Problémové pohledávky bude v Raiffeisenbank řešit Jaroslav Poříz, bývalý vicemistr v sumó

Pobočka Raiffeisenbank

Pobočka Raiffeisenbank Zdroj: Aleš Pospíšil

Šéfem oddělení Workout v Raiffeisenbank se od května stal Jaroslav Poříz. Zmíněné oddělení má na starosti řešení problémových firemních pohledávek. „Rád bych pokračoval v dalším rozvoji oddělení Workout, coby moderního oddělení zaměřeného na pomoc klientům v tíživých situacích,“ říká Poříz a dodává: „V rámci této strategie chci posílit spolupráci s partnerskými systémovými bankami tak, abychom byli schopni nacházet a implementovat společná, rychlá a efektivní řešení.“

V oblasti bankovnictví pracuje Poříz přes 24 let, když zkušenosti získal převážně v zahraničí. Mimo jiné byl šéfem moskevské kanceláře státní České exportní banky. V Raiffeisenbank působí od roku 2016. 

Zajímavostí je, že Poříz byl dlouhodobým nejlepším českým zápasníkem sumó, když se stal dokonce amatérským vicemistrem světa. Působil i jako předseda Českého svazu sumó. V 90. letech byl zástupcem šéfredaktora Hospodářských novin.

Poříz v čele oddělení Workout nahradí Jiřího Klumpara, který odchází do penze. V bance však zůstává do konce letošního roku. Poříz se s Klumparem potkal již během své moskevské mise v České exportní bance (ČEB), kterou Klumpar řídil.

Před pěti lety ale na post šéfa ČEB Klumpar rezignoval a následně odešel do Raiffeisenbank. S jeho působením v čele státní banky totiž nebyli spokojeni tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ani tehdejší ministr financí Andrej Babiš. ČEB se v té době potýkala s obrovskou sumou nesplácených pohledávek z minulých let. Klasifikované úvěry dosáhly částky přes 35 miliard korun.

V minulosti působil Klumpar rovněž jako nucený správce Agrobanky, jejíž zdravou část prodal americkému koncernu General Electric. Následně zasedl ve vedení GE Money Bank, která vznikla zmíněným převzetím části zkrachovalé Agrobanky. Pracoval rovněž v poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers.