Model tanku, který obdivoval i Adolf Hitler, získal český sběratel

 

Po stíhačích tanků Jagdpanzer 38 zvaných Hetzer vyráběných za druhé světové války v Čechách se zachovala zmenšená pohledová kopie tovární výroby. Vlastní ji pardubický sběratel historických hraček Michal Widenský. Se stíhačemi tanků bojovali nacisté i během pražského povstání, vozidla ukořistěná povstalci naopak bránila budovu rozhlasu v Praze.

Exponát získal koupí z pozůstalosti. Na spodní straně je uvedeno, že model byl dárkem ke svatbě od konstruktéra Škody Plzeň Josefa Zubatého v roce 1945.

Podle něj byla zmenšenina v měřítku 1:18 vyrobena v období od konce roku 1943 do roku 1945 ve výrobním závodě Böhmische-Moravische Maschinenwerke AG, dřívějším ČKD Praha, nebo v některém pražském závodě Škody Plzeň. 

Realistický model 

Model dlouhý 38 centimetrů a 2,8 kilogramu těžký je realisticky ztvárněn z plechu a dřeva. Plechové poklopy jsou na funkčních pantech, otevřenými poklopy je vidět do prostoru pro posádku i motoru.

Vozidlo má pohyblivý kanon, kovové článkové pásy a původní maskovací nátěr.

"Model pravděpodobně sloužil jako ukázka pro vysoce postavené nacisty před zahájením výroby a také jako dárek," míní Widenský.

Stíhač tanků byl postaven na podvozku původně československého lehkého tanku LT vz. 38, jenž navrhl Josef Zubatý. Měl svařovanou korbu se zešikmenými stěnami. Čelní pancíř byl 60 milimetrů silný, boky měly tloušťku 20 milimetrů, strop osm milimetrů.

Stroj byl poháněn motorem Praga AE 2800 o výkonu 160 koňských sil. Výzbroj stíhače tanků tvořil kanon Pak 39 L/48 ráže 75 milimetrů a kulomet MG 34. Do konce války bylo vyrobeno zhruba 2 800 kusů.