Trojí ohlédnutí za Dvořákovým výročím

Trojí ohlédnutí za Dvořákovým výročím

Na prvního máje uplynulo 115 let ode dne, kdy zemřel Antonín Dvořák. Koncert vážné a duchovní hudby připomene tohoto slavného hudebního skladatele třemi díly. 

Jedním z vynikajících současných českých interpretů Dvořákových Biblických písní je sólista Janáčkovy opery v Brně pan Richard Novák. My jsme zachytili jedno z jeho vystoupení 19. listopadu roku 2011. Na varhany Richarda Nováka doprovázel ředitel katedrálního kůru Petr Kolař. Technická stránka nahrávky je poněkud slabší, ale věřím, že zážitek z provedení vám ji vynahradí.

Pak je na programu Dvořákova Mše D dur, kterou vysíláme v její původní verzi s varhanním doprovodem. Interprety v částech Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus a Agnus Dei budou: sopranistka Romana Pávková, altistka Jana Ehrenbergerová, tenorista Vladimír Richter, barytonista Jiří Štancl a bas Richard Novák. Spoluúčinkuje Brněnský filharmonický sbor, na varhany doprovází Petr Kolař. Řídí Stanislav Kummer.

Od duchovní tvorby Antonína Dvořáka se ve druhé části svátečního koncertu obrátíme k jeho sice stále vokální, ale světské tvorbě. Pomineme-li opery, pak je asi nejrozsáhlejším světským vokálním dílem zhudebněná balada na slova Karla Jaromíra Erbena „Svatební košile“ z roku 1884. Je to jedna z mála skladeb světové literatury, ve které autor naprosto přesně zachovává sled scén podle literární předlohy. Svatební košile budeme vysílat z nahrávky sopranistky Lívie Ághové, tenoristy Josefa Protschky (pročky) a barytonisty Ivana Kusnjera. Spoluúčinkuje Český filharmonický sbor a Státní filharmonický orchestr Hamburg. Řídí Gerd Albrecht.

NyníNoční proud
Píseň: Běž dál (2023); Interpret: Poletíme?; Album: Poletíme?: Best of do gramofonu (CD 2)
23:50Duchovní slovo
23:58Půlnoční modlitba
00:00Hymna a chorál
00:05Noční bdění
00:30Písně
01:00Komorní hudba

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!