Soňa Červená: Stýskání zažehnáno

Četba ze stejnojmenné knihy, ve které účinkují Soňa Červená, Pavlína Štorková a Miroslav Zavičár, byla vydaná na 2 CD v rozhlasová úpravě a režii Jana Sklenáře.
Soňa Červená: Stýskání zažehnáno (zdroj Radioservis)

Soňa Červená ztělesňuje na českém i světovém uměleckém nebi jedinečnou souhru nečekaných spojení: je podobně doma v činohře a v hudebním divadle, jako v muzikálu či opeře z jakéhokoli období a stylu, překonává hranice času i prostoru stejně samozřejmě jako hranice žánrů. Proslula bytostným zájmem o nová díla, často jí věnovaná, i jako spisovatelka a překladatelka. Svůj osud popsala v autobiografickém diptychu Stýskání zakázáno a Stýskání zažehnáno. Vklíněním životní dráhy do tragických zvratů dvacátého století je její stopa neopakovatelně dramatická, všestranně náročná, krajně vysilující, a tím také sotva souměřitelná s jakoukoli jinou.

Její dráha obsáhla nejmenší místa v domovině i největší vzdálenosti na pěti kontinentech. Vystoupila ve 113 operních rolích a navíc v dramatech, jevištních experimentech, filmech a melodramech, mnohdy vytvořených právě pro ni. Objela svět jako členka i host opery a činohry národních divadel v Praze a Brně, sólistka státních oper v Berlíně a Vídni a operních scén ve Frankfurtu a San Francisku, stálý host desítek předních operních a divadelních jevišť v Evropě, Severní i Jižní Americe, Asii a Austrálii, dvojnásobná komorní pěvkyně, nositelka Zlaté medaile amerického Centra Johna Fitzgeralda Kennedyho, medaile Artis Bohemiae Amicis, ceny Thálie, ceny Alfréda Radoka, státního vyznamenání Za zásluhy, granátové hvězdy nadace Bohemiae Heritage Fund a ceny Classic Prague Awards, čestná občanka hlavního města Prahy, Hradce Králové a Lázní Toušeně, čestná členka Státní opery Praha a Dáma české kultury etc. etc., jejíž jméno nese planetka 26897, obíhající mezi drahami Marsu a Jupiteru…

Když se mě kolega a režisér Jan Sklenář ptal, jestli bych s ním pro hradecký rozhlas nechtěla natočit čtení z mé knihy Stýskání zažehnáno, podivila jsem se odvážnosti jeho nápadu: kniha vyšla už před rokem, kritiky a ohlasy byly sice výborné a náklad rozebrán, ale člověk nemá chtít být šťastnější, než je, jak prohlásil, myslím, moudrý Stefan Zweig. Nakonec jsem se ale Janu Sklenářovi podvolila (kdo by se tomu sympaťákovi nepodvolil) a našla jsem volný týden pro natáčení. A nelitovala jsem toho, naopak! Strávila jsem týden v mém milovaném Hradci Králové při práci, která se daří, a nakonec zdařila: hlasy všech tří účinkujících – Pavlíny Štorkové, Miroslava Zavičára a můj – skvěle ladily a Jan Sklenář přirežíroval hudební zarámování. Hradecký rozhlas nás vysílal v týdnu před Vánocemi 2018 každé dopoledne, prostě pohoda a spokojenost se všech stran. 

A pak přišlo novoroční překvapení: Radioservis se rozhodl vydat hradeckou rozhlasovou nahrávku na 2CD! To je vždycky velká radost pro každého, když “jeho” dílo vyjde vylisováno do stříbrných disků! Trvalá stopa… 

Přeji všem, kdo si 2CD Stýskání zažehnáno pořídili a drží je v rukou, aby se radovali se mnou. Děkuji vám za tu společnou radost,“ uvedla Soňa Červená.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat