Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nekončíci antisemitismus v britské Labour party. Kontroverzních výroků přibývá

Svět

  5:00
Praha - Britská média ve čtvrtek zveřejnila ‚nový doklad o antisemitismu lídra britských labouristů Jeremyho Corbyna‘. Týden předtím sdílel labouristický poslanec Grahame Morris falešné obvinění izraelské armády z bití palestinských dětí. A před třemi týdny museli tři labourističtí kandidáti odstoupit z kandidátky v komunálních volbách, protože sdíleli na sociálních sítích konspirační teorie o Rothschildech a Izraeli.

Jeremy Corbyn. foto: Reuters

Nyní byla publikována informace, že Jeremy Corbyn v roce 2011 napsal velmi pochvalnou předmluvu k novému vydání knihy JA Hobsona „Imperialism – A Study“ (1902), v níž stojí, že židé kontrolují banky a tisk a že jakákoliv velká válka v Evropě či USA může vypuknout pouze se souhlasem Rothschildů.

‚Hloupá ženská.‘ Corbyn se v parlamentu hádal s Mayovou, vzbudil bouři nevole

Má jít o další důkaz antisemitského naturelu lídra britské levicové opozice. Jaké byly ty předchozí? Corbyn se před pěti lety zúčastnil u hrobů pachatelů útoku na olympiádu v Mnichově v roce 1972 ceremoniálu k uctění památky těchto palestinských teroristů, přirovnal izraelskou blokádu Pásma Gazy k obléhání Leningradu a Stalingradu nacistickým Německem a pochválil graffiti zobrazující Židy, jak hrají Monopoly na zádech chudých. Loni v červenci pak dosadil na post stínové ministryně pro práva žen a rovné příležitosti Naz Shahovou, která sama nemá k antisemitským výrokům daleko.

Britské labouristy opustila osmá poslankyně. Údajně kvůli Corbynovu antisemitismu

To labouristický poslanec Grahame Morris před týdnem sdílel na sociálních sítích video, které prý ukazuje izraelské vojáky, jak bijí palestinské děti a smějí se tomu. Morris nechal příspěvek obviňující izraelskou armádu viset i poté, co byl upozorněn, že ve skutečnosti šlo o záběry z Guatemaly z roku 2015. Na upozornění přímo od izraelské armády, že nejde o její vojáky ani o záběry z Izraele, Morris odpověděl, že uznává tento omyl, ale nic to nemění na faktu, že existuje mnoho jiných důkazů, jak izraelská armáda zneužívá vězněné palestinské děti. Teprve po sedmnácti hodinách a velké vlně kritických komentářů na Twitteru Morris původní příspěvek smazal.

04.května 2019 v 07:49, příspěvek archivován: 04.května 2019 v 11:28

Jeremy Corbyn is either blind to antisemitism – or he just doesn’t care | Jonathan Freedland https://t.co/0TE4NuRVcO

Antisemitismus v řadách britské Labour party, zdá se, není hříchem jen několika jejích čelních představitelů (Jeremy Corbyn, Grahame Morris, Naz Shahovou), ale problémem hlubším. Z labouristické kandidátky do městské rady Torbay v Devonu museli být na poslední chvíli na začátku dubna vyškrtnuti Virginia Keyes, Jack Critchlow and Danni Passmore, protože sdíleli na sociálních sítích konspirační teorie o klanu Rothschildů a Izraeli.

Několik dalších členů Labour Party pak od loňského listopadu vyšetřuje britská policie kvůli šíření antisemitismu a podle BBC disponuje složkou se 45 antisemitskými incidenty spáchanými labouristy. Deník The Independent uvedl, že označovali na sociálních sítích Židy za „rakovinu, které je třeba se zbavit“, nebo že „pro Židy nejsou třeba plynové komory, protože plyn je drahý, a ideální destinací by pro ně bylo Rudé moře“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!