektive dvou, může v případě vítězství přiblížit duo Arsenal - Manchester United.

Je nám líto, video expirovalo.
Aké z Bournemouthu sestřelil v nastaveném čase Tottenham

V Bournemouthu doplatil semifinalista Champions League na nedisciplinovanost. Ve 43. minutě neudržel nervy Son Hung-min a za strčení do Lermy byl vyloučen. Krátce po změně stran inkasoval červenou kartu také střídající Foyth za ostrý skluz na Simpsona.

Bournemouth nicméně dvojnásobnou početní výhodu využil až v první minutě nastaveného času, kdy rozhodl Nathan Aké hlavičkou po rohovém kopu Frasera. Tottenham, který ve středu čeká odveta semifinále LM na hřišti Ajaxu Amsterdam, proto ve třetím soutěžním utkání v řadě prohrál 0:1.

Everton doma počtvrté za sebou vyhrál, ale náskok Wolverhamptonu nestáhl  

Everton rozhodl zápas brankami v 17. a 20. minutě. Autorem prvního gólu byl nakonec určen obránce soupeře Ben Mee, jenž tečoval prudkou střelu Brazilce Richarlisona. Krátce nato zvýšil vedení domácích Seamus Coleman hlavičkou z dorážky.

Everton se může radovat z výhry nad Burnley
zdroj: ČTK/PA/Peter Byrne

Burnley nebyl v zápase správně uznána trefa Ashleyho Barnese z ofsajdu a neuspěl ani střídající český reprezentant Matěj Vydra, který se v závěru marně dožadoval penalty po zákroku Michaela Keanea v pokutovém území. Osmý Everton tak zaznamenal osmé čisté konto z posledních deseti ligových duelů, ale čtyřbodové manko na Wolverhampton nestáhl.

"Vlci" totiž přetavili převahu po dobu celého utkání s Fulhamem v hubené vítězství 1:0. Jedinou branku vstřelil Leander Dendoncker, jenž v 75. minutě zužitkoval přesný centr Dohertyho z pravého křídla.   

Sedmý tým tabulky Premier League postoupí do předkola Evropské ligy v případě, že už jistý účastník Ligy mistrů Manchesteru City porazí ve finále Anglického poháru Watford.

Cardiff doplnil Fulham a Huddersfield

Třetím sestupujícím týmem se stal Cardiff po domácí porážce 2:3 s Crystalem Palace. Velšský celek opouští nejvyšší soutěž po pouhém roce a doplnil další dvě neúspěšná mužstva Fulham a Huddersfield.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:

Everton - Burnley 2:0 (17. vlastní Mee, 20. Coleman), Bournemouth - Tottenham 1:0 (90.+1 Aké), West Ham United - Southampton 3:0 (16. a 69. Arnautovic, 72. Fredericks), Wolverhampton - Fulham 1:0 (75. Dendoncker), Cardiff - Crystal Palace 2:3 (31. vlastní Kelly, 90. Reid - 28. Zaha, 39. Batshuayi, 70. Townsend), Newcastle - Liverpool 2:3 (20. Atsu, 54. Rondón - 13. Van Dijk, 28. Salah, 86. Origi), Chelsea - Watford 3:0 (48. Loftus-Cheek, 51. Luiz, 75. Higuaín), Huddersfield - Manchester United 1:1 (60. Mbenza - 8. McTominay), Arsenal - Brighton 1:1 (9. Aubameyang z pen. - 60. Murray z pen.), Manchester City - Leicester 1:0 (70. Kompany).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články