Na Červenohorské sedlo v Jeseníkách míří na začátku jara desítky motorkářů. Policii už zaměstnala i první tragická nehoda

5. květen 2019

Na Červenohorské sedlo v Jeseníkách míří na začátku jara desítky motorkářů. Zatím zejména o víkendech. Policii už zaměstnala i první tragická nehoda. Polský motocyklista krátce po ní zemřel. I letos si proto dopravní hlídky chtějí na milovníky silných strojů a adrenalinu posvítit. Jejich kontroly jsou ale podle některých obyvatel přilehlých obcí zbytečné. Motorkáři si prý o nich mezi sebou řeknou a raději se policistům vyhnou:

Přímo na Červenohorském sedle jsem právě narazila na jednoho motorkáře. Zastavil, aby si mohl zatelefonovat. Je z Polska a na sedle je prý poprvé.
„Je tu skvělý terén pro motorky, skvělé začátky, doporučuji,“ říká polský motorkář.

O nedávné tragické nehodě svého kolegy slyšel. Sám proto jezdí opatrně a nepřeceňuje své síly. „Jezdím maximálně stovkou, není třeba jezdit rychleji, aby z toho měl člověk trochu radost a je dobré myslet na to, že nejsme na silnici sami,“ dodává motorkář.

To ale neplatí o řadě dalších milovníků silných strojů. Potvrzují to ostatně i namátková měření. Větší přehled o nich má vedoucí dopravní policie v Jeseníku Josef Rábek. „Každý druhý motorkář se dopouští nějakého přestupku. Ať už je to překročení rychlosti, způsobu jízdy, umístění registrační značky a podobně,“ přibližuje Rábek.

Namátkové kontroly plánují jeseničtí i šumperští policisté na sedle i letos. Ve zvýšené intenzitě především o víkendech, kdy se na silnici pohybuje asi nejvíce motorkářů. Nečastěji přitom sjíždějí šumperskou stranu.  „Je to peklo. Odtud začínají závodit. Než policie přijede, jsou pryč,“ posteskla si Jana Halaxová z Koutů nad Desnou, která má dům přímo pod kopcem.

Nedaleko od ní bydlí i starosta Loučné nad Desnou Jaroslav Sembdner z ODS.
„To si málokdo dovede představit, to je od deseti hodin od rána do deseti hodin do večera. Lidé píšou stížnosti a petice. Nemá to řešení. Už jednou se stalo, že po nich někdo házel kameny. Bojím se, aby to lidé nevzali do svých rukou a někdo se nezabil, byť se tam zabíjí sami,“ popisuje starosta.

Řešení problému je podle něj v nedohlednu. Přirovnal jej k boji s větrnými mlýny. 

autor: aja
Spustit audio